Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV generolas pripažino, kad su naikintuvais Ukraina galėtų laimėti karą

Ukrainos sąjungininkės turi naują galvos skausmą – priimti sprendimą dėl kovinių lėktuvų suteikimo Ukrainai. Karybos specialistai ir vyriausieji karo vadai sutinka, jog aviacijos sustiprinimas leistų Ukrainai įgyti proveržį prieš Rusiją. Uždarame posėdyje Miuncheno saugumo konferencijos kuluaruose kalbėjęs JAV generolas Christopheris Cavolis tiki, jog naikintuvai padėtų Ukrainai laimėti karą, pranešė CNN.
JAV generolas Christopheris Cavolis
JAV generolas Christopheris Cavolis / „Postimees“/„Scanpix“

Penktadienio rytą vykusiame uždarame pasitarime su daugiau kaip 10 senatorių ir Atstovų Rūmų narių JAV generolui Ch.Cavoliui buvo užduotas klausimas, naikintuvai F-16 padėtų Ukrainai laimėti karą prieš Rusiją.

„Taip“, – atsakė generolas, pasak penkių salėje buvusių žmonių, apie uždarą posėdį su anonimiškumo sąlyga kalbėjusiu su leidiniu „Politico“.

Konkretus klausimas apie naikintuvus F-16 iškilo iš platesnės diskusijos apie karo eigą ir tai, ko reikia Kyjivui, kad sėkmingai įgyvendintų savo planus pereiti į puolimą ir atmušti Rusijos atakas šimtų kilometrų ilgio fronto linijose, dalis.

Ch.Cavolio teigimu, Ukrainai reikalingos ilgesnio nuotolio raketos, kad šalies pajėgos galėtų smogti į Rusijos pozicijas iš toliau, sukeldamos pavojų štabui ir užnugario tiekimo linijoms, o tai padėtų sutrikdyti Rusijos karo mašiną Ukrainos viduje.

Senatorius L.Grahamas: F-16 yra absoliučiai būtini. Tai, ką matėte su tankais, nutiks ir su lėktuvais.

Šio JAV generolo atsakymas skiriasi nuo ankstesnių viešų aukščiausių nacionalinio saugumo pareigūnų komentarų, teigiančių, kad jie neatmeta galimybės perduoti naikintuvus ateityje.

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvavęs JAV generolas Ch.Cavolis įstatymų leidėjams sakė, kad JAV ir sąjungininkės turėtų siųsti Ukrainai pačius pažangiausius ginklus, su kuriais jos yra pasiruošusios atsisveikinti.

Jo nuomone, tai turėtų būti pažangūs orlaiviai, bepiločiai orlaiviai ir raketos, kurių veikimo nuotolis viršija 100 km ribą, pavyzdžiui, kariuomenės taktinė raketų sistema.

Šie ginklai, pasak Ch.Cavolio, tikrai padėtų Kyjivui geriau atremti Maskvos pajėgas.

„AFP“/„Scanpix“/Aukščiausio rango NATO generolas Christopheris Cavolis
„AFP“/„Scanpix“/Aukščiausio rango NATO generolas Christopheris Cavolis

Leidinio „Politico“ šaltinių tvirtinimu, Ch.Cavolis, paskirtas ir vyriausiuoju sąjungininkų vadu Europoje, ir Europos pajėgų JAV vadu, teigė, kad Ukrainai reikia pažangesnių ginklų ir įrangos, kad „sustiprintų gilią kovą“ ir „pasiektų toliau“ esančias Rusijos pozicijas Ukrainos pasienyje.

Šios generolo pastabos išsakytos tuo metu, kai itin suintensyvėjo transatlantinės diskusijos dėl to, ar aprūpinti Kyjivą pažangiais orlaiviais.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau seniai ragina sąjungininkes skirti naikintuvų, teigdamas, kad ukrainiečių pilotai yra pakankamai kvalifikuoti, kad galėtų treniruotis su vakarietiškais karo lėktuvais ir kontroliuoti oro erdvę.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas ir kai kurie Europos lyderiai kol kas atmetė šį prašymą, sakydami, kad dabartiniame karo etape svarbiau aprūpinti Ukrainą tankais ir artilerija.

Tokia pozicija nuvylė šalininkus, pasisakančius už Ukrainos aprūpinimą viskuo, ką JAV gali sau leisti perduoti.

„F-16 yra absoliučiai būtini“, – konferencijos kuluaruose žurnalistams sakė senatorius Lindsey Grahamas. Jis apkaltino Baltuosius rūmus, kad jie „viską daro lėtai“ ir pridūrė, kad „tai, ką matėte su tankais, nutiks ir su lėktuvais“.

Ketvirtadienį abiejų partijų įstatymų leidėjų grupė išsiuntė J.Bidenui laišką, kuriame ragino jį nedelsiant perduoti F-16 naikintuvų Ukrainai, pranešė „Politico“.

Senatorius Markas Kelly, kuris Miunchene turėjo susitikimą su Ch.Cavoliu ir Ukrainos vadovais, sakė, kad pritaria tam, jog būtų atrinkti ukrainiečių pilotai bei techninės priežiūros įgulos nariai ir jie atvyktų į Jungtines Valstijas mokymams.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV senatorius Markas Kelly
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV senatorius Markas Kelly

„Teisinga būtų parengti planą, kaip atrinkti personalą, kuris bus apmokytas kartu su techninės priežiūros darbuotojais, ir parengti mokymo programą“, kaip eksploatuoti ir remontuoti sudėtingą ketvirtos kartos naikintuvą.

M.Kelly, į pensiją išėjęs karinio jūrų laivyno pilotas, turintis kovinės patirties, pridūrė, kad ukrainiečiai yra suinteresuoti naudoti karo lėktuvus, kad galėtų smogti Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemoms iš toli, o tai leistų kitiems lėktuvams ir dronams laisviau veikti visoje šalyje, ypač rytuose ir pietuose, kur šiuo metu vyksta aršiausios kovos.

Per V.Zelenskio vizitą Londone Didžiosios Britanijos vyriausybė davė pažadą apmokyti ukrainiečius naudotis NATO standartus atitinkančiais lėktuvais, tačiau nenurodė terminų, kada ir apskritai ar Londonas siųs karo lėktuvus į rytus.

„Pirmas žingsnis, kad galėtume suteikti pažangius lėktuvus, yra turėti karių arba aviatorių, kurie sugebėtų jais naudotis“, – praėjusią savaitę, stovėdamas greta V.Zelenskio, sakė Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas.

„Turime užtikrinti, kad jie gebėtų valdyti orlaivius, kuriuos galbūt ilgainiui naudos“, – sakė jis.

NATO pareigūnas: Tai nėra krizė. Tai nėra koks nors nedidelis incidentas, kurį galima suvaldyti. Tai nėra susirėmimas. Tai yra visapusiškas karas.

Tiek JAV, tiek Britanijos pareigūnai ir toliau sutartinai tvirtina, kad jokios galimybės nėra atmestos.

Kol didžiosios sąjungininkės panirusios į apmąstymus, Slovakija jau derasi dėl naikintuvų MiG-29 siuntimo į Ukrainą.

„Ukrainos prezidentas paprašė manęs pristatyti MiG'us. Dabar, kadangi gautas oficialus prašymas, galima pradėti derybų procesą, – praėjusią savaitę sakė Slovakijos ministras pirmininkas Eduardas Hegeris. – Mūsų MiG'ai gali išgelbėti nekaltų žmonių gyvybes Ukrainoje“.

Šią savaitę Ch.Cavolis taip pat diskutavo su Ukrainos kolega apie tai, kokios kitos karinės pagalbos reikia Kyjivui. Savaitės pradžioje Ukrainos kariams buvo pradėti „Leopard 2“ ir kitų tankų, kuriuos sausį Vokietija pareiškė perduosianti kariaujančiai šaliai, mokymai.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas

Bet kokie nauji, modernūs pajėgumai, kuriuos gaus ukrainiečiai, turės didelę įtaką šių metų kovoms.

Rusijos pajėgos įstrigo Donbase, rengdamos brangiai kainuojančias atakas prieš ukrainiečių linijas. Jų pažanga matuojama metrais, o ne kilometrais, o prastai apmokyti šauktiniai ir kaliniai, tapę kariais, kovoja sunkiai.

„Šį pavasarį rusai bandys pradėti puolimą, – susitikimo Miunchene kuluaruose sakė vienas NATO pareigūnas. Nežinau, kiek jis bus veiksmingas. Nežinau, kiek tai skirsis nuo to, kaip atrodė visa kita. Nežinau, ką dar jie gali padaryti“.

Tai nereiškia, kad ukrainiečiams bus lengva, atkreipė dėmesį leidinys „Politico“.

„Žmonės turi žinoti, kad tai bus ilga kova, – teigė pareigūnas. – Tai yra karas. Tai nėra krizė. Tai nėra koks nors nedidelis incidentas, kurį galima suvaldyti. Tai nėra susirėmimas. Tai yra visapusiškas karas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius