Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /18:14

V.Gailius apie sulaikytuosius: tų žmonių iniciatyva buvau pašalintas iš FNTT vadovų

Buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius sako apie galimas nusikalstamas schemas tarnyboje žinojęs vos pradėjęs vadovauti FNTT prieš dešimtmetį. Po to, kai dėl įtartinų ryšių ir veiklos 2011-aisiais privertė trauktis tuometinį FNTT Kauno apskrities viršininko pavaduotoją Šarūną Mickevičių, netrukus pats buvo pašalintas iš pareigų.
Vitalijus Gailius
Vitalijus Gailius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

V.Gailius sako sulaukęs ir tuometinio Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pavaduotojo Romualdo Vaišnoro prašymų palikti Š.Mickevičių pareigose FNTT.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba

Šiais prisiminimais Joniškio rajono mero pareigas šiuo metu einantis buvęs parlamentaras V.Gailius dalijosi po to, kai Generalinė prokuratūra trečiadienį pranešė apie atliekamą didžiulės apimties ikiteisminį tyrimą dėl įvairių korupcinių veiklų. Trečiadienio rytą buvo sulaikyta iš viso vienuolika asmenų, tarp jų – prokurorai, FNTT pareigūnas, advokatas.

Vienas sulaikytųjų – pastaruoju metu advokato praktika besiverčiantis V.Gailiaus minimas buvęs FNTT pareigūnas Š.Mickevičius.

„Tų pačių žmonių iniciatyva buvau pašalintas. Sveikinu Specialiųjų tyrimų tarnybą su pradėtu tyrimu“, – BNS trečiadienį komentavo V.Gailius.

Anot V.Gailiaus, jam vadovaujant FNTT, su Š.Mickevičiumi teko atsisveikinti „dėl to, ką ir matome dabar: dėl ryšių, dėl veiklos“.

Tarp sulaikytųjų – buvęs ir esami pareigūnai

Kaip pranešė prokuratūra, trečiadienį sulaikyti Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Nerijus Marcinkevičius ir Ugnius Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Puzinas, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnas Nerijus Valatka, Kaune praktikuojantis advokatas Šarūnas Mickevičius bei dar šeši privatūs asmenys.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl įtariamos prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo.

Teisėsaugos duomenimis, prokurorai bei FNTT pareigūnas, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėjo su advokatu ir aptardavo jų žinioje esančių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

VIDEO: Pradedamas tyrimas dėl korupcinių nusikalstamų veikų, tarp sulaikytųjų – prokurorai

Pasak teisėsaugos, tokiu būdu tam tikrais atvejais galėjo būti siekiama materialinės ar kitokios naudos.

Nuo 2013-ųjų advokato praktika besiverčiantis Š.Mickevičius, kaip rodo vieši duomenys, anksčiau yra dirbęs FNTT Kauno apskrities skyriaus viršininko pavaduotoju.

FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas BNS trečiadienį patvirtino, kad Š.Mickevičius dirbo FNTT iki 2011 kovo 1 dienos.

V.Gailius: visas Kaunas žinojo, pas ką reikia eiti

Anot V.Gailiaus, jam vadovaujant FNTT, su Š.Mickevičiumi teko atsisveikinti „dėl to, ką ir matome dabar: dėl ryšių, dėl veiklos“.

„Galiu patikinti, kad dėl šito pareigūno tuometinis faktinis Valstybės saugumo departamento vadovas – realios pareigos buvo VSD pavaduotojas – Romualdas Vaišnoras man skambino, buvo atvykęs pas mane ir prašė rasti galimybių šitą pareigūną palikti tarnyboje, nemačiau galimybių jam likti tarnyboje, po to atsimename, kas vyko“, – savo atleidimo aplinkybes komentavo buvęs FNTT vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Tas VSD pareigūnas, įtraukęs ir Prezidentūros komandą į šią schemą, pašalino mane“, – pridūrė jis.

Pradėjus eiti FNTT vadovo pareigas, kaip teigia V.Gailius, jo tikslas buvo „nutraukti dešimtmečius veikusią schemą“.

Anot jo, tarnyba buvo „labai greitai reorganizuota“, o korupcinėse schemose dalyvaujantieji – „išprašyti“.

„Jie nespėjo realizuoti ir vykdyti šitų schemų, buvo įvesta eilė prevencinių priemonių: korupcijos prevencijos mechanizmai, uždrausti vizitai pas verslus, įvesta baudžiamųjų bylų informacinė sistema, kontrolė. Jie prarado įtaką, mano komanda tapo kritine mase ir reikėjo kažką daryti, buvo pasitelkta VSD, „stogai“ buvo ir VSD“, – sakė buvęs parlamentaras.

Pasak V.Gailiaus, po jo atleidimo FNTT atsinaujino korupcinės schemos, susijusios su informacijos perdavimu advokatams, užsakymais pradėti tyrimus prieš verslą.

VSD pavaduotojas Romualdas Vaišnoras man skambino, buvo atvykęs pas mane ir prašė rasti galimybių šitą pareigūną [Š.Mickevičių] palikti tarnyboje, – sakė V.Gailius.

„Visas Kaunas ir žinojo, pas ką reikia eiti, kad susitvarkyti reikalus FNTT – pas ką reikia eiti, kad pradėtų tyrimą prieš konkurentą, per ką reikia tvarkyti. Mano nuomone, faktiškai Kauno FNTT buvo tokiu būdu vadovaujanti“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, schemose ir toliau dalyvavo Š.Mickevičius.

„Supraskim, kokią įtaką įgauni, kai gali pasitelkti VSD, Generalinę prokuratūrą, tuometinės Prezidentūros komandą. (...) Manau, kad tokių žmonių buvo daugiau. Tokių buvo žmonių ir prokuratūroje, ir Kauno apygardos prokuratūroje taip pat“, – sakė buvęs FNTT vadovas.

Buvęs VSD direktoriaus pavaduotojas R.Vaišnoras BNS trečiadienį išsamiau nekomentavo V.Gailiaus teiginių, tačiau sakė, kad jie neatitinka tikrovės.

„Galiu tai pakomentuoti trumpai ir tik tiek, kad tai ne pirmas kartas kai yra skleidžiami tikrovės neatitinkantys teiginiai“,– BNS trečiadienį sakė R.Vaišnoras.

Įrodė, kad atleistas nepagrįstai

V.Gailius tuometinio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu iš FNTT vadovų atleistas 2012 metų vasario 15 dieną, prieš tai panaikinus jo leidimą dirbti su slapta informacija. Ministras įsakymą pasirašė gavęs VSD informaciją apie V.Gailiaus ir jo pavaduotojo tyrimus poligrafu, kurie atlikti aiškinantis, kas galėjo atskleisti informaciją apie teisėsaugos veiksmus dėl banko „Snoras“.

Atleidimą iš pareigų V.Gailius apskundė teismui.

2013 metų rugsėjį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad buvęs FNTT vadovas iš pareigų buvo atleistas nepagrįstai.

Teismo pranešime taip pat pažymėta, kad jam nepagrįstai panaikintas leidimas dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Teisėjų kolegijos nuomone, tyrimo poligrafu išvada, nesant jokios kitokios neigiamos, kompromituojančios informacijos, laikytina tik prielaidomis.

V.Gailiaus atleidimas iš FNTT vadovo pareigų tuo metu pakurstė politines įtampas, vėliau buvęs FNTT vadovas pasuko į politiką, su Liberalų sąjūdžiu buvo išrinktas į Seimą, o pernai išrinktas Joniškio rajono meru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius