Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14 /14:29

FNTT vadovas: įtariamasis pareigūnas dar nenušalintas, o Tarnyba dirba labai gerai

Didelį atgarsį sukėlusio teisėsaugos skandalo fone trumpąją spaudos konferenciją ketvirtadienį surengė ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas. Vienas iš 11 skandalo įtariamųjų – būtent FNTT pareigūnas, kitas – buvęs Tarnybos agentas. FNTT direktorius Antonis Mikulskis teigė, kad Tarnyba „žygiuoja į priekį“, apie rezultatus visuomenė išgirs dar šį mėnesį, o įtariamuoju tapęs darbuotojas dar nenušalintas.
VIDEO: FNTT direktorius A.Mikulskis komentuoja teisėsaugos skandalo aktualijas

Kaip žinoma, rezonansinis tyrimas buvo pradėtas gavus duomenų apie tai, kad Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas bei Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Nerijus Valatka, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėja su Kaune praktikuojančiu advokatu Šarūnu Mickevičiumi ir aptaria jų žinioje esančių finansinių–ūkinių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Įtariamuoju tapęs FNTT darbuotojas dar nenušalintas, nes, pasak direktoriaus A.Mikulskio, laukiama žinių iš teismo apie jam skiriamą kardomąją priemonę.

A.Mikulskis teisinosi negalintis atskleisti daugelio visuomenę dominančių detalių, motyvuodamas, kad tai ikiteisminio tyrimo medžiaga, nepraleisdamas progų kartoti, kad iš esmės Tarnyba dirba vis geriau: skaidriai, efektyviai bei pažangiai.

Vienam žurnalistui priminus, kad vakar buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius pareiškė, jog FNTT dėl galimai korupcinių veiksmų dabar tarsi sugrįžo kelis dešimtmečius atgal, dabartinis Tarnybos direktorius giliai atsiduso.

„Aš manyčiau, kad čia politiko vertinimas. Nevertinsiu aš to vertinimo. Bet iš tikrųjų taip nėra. Nesugrįžo teisėsauga nei į 90-uosius, nei į 2010-uosius metus. FNTT žygiuoja iš tikrųjų į priekį. Tais darbais, kurie daromi kasdien, ir apie kuriuos dar šį mėnesį sužinosite, įrodinėjame, kad taip nėra“, – tikino A.Mikulskis.

Jo teigimu, įtariamas pareigūnas – vyriausiasis tyrėjas N.Valatka – tarnyboje dirba nuo 2003 metų.

Trečiadienį buvęs FNTT vadovas, Joniškio rajono mero pareigas šiuo metu einantis V.Gailius BNS teigė, kad po jo atleidimo FNTT atsinaujino korupcinės schemos, susijusios su informacijos perdavimu advokatams, užsakymais pradėti tyrimus prieš verslą.

„Visas Kaunas žinojo, pas ką reikia eiti, kad susitvarkyti reikalus FNTT – pas ką reikia eiti, kad pradėtų tyrimą prieš konkurentą, per ką reikia tvarkyti. Mano nuomone, faktiškai Kauno FNTT buvo tokiu būdu vadovaujanti“, – kalbėjo jis.

A.Mikulskis tikina, kad Kaunas nėra niekuo išskirtinis.

„Čia, žinot, įprotis toks: Kaunas, Kaunas, Kaunas. Kaunas, kaip regionas, skiriasi nuo Klaipėdos, skiriasi nuo Vilniaus, bet kaip regionas. Nepasakyčiau, kad jis kažkuo yra ypatingas, čia daugiau sukurtas toks mitas“, – kalbėjo FNTT vadovas.

Suprasti akimirksniu

  • 2020-05-13 Lietuvą sudrebino dar vienas korupcijos skandalas: sulaikyta 11 žmonių – 3 prokurorai, advokatas, FNTT pareigūnas ir dar 6 nevieši asmenys.
  • Generalinės prokuratūros ir STT tyrime kalbama apie galimus kyšius ir kitokį atlygį už neteisėtą teisėsaugos atstovų veikimą ar neveikimą – informacijos nutekinimą, bylų vilkinimą, duodamų parodymų aptarimą.
  • Įtariama, kad tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypač didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, kreditų unijų bylose, kitose finansinių nusikaltimų bylose.
  • Lietuvoje už stambius korupcinius nusikaltimus (kyšininkavimą, papirkimą, pareigūnų piktnaudžiavimą) teoriškai gali būti baudžiama iki 8 metų nelaisvės. Kol kas teisėsauga ir teismai sprendžia tik kardomųjų priemonių klausimą.

Netrukus po trumposios A.Mikulskio spaudos konferencijos FNTT suskubo išplatinti pranešimą žiniasklaidai, pavadintą „FNTT netoleruoja ir netoleruos jokių neskaidrių pareigūnų veiksmų, pradėtas tarnybinis tyrimas“.

FNTT, reaguodama į viešoje erdvėje paskelbtą informaciją, pažymi, kad dėl FNTT Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų skyriaus vyriausiojo tyrėjo Nerijaus Valatkos galimai nusikalstamų veiksmų pati kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą dar 2019 metais. Nuo to laiko tarnyba nuolat bendradarbiauja pradėtame ikiteisminiame tyrime su Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Generaline prokuratūra, pažymima FNTT pranešime.

Sprendimą dėl pareigūno N.Valatkos nušalinimo jau artimiausiu laiku priims ikiteisminio tyrimo teisėjas. Dėl FNTT vyriausiojo tyrėjo galimai neteisėtų veiksmų tarnyboje taip pat pradėtas tarnybinis tyrimas, kurį atlikus bus sprendžiamas pareigūno atleidimo iš tarnybos klausimas.

„Šiandien Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba yra visiškai kitokia, negu ji buvo prieš 10 ar 20 metų. Nuo 2017 metų, kai tapau FNTT direktoriumi, tarnyba įsigijo šiuolaikišką įrangą, atnaujintas automobilių parkas, nupirkta nauja organizacinė technika, o darbuotojų atlyginimai nuolat didėja. Šiandien mūsų atlyginimų vidurkis yra gerokai didesnis, negu kitų atitinkamų specialiųjų tarnybų.

Nepotizmui, korupcijai ir kitiems neskaidriems dalykams tarnyboje vietos seniai nebėra, tvirtina FNTT vadovas.

Per dvejus paskutinius metus optimizuota FNTT struktūra ir vidaus darbas, sukurtas korupcijos prevencijos mechanizmas ir patvirtintos vidaus tvarkos, tarp jų ir dėl ryšių deklaravimo ar bendravimo su trečiaisiais asmenimis, papildomai sukomplektuotos kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo tyrėjų bei ūkinės finansinės veiklos tyrimo specialistų pareigybės. Nepotizmui, korupcijai ir kitiems neskaidriems dalykams tarnyboje vietos seniai nebėra.

Galiu užtikrinti, kad apie šį atvejį tarnybai buvo žinoma nuo pat pradžių, ir mes patys iš karto informavome kitas tarnybas apie galimas nusikalstamas veikas ar korupcinio pobūdžio nusižengimus. Apibendrindamas galiu pasakyti, jog sistema išsivalė ir jokių galimybių paveikti ją iš išorės nebėra, ir kol aš esu FNTT direktorius, tie seni laikai nebegrįš“, – spaudos konferencijoje šiandien kalbėjo Finansinių nusikaltimų tarnybos direktorius, generolas A.Mikulskis.

Pasak A.Mikulskio, pernai tarnyba pradėjo iš viso 352 naujus ikiteisminius tyrimus, o 353 tyrimus baigė, buvo ištirtos 555 nusikalstamos veiklos. Tyrimuose išaiškinta daugiau nei 49,9 mln. eurų žala.

Ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti ir FNTT vyriausiajam tyrėjui, vyksta dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo. Tyrimą atlieka Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamentas ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius