-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 30

Olandų populistai užsipuolė V.Zelenskį: apkaltino neteisėtu praturtėjimu

Išaugus Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio lyderystei, atsiranda vis daugiau bandymų jį diskredituoti. Vienas tokių pavyzdžių – pastaruoju metu socialiniuose tinkluose aktyviai skleidžiama dezinformacija apie tai, kad vos pradėjus valdyti šalį, jo asmeninę sąskaitą papildė solidi 850 mln. JAV dolerių suma.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią žinutę netruko pasigauti rusų propagandinė žiniasklaida – net keli Kremliui lojalūs leidiniai puolė tvirtinti, kad Ukrainos prezidentas turi beveik milijoną „iš niekur“ atsiradusių lėšų.

„Twitter“ nuotr./«Форум за демократию» заинтересовалась происхождением состояния в размере $850 млн у Владимира Зеленского
„Twitter“ nuotr./«Форум за демократию» заинтересовалась происхождением состояния в размере $850 млн у Владимира Зеленского

Gandą apie tariamai neteisėtą V.Zelenskio praturtėjimą paskleidė olandų politinis judėjimas – populistinis ir euroskeptiškas Demokratijos forumas (Forum voor Democratie, FVD).

Tai – jau ne pirmas kartas, kuomet Ukrainos vadovui bandoma primesti neegzistuojančius turtus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Kaip skelbia Ukrainos „Forbes“, kiek anksčiau socialiniuose tinkluose buvo pasirodę memai, kuriose tvirtinta, neva V.Zelenskio turimi finansiniai aktyvai sudaro 1,4 mlrd. JAV dolerių.

„Tai daugiau nei Willo Smitho, Chriso Rocko ir Dave'o Chapelle'o turtai kartu paėmus“ – buvo pašiepiama.

Tačiau iš tiesų V.Zelenskio turimi resursai kur kas kuklesni.

Tačiau skirtingai nei jo pirmtakas, šokolado magnatas Petro Porošenka, V.Zelenskis niekada nebuvo milijardieriumi.

„Forbes Ukraine“ duomenimis, jo turtas šiuo metu siekia daugiausia 20 mln. JAV dolerių.

Zelenskis
Zelenskis

Ofšorų šešėlis

2021 metų spalį Tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo (ICIJ) atliktame ofšorinių sandorių tyrime „Pandoros popieriai“ (angl. Pandora Papers) atsirado ir Ukrainos prezidento pavardė.

V.Zelenskis atsidūrė dėmesio centre paviešinus jo sąsajas su ofšorinėmis kompanijomis.

Tyrimas parodė, kad V.Zelenskis prieš pat pergalę 2019 metų rinkimuose pardavė savo dalį įslaptintoje „ofšorinėje“ kompanijoje.

Įdomu ir tai, kad su ta pačia bendrove bei pinigų pervedimu jai susijęs žinomas Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis, kuris ne kartą minėtas kaip asmuo, finansuojantis V.Zelenskio politinę karjerą.

Nors prezidentas teisinosi, kad sistema ofšorinėse įmonėse yra sukurta apsaugoti jo ir jo kolegų turtą nuo korumpuotos į Rusiją pabėgusio prezidento Viktoro Janukovyčiaus valdžios, vis dėlto jo autoritetas susvyravo.

Rusijos televizijos, kurios Ukrainoje tuo metu vis dar buvo itin populiarios, ėmė formuoti V.Zelenskio, kaip oligarchų valdomo „kišeninio“ prezidento, įvaizdį.

Nors jo reitingai dėl šio skandalo smuko į rekordines žemumas, V.Zelenskiui pavyko išsilaikyti poste, o Rusijai užpuolus Ukrainą – su kaupu atgauti tautos pasitikėjimą.

Turtus sukrovė ne politika

Oficialiai per prezidentavimo metus gautose V.Zelenskio pajamose nėra net panašių sumų į 850 mln. JAV dolerių.

Pagrindinę dalį jo turto sudaro 25 proc. „Kvartal 95“ – humoristines programas rengiančių įmonių grupės – akcijų.

Išrinktas prezidentu jie perleido savo aktyvų valdymą partneriams, kaip tą numatė šalies įstatymai. Šie nedraudžia jam grįžti valdyti savo akcijų kadencijai pasibaigus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius