Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su ginklais pozuoti pamėgę gangsteriai tampa „lietuvių mafijos“ veidu

Nusikalstamo pasaulio atstovų pomėgis puikuotis automobiliais, pinigais ar ginklais, galima sakyti, turi gilias tradicijas. Dėl „kieto“ įvaizdžio bebaimiai gangsteriai pasirengę rizikuoti: kartais jų pačių viešinamos fotografijos tampa papildomais nusikalstamų veikų įrodymais, o užfiksuoti kadrai po teisėsaugos tyrimų naudojami žiniasklaidos pranešimams iliustruoti. Šįkart lietuvių mafijos veidu, tiesa, įvardijamas kaip „rusų“ gaujos vienas vadeivų, pasisekė tapti Gintui Vengaliui.
Gintas Vengalis (dešinėje), Aurimas Strumbyla ir Marijanas Taraškevičius su Vincentu Mačiulaičiu..
Gintas Vengalis (dešinėje), Aurimas Strumbyla ir Marijanas Taraškevičius su Vincentu Mačiulaičiu.. / 15min archyvo nuotraukų koliažas

Neseniai 15min skelbė „Sienos“ bei „Vice World News“ žurnalistų atliktą tarptautinį tyrimą, kuriame pasakojama apie heroino platinimą Airijoje bei Šiaurės Airijoje (Jungtinė Karalystė). Prekyba žmonėmis, jų vergove ir narkotikais užsiėmusios gaujos veikimo metodai, „verslo“ organizavimo užkulisiai atskleisti „iš vidaus“.

Apie viską iš pirmų lūpų papasakojo per prievartą į nusikalstamą heroino platinimą įtrauktas „vergas“ Lukas (vardas saugumo sumetimais pakeistas – Red. past.), kuris išdrįso vardu ir pavarde paminėti bene žiauriausią grupuotės veikėją – Gintas Vengalis. Būtent šis įtariamas šįkart puikuojasi leidinio „Sunday World“ publikacijos iliustracijoje, puikiai tikęs šioje vietoje dėl specifinio banditiškos aprangos stiliaus ir rankoje laikomo automatinio šautuvo.

G.Vengalio „plakatu“ iliustruotą straipsnį „Sunday World“ pavadino „siaubo pasakojimu“, kaip į Šiaurės Airiją buvo atgabenta prekybos žmonėmis auka – Lukui buvo švirkščiamas heroinas ir jis pats būdavo verčiamas šiuos kvaišalus pardavinėti gatvėse. „Lukas pasakoja, kad kiekvieną rytą jam buvo užrišamos akys ir jis buvo vežamas į įvairias vietas su nurodymu nuo 10 iki 22 val. pardavinėti heroiną“, – rašoma publikacijoje apie „rusų“ gaują, nors joje veikė asmenys iš Lietuvos.

Nuotraukoje matomas ginkluotas G.Vengalis įvardijamas kaip vienas prekybos žmonėmis ir narkotikų platinimo gaujos Belfaste vadeivų, laikytas grupuotės bosu tituluojamo įtariamojo dešiniąja ranka.

Kaip anksčiau atskleidė „Sunday World“, gauja, nepaisant to, kad buvo kilusi beveik vien iš Lietuvos, buvo žinoma kaip „The Russians“, ir manoma, kad jie beveik vieni yra atsakingi už dramatišką heroino narkomanų ir su heroinu susijusių mirčių augimą visoje Airijoje.

„Sunday World“ archyvo nuotr./Gintas Vengalis
„Sunday World“ archyvo nuotr./Gintas Vengalis

Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovai ir anksčiau yra ne sykį įsiamžinę su ginklais, tai jie darydavo tikriausiai suvokdami, kad susidūrę su teisėsauga tokias savo nuotraukas galės pamatyti ne tik privačiuose socialinių tinklų profiliuose.

Labdarai skirtus drabužius vogęs tuomet 36 m. lietuvis Aurimas Strumbyla kuriam laikui buvo dingęs iš pareigūnų akiračio ir jau buvo beišsisukantis nuo bausmės, tačiau netikėtai nusprendė „Facebook“ pasipuikuoti nuotraukomis su ginklais ir vėl buvo sučiuptas, 2014 m. skelbė sevenoakschronicle.co.uk.

A.Strumbyla į teismą neatėjo ir pradėjo slapstytis, dėl to buvo išduotas jo arešto orderis. Socialiniame tinkle vyras neatsargiai pasidalijo nuotraukomis, kuriose pozavo su įvairiais šaltaisiais ir net šaunamaisiais ginklais.

Asmeninio archyvo „Facebook“ nuotr./Aurimas Strumbyla
Asmeninio archyvo „Facebook“ nuotr./Aurimas Strumbyla

Tokiais pačiais fotosiužetais yra pagarsėję ir Marijanas Taraškevičius bei Vincentas Mačiulaitis – kaip tik 2022 m. pradžioje Vilniaus apygardos teismas skyrė didesnes nei dešimties metų laisvės atėmimo bausmes šiems nusikalstamo susivienijimo vadeivoms, kurie padarė milijoninę žalą valstybei kontrabanda gabenant cigaretes ir narkotines medžiagas.

M.Taraškevičius ir V.Mačiulaitis, būdami laisvėje, mėgavosi prabanga, puikavosi ginklais, tačiau po triuškinamo grupuotės sulaikymo 2015 metais jų „asmeninio albumo“ nuotraukos tapo viešos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius