Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Ukrainą dėl karo jau paliko 2,5 mln. žmonių

Nuo vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo savo karinę invaziją, iš Ukrainos pabėgo jau 2,5 mln. žmonių, o šalies viduje dėl „beprasmio“ karo namus teko palikti dar 2 mln. gyventojų, penktadienį pranešė Jungtinės Tautos.
Moteris su kūdikiu slėptuvėje Mariupolyje
Moteris su kūdikiu slėptuvėje Mariupolyje / „Scanpix“/AP nuotr.

JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro (UNHCR) vadovas Filippo Grandi pareiškė, kad dėl masinio gyventojų perkėlimo yra kaltas vasario 24 dieną prasidėjęs „beprasmis karas“.

„Pabėgėlių iš Ukrainos skaičius šiandien pasiekė 2,5 mln. ir tai yra tragedija, – parašė jis tviteryje. – Taip pat skaičiuojame, kad Ukrainos viduje yra perkelti apie 2 mln. žmonių. Dėl šio beprasmio karo palikti savo namus yra priversti milijonai žmonių.“

UNHCR skaičiuoja, kad karas tiesiogiai paveikė dar 12,65 mln. žmonių.

JT Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) atstovas Paulas Dillonas pareiškė, kad tarp 2,5 mln. iš Ukrainos jau pasitraukusių žmonių buvo 116 tūkst. trečiųjų šalių piliečių.

Prieš Rusijos invazijos pradžią Ukrainos teritorijoje, kurią kontroliavo Kyjivo centrinė vyriausybė, gyveno daugiau kaip 37 mln. žmonių.

Daugiau kaip pusė pabėgusiųjų iš šalies pasitraukė į Lenkiją.

Rusijos pajėgos penktadienį smogė civiliams taikiniams Dnipro mieste centrinėje Ukrainos dalyje, o Maskvos pajėgos dar labiau priartėjo prie sostinės Kyjivo, kurį, pasak mero Vitalijaus Kličko, nuo karo pradžios paliko pusė iš maždaug 3,5 mln. gyventojų.

Precedento neturintis srautas

UNHCR iš pradžių prognozavo, kad dėl karo namus paliks keturi milijonai žmonių. Tačiau atstovas spaudai Matthew Saltmarshas sakė, kad „visiškai įmanoma, kad pirminis keturių milijonų skaičius bus peržiūrėtas ir padidintas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irpenis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irpenis

„Ką tik pasiekėme 2,5 mln. ribą, ir tai įvyko vos per dvi savaites, todėl tai tikrai nebūtų staigmena“, – vaizdo ryšiu iš Lenkijos jis sakė žurnalistams Ženevoje ir pažymėjo, kad didžiulis pabėgėlių srautas „tikrai neturi precedento nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“ Europoje.

Šaltas laukimas dėl galimybės kirsti sieną

„UNHCR dar kartą skubiai paragino apsaugoti civilius gyventojus ir civilinę infrastruktūrą, laikytis tarptautinės humanitarinės teisės ir dar kartą dėkoja kaimyninėms šalims už tai, kad jos išlaiko savo sienas atviras bėgantiems žmonėms“, – sakė J.Saltmarshas.

Jo teigimu, agentūra bendradarbiauja su pasienio valstybių vietos valdžios institucijomis, kad pagerintų priėmimo sąlygas pasienyje, kur žmonės valandų valandas laukia eilėse, kad galėtų kirsti sieną, dažnai šaldami.

Agentūra stengiasi įrengti šildymo punktus, kuriuose ypač pažeidžiami žmonės, pavyzdžiui, nėščios moterys, pagyvenę žmonės ir neįgalieji, galėtų sėdėti ir šiltai laukti.

UNHCR taip pat vykdo skubią grynųjų pinigų programą, kad padėtų pabėgėliams.

M.Saltmarshas taip pat sakė, kad agentūra pačioje Ukrainoje imasi priemonių padėti milijonams žmonių, kurie buvo priversti palikti savo namus.

„Šiuo metu iš pasaulinių UNHCR atsargų ruošiami pagrindiniai pagalbos dalykai maždaug 1,5 mln. žmonių“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius