Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skardinėse užkonservuoto kokaino byla Šiaulių teisme: prokuroras pasisakė – laukiama atsako

Bylos duomenimis, kaltinamieji kilogramą kokaino pirko už 50 tūkst. eurų. Tuomet nutarė jį saugiai paslėpti – virtuvine šio žodžio prasme užkonservavo metalinėse dėžutėse. Kriminalistai kvaišalus iš ten iškrapštė, o su garsiuoju teisėjų korupcijos skandalu susiję kaltinamieji atsidūrė Šiaulių teisme. Čia jau vyksta esminiai teisiniai mūšiai, prokuroras spėjo pasiūlyti griežtas bausmes.
Virgilijus Valius
Virgilijus Valius teisme 2019 m. / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Penktadienį (lapkričio 25 d.) Šiaulių apygardos teismas 39 tomų baudžiamojoje byloje, kurioje du kauniečiai, 48-erių metų Nerijus Mikelionis, 33-iejų metų Gintautas Bieliauskas ir Klaipėdos rajone gyvenantis 47-erių metų Virgilijus Valius kaltinami bendrininkų grupe neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, pradėtos baigiamosios kalbos.

Valstybinis kaltintojas perskaitė savo baigiamąją kalbą, pažymima Šiaulių apygardos teismo pranešime.

Byloje paskelbta pertrauka.

Teisiamajame posėdyje valstybinis kaltintojas pažymėjo, kad visiems trims inkriminuotos nusikalstamos veikos yra įrodytos liudytojų duotais parodymais, ekspertų, specialistų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Savo kalboje prokuroras atkreipė dėmesį, kad kaltinamasis V.Valius ikiteisminio tyrimo metu savo kaltės neneigė, tačiau teisme anksčiau duotų parodymų atsisakė.

Siūlo skirti 13 metų kalėjimo

Prokuroras teismo prašė visus tris kaltinamuosius pripažinti kaltais ir paskirti: V.Valiui – 13 m., G.Bieliauskui – 11 metų laisvės atėmimo bausmes.

Kaltinamajam N.Mikelioniui valstybinis kaltintojas teismo prašė paskirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę, subendrinus šią bausmę su 2021 metų Kauno apygardos teismo paskirta bausme už kitą padarytą nusikaltimą, paskirti galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 13 metų ir 400 MGL (20 tūkst. eurų) baudą.

Vienam kaltinamųjų siūloma skirti ne tik 13 metų nelaisvę, bet 20 tūkst. eurų piniginę baudą.

2020 metų liepos pradžioje ši byla pradėta nagrinėti iš esmės, paskelbtas kaltinamasis aktas.

Pirmajame teismo posėdyje kaltinamasis V.Valius buvo perskaitęs savo parodymus, tačiau nuo išsamesnių komentarų jis kol kas susilaikė. Valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro paklaustas, ar iš principo atsakinės į jo pateiktus klausimus, V.Valius tuomet pareiškė, kad atsakinės, ir pridūrė, jog tik pasitaręs su savo gynėjų pasakys, kokiame bylos nagrinėjimo etape tai padarys.

Kaltinamasis posėdyje nesutiko atsakinėti ir į proceso dalyvių klausimus. Jis taip pat nepaaiškino, kaip konservų dėžutėse atsirado kokainas. V.Valius teigė, jog su pažįstamu asmeniu yra kalbėjęs tik apie konservus ir jų konservavimo įrenginius.

Planavo platinti Skandinavijoje

Bylos kaltinamajame akte nurodoma, kad nusikaltimas padarytas 2017 metais. Maždaug kovo–balandžio mėnesį V.Valius vienoje degalinės kavinėje susitiko su N.Mikelioniu, G.Bieliausku ir L. B. ir susitarė už 50 000 eurų nupirkti 1033, 28 g. kokaino, kuris turėjo būti platinamas Skandinavijoje. Buvo sutarta, kad 10 000 erų V.Valius sumokės pardavimo metu, likusius 40 000 eurų – po kokaino realizavimo.

2017 m. balandį konspiracijos tikslais pasiskolintu automobiliu V.Valius atvyko į Kauną, ten vieno prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje susitiko su N.Mikelioniu ir už 10 000 eurų iš pastarojo nupirko 6 uždarytas konservų dėžutes su jose paslėptais 1033,28 g. kokaino. Narkotikus V.Valius parsigabeno į Klaipėdos rajone esantį savo gyvenamąjį namą. Brangų „pirkinį“ vyras iš pradžių paslėpė žemės sklype, o po to ir namo garaže.

Narkotikus ten laikė, kol juos per kratą 2017 metų gegužės 6-osios vakarą rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Bylos duomenimis, minėtus narkotikus 2017 m. pavasarį taip „užkonservavo“ ir laikė Lietuvoje, nenustatytoje vietoje G.Bieliauskas ir N.Mikelionis. Iš pradžių vyrai kokainą specialiu įrenginiu supakavo į 6 vakuumo maišelius, paskui juos sudėjo į 6 metalines konservų dėžutes ir sandariai uždarė konservų skardinių uždarymo įrenginiu.

Kaltinamiesiems N.Mikelioniui ir G.Bieliauskui pritaikytos švelnesnės kardomosios priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius