Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 17 /2022 04 18

D.Kuleba: padėtis Mariupolyje gali tapti raudona linija derybose su Rusija

Trostjaneco meras teigia, kad išlaisvintame Sumų srities kaime rasta cheminio ginklo likučių. Šalis agresorė tęsia Ukrainos apšaudymus, sudėtingiausia situacija – rytinėje dalyje. Rusija, grasindama sunaikinti Mariupolio gynėjus, vėl pareikalavo miesto kapituliacijos, tačiau kariai pasiduoti neketina. Ukrainos prezidentas V.Zelenskis anksčiau sakė, kad ukrainiečių kovotojų eliminavimas Mariupolyje nutrauktų taikos derybas.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausi įvykiai iš Ukrainos

  • Ukrainą pasiekė pirmoji siunta iš 800 mln. dolerių vertės JAV pagalbos paketo
  • Trostjaneco meras teigia, kad išlaisvintame Sumų srities kaime rasta cheminio ginklo likučių
  • Miesteliuose aplink Kyjivą rasta per 900 civilių lavonų
  • V.Zelenskis nurodė, kad Rusijos pradėtame kare žuvo apie 2,5–3 tūkst. šalį ginančių karių. Dar 10 tūkst. – sužeisti
  • Rusija vėl pareikalavo Mariupolio gynėjų kapituliacijos, Ukraina ultimatumą atmetė

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:23

Naujausią informaciją apie karą Ukrainoje skaitykite čia.

Rusijos karo laive „Moskva“ buvusio jūreivio motina: „Jis man paskambino ir verkė“

00:53

Apie 40 jūreivių žuvo, keli dingo be žinios ir dar daugiau buvo sužeista nuskendus karo laivui „Moskva“, pranešė nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja Gazeta Europe“, remdamasis vieno laive buvusio jūreivio motinos pasakojimu.

Motina žurnalistams sakė, kad sūnus jai telefonu pasakojo, jog į Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną „Moskva“ iš sausumos pusės – Ukrainos teritorijos – pataikė trys raketos.

„Jis man paskambino ir verkė dėl to, ką matė. Tai buvo siaubinga“, – sakė ji ir pridūrė, kad jai pačiai buvo baisu laukti, kol sūnus baigs tarnybą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karo laivo „Moskva“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karo laivo „Moskva“

Rašoma, kad jūreivis sūnus motinai nurodė negalintis atskleisti detalių to, ką matė, nes tai labai baisu. Daugeliui sužeistųjų sprogimo metu buvo nutrauktos galūnės.

Siekdamas apsaugoti jūreivį ir jo motiną, „Novaja Gazeta Europe“ nenurodė vardų bei pavardžių, tačiau pabrėžė, kad turi patikimų įrodymų, jog vaikinas tikrai tarnavo nuskendusiame Rusijos kariniame laive.

Rusijos gynybos ministerija iki šiol nepranešė apie jokias nuskendusio laivo aukas.

Plačiau skaitykite ČIA. 

Mero patarėjas sako, kad Rusija „filtruos“ Mariupolyje likusius vyrus

00:05

Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka sekmadienį paskelbė, kad Rusijos pajėgos rytoj ruošiasi uždaryti visus įvažiavimus ir išvažiavimus iš apsupto miesto. Jis taip pat įspėjo, kad visi Mariupolyje likę vyrai bus atidžiai tikrinami.

„Šimtai gyventojų turi stovėti eilėje, kad gautų leidimus, be kurių nuo kitos savaitės bus neįmanoma ne tik judėti tarp miesto rajonų, bet ir išeiti į gatves“, – „Telegram“ kanale rašė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Kaip rašo CNN, Ukrainos bei JAV pareigūnai yra nurodę, kad užimtose teritorijose Rusijos kariai yra vykdę „filtraciją“ atlikdami biometrines patikras, konfiskuodami telefonus, o kai kuriais atvejais – asmenis deportuodami į Rusiją. 

V.Zelenskis reikalauja griežtesnių sankcijų Rusijos finansų sektoriui

23:47

Naujausiame vaizdo įraše V.Zelenskis paragino įvesti griežtesnes sankcijas Rusijos bankams ir finansų sektoriui. 

„Demokratinis pasaulis taip pat turi reaguoti į tai, ką okupantai daro mūsų šalies rytuose, Chersono ir Zaporižios regionuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jie ten kuria koaliciją, atimdami viską iš vietos valdžios institucijų atstovų ir visų, kurie, jų nuomone, yra naudingi vietos bendruomenėms. Jie šantažuoja mokytojus, vagia pinigus pensijoms mokėti, blokuoja ir vagia humanitarinę pagalbą bei verčia žmones badauti“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas pabrėždamas, kad Rusija Chersono ir Zaporižios srityse remiasi Donecko ir Luhansko pavyzdžiu – siekia įkurti apsišaukėliškas liaudies respublikas bei jas įtraukti į Rusijos administracinio valdymo schemą. 

V.Zelenskis kalbėjosi su TVF vadove, aptarė šalies atstatymo klausimus

23:08

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje pranešė, kad su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadove Kristalina Georgieva aptarė Ukrainos finansinio stabilumo užtikrinimo ir pasirengimo pokario atstatymui klausimus.

„Turime aiškius dabartinius planus ir perspektyvų viziją. Esu tikras, kad TVF ir Ukrainos bendradarbiavimas ir toliau bus vaisingas“, – rašė šalies vadovas. 

Per apšaudymus nukentėjo bažnyčia Severodonecke

21:13

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus feisbuke pranešė, kad Rusijos pajėgų apšaudymo metu nukentėjo Severodonecko bažnyčia. 

S.Gaidajaus publikuota nuotr. /Per apšaudymus nukentėjo bažnyčia Severodonecke
S.Gaidajaus publikuota nuotr. /Per apšaudymus nukentėjo bažnyčia Severodonecke

„Orkai [paniekinantis ukrainiečių terminas Rusijos kariams] apšaudė bažnyčią Severodonecke Verbų sekmadienį“, – sakė S.Haidajus. 

Daugelis ukrainiečių balandžio 17 d. pagal Julijaus kalendorių mini Verbų sekmadienį.  

S.Gaidajaus publikuota nuotr. /Per apšaudymus nukentėjo bažnyčia Severodonecke
S.Gaidajaus publikuota nuotr. /Per apšaudymus nukentėjo bažnyčia Severodonecke

 

Kovos tęsiasi Charkive, Ukraina teigia įvykdžiusi kelias sėkmingas operacijas

21:07

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Sinegubovas „Telegram“ kanale rašo, kad šiandien Rusijai apšaudžius vieną iš gyvenamųjų rajonų žuvo 5 žmonės, dar 20 buvo sužeista. 

„Charkivo srityje mūsų gynėjai surengė kelias sėkmingas operacijas ir išstūmė užpuolikus iš regiono centro“, – pranešė jis. 

Anot O.Sinegubovo, sekmadienį prie Charkivo Ukrainos kariai sunaikino 5 Rusijos tankus ir 10 šarvuočių. „Beveik šimtas užpuolikų,– rašo jis. – Nebegalės pulti. Niekada.“
 

Ukrainos generalinis štabas: Mariupolis toliau puolamas, Iziume Rusija vykdo mobilizaciją

19:52

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas praneša, kad Rusija tęsia dalinę Charkivo blokadą Slobožansko linijoje ir bando atakuoti besiginančių dalinių pozicijas bei svarbiausius infrastruktūros objektus.

„Priešas aktyviai vykdė kovines operacijas Donecko ir Tauro regionuose. Jis tęsia raketų ir bombardavimo atakas prieš Mariupolio miestą, įskaitant strateginių bombonešių Tu-22M3 naudojimą. Okupantai bandė vykdyti puolimo operacijas netoli jūrų uosto ir „Azovstal“ gamyklos“, – rašoma pranešime.

„Informacija apie Ukrainos sunaikintą raketinį kreiserį „Moskva“ sulaukė atgarsio Krymo visuomenėje. Gyventojai vis labiau nepasitiki oficialiosios Rusijos žiniasklaidos skleidžiama informacija“, – teigiama toliau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase

Pranešime taip pat nurodoma, kad Rusija į karo veiksmus siekia įtraukti užimtų teritorijų gyventojus – Iziume pradėjo mobilizaciją. 

„Kai kuriose okupacinių pajėgų okupuotose teritorijose toliau ruošiamasi neteisėtam referendumui, kuriame bus balsuojama už vadinamąją „Chersono liaudies respubliką“. Siekiant suklastoti rezultatus, planuojama pasinaudoti asmeniniais regiono gyventojų duomenimis, kuriuos okupantai surinko išduodami vadinamąją „humanitarinę pagalbą“. Tarp gyventojų taip pat paplitusi informacija, kad paskelbus pseudoreferendumo rezultatus jie bus “mobilizuoti„ į Rusijos Federacijos ginkluotąsias pajėgas“, – teigia Ukrainos generalinis štabas. 

D.Kuleba: „padėtis“ Mariupolyje „gali tapti raudona linija“ derybose

19:22

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba teigia, kad „padėtis“ Mariupolyje „gali tapti raudona linija“ derybose su Rusija.

„Padėtis Mariupolyje yra baisi ir kariniu požiūriu, ir širdį verianti“, – sakė D.Kuleba CBS laidoje „Face the Nation“.

„Miestas nebeegzistuoja. Ukrainos kariuomenės likučiai ir didelė grupė civilių gyventojų iš esmės yra apsupti Rusijos pajėgų. Jie tęsia kovą, tačiau iš to, kaip Rusijos kariuomenė elgiasi Mariupolyje, atrodo, kad ji nusprendė bet kokia kaina sulyginti miestą su žeme“, – pridūrė jis.   

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Kuleba
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dmytro Kuleba

Užsienio reikalų ministras teigė, kad artimiausiomis savaitėmis tikimasi sunkių kovų Rytų Ukrainoje suintensyvėjimo.

VIDEO: Velykų dieną Ukrainos Kramatorsko mieste aidėjo oro antskrydžio pavojaus sirenos

Jis taip pat sakė, jog tikisi „desperatiškų Rusijos pajėgų bandymų bet kokia kaina baigti su Mariupoliu“ ir raketų atakų prieš Kyjivą ir kitus Ukrainos miestus. 

Atsakydamas į klausimą, kaip jam svarbu, kad Ukrainoje apsilankytų aukšto rango JAV pareigūnas, D.Kuleba sakė, kad būtų laimingas, jei į šią šalį atvyktų JAV prezidentas J.Bidenas.

„Tai būtų svarbi paramos žinia mums ir, žinoma, asmeninis dviejų prezidentų susitikimas taip pat galėtų atverti kelią naujiems ginklų, amerikietiškų ginklų, tiekimams Ukrainai, taip pat diskusijoms dėl galimo politinio šio konflikto sureguliavimo“, – sakė jis.  

V.Zelenskis: norėčiau, kad mane prisimintų kaip paprastą žmogų, ne didvyrį

19:17

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis interviu CNN penktadienį teigė, kad Ukraina nesiruošia atsisakyti rytinių šalies teritorijų tam, kad užbaigtų karą su Rusija. Pasak jo, šalį ginantys kariai yra pasirengę kovoti dėl Donbaso.

Šalies lyderio teigimu, Ukraina neturi jokių garantijų, kad Rusija nebandytų vėl užimti Kyjivo, jeigu patirtų sėkmę Donbase. 

„Štai kodėl mums labai svarbu neleisti jiems to padaryti, atsilaikyti, nes šis mūšis... gali turėti įtakos viso karo eigai“, – sakė V.Zelenskis.

CNN žurnalisto paklaustas, ar Ukraina gali laimėti šį karą V.Zelenskis atsakė: „Taip, žinoma. Ir laimės.“ 

Praėjusią savaitę JAV prezidentas Joe Bidenas Rusijos vykdomas civilių žudynes pavadino genocidu. Ukrainos prezidentas sakė besilaikantis tokios pat nuomonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Volodymyras Zelenskis

„Pažiūrėkite, kas nutiko Bučoje. Akivaizdu, kad tai net ne karas, o genocidas. Jie tiesiog žudė žmones. Ne kareivius, o žmones. Jie tiesiog šaudė žmones gatvėse. Žmonės važiavo dviračiais, važiavo autobusu arba tiesiog ėjo gatve. Gatvėse mėtėsi lavonai“, – kalbėjo jis. 

Kalbėdamas apie Rusijos sukelto karo žiaurumus V.Zelenskis sakė nebetikintis pasauliu. 

„Mes netikime žodžiais. Po Rusijos eskalavimo mes netikime savo kaimynais. Mes netikime visu tuo“, – kalbėjo jis ir pridūrė:

„Vienintelis tikėjimas yra tikėjimas savimi, savo žmonėmis, tikėjimas savo ginkluotosiomis pajėgomis ir tikėjimas, kad šalys mus palaikys ne tik žodžiais, bet ir veiksmais.“

Interviu CNN jis taip pat sakė, kad yra pasiruošęs diplomatinėmis priemonėmis bendradarbiauti su Rusija ir bandyti užbaigti karą, tačiau šalies agresorės išpuoliai prieš ukrainiečius šį procesą apsunkina. 

Paklaustas, o kaip norėtų, kad jį prisimintų, V.Zelenskis atsakė: „Kaip žmogų, kuris mylėjo gyvenimą iki galo.“

„Ir mylėjo savo šeimą, ir mylėjo savo tėvynę. Tikrai ne didvyris. Noriu, kad žmonės priimtų mane tokį, koks esu. Paprastą žmogų“, – pridūrė jis. 

Plačiau skaitykite ČIA. 

Italijos premjeras M.Draghi: kalbėjimasis su V.Putinu nieko neduoda

17:53

Italijos premjeras Mario Draghi sekmadienį duodamas vieną interviu skundėsi, kad Vakarų šalių pastangos įtikinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karą Ukrainoje iki šiol nedavė jokių rezultatų.

„Pradedu manyti, kad žmonės teisūs sakydami: „Kalbėtis su juo bergždžia – taip tik gaištamas laikas“, – dienraščiui „Il Corriere della Sera“ sakė M.Draghi.

Premjeras pabrėžė, jog jam visuomet atrodė, kad Prancūzijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungai, prezidentas Emmanuelis Macronas „yra teisus, mėgindamas visas įmanomas dialogo galimybes“.

„Tačiau man susidarė įspūdis, kad šio karo siaubas, jo skerdynės – tai, kas buvo daroma vaikams ir moterims – visiškai nepriklausomi nuo žodžių ir telefono skambučių“, – pridūrė Italijos lyderis.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Mario Draghi
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Mario Draghi

Iki šiol V.Putinas nė kiek nesistengė siekti taikos, „tik mėgino sunaikinti ukrainiečių pasipriešinimą, okupuoti šalį ir patikėti ją draugiškai vyriausybei“, kalbėjo M.Draghi.

Kaip ir daugelis kitų, M.Draghi vos prasidėjus konfliktui galvojo, kad Rusija veikiausiai iškovos greitą pergalę.

„To nenutiko – pergalė neatėjo, ir nežinome, ar ji apskritai bus. Ukrainiečių pasipriešinimas – didvyriškas“, – pripažino italų premjeras.

„Mūsų laukia pasipriešinimo karas, užsitęsęs smurtas ir naikinimas, – tęsė jis. – Nėra jokių ženklų, kad Ukrainos žmonės gali sutikti su Rusijos okupacija.“

Ankstesnę dieną Italija paskelbė, kad pirmadienį vėl atidarys savo ambasadą Kyjive.

Italijos lyderis nurodė, kad ekonominės sankcijos Rusijai yra „būtinos, siekiant susilpninti agresorę“, jos nebūtinai sustabdys karą per trumpą laiką.

Kita vertus, Vakarai gali padėti Ukrainai tiekdami ginkluotę.

„Turime tiesiogiai padėti ukrainiečiams, ir mes tai darome. To nedaryti reikštų jiems pasakyti: pasiduokite, priimkite vergovę ir nuolankumą – ir ši žinia yra priešinga mūsų europinėms solidarumo vertybėms“, – pabrėžė M.Draghi.

Ukrainos premjeras: Mariupolio gynėjai kovos „iki galo“

17:32

Ukrainos ministras pirmininkas sekmadienį pareiškė, kad strategiškai svarbus pietrytinis Mariupolio uostamiestis „dar nekrito“ ir kad jį ginantys Rusijos pajėgų apsupti kariai „kovos iki galo“.

Premjeras Denysas Šmyhalis šiuos komentarus JAV televizijos ABC savaitinei laidai išsakė praėjus kelioms valandoms po Rusijos ultimatumo, reikalaujačio, kad didžiulėje metalurgijos įmonėje įsitvirtinę Mariupolio gynėjai pasiduotų, galiojimo pabaigos.

„Miestas vis dar nekrito, – kalbėjo D. Šmyhalis. – Ten tebėra mūsų karinių pajėgų, mūsų karių. Taigi, jie kovos iki galo.“

Anksčiau Rusijos kariuomenė pareiškė Mariupolį ginantiems Ukrainos kariams, jog „jų gyvybės bus garantuotai išsaugotos“, jeigu jie sudės ginklus.

Plačiau šia tema skaitykite ČIA. 

Karo laive „Moskva“ žuvo Rusijos armijos puskarininkis

16:57 Atnaujinta 00:22

„Laisvosios Europos radijo“ Ukrainos tarnybos žurnalistai teigia patvirtinę, kad nuskendusiame karo laive „Moskva“ žuvo Rusijos armijos puskarininkis Ivanas Vachruševas. Skelbiama, kad apie 41-erių metų kariškio mirtį socialiniame tinkle „Odnoklassniki“ pranešė jo žmona. Ekspertai tuo metu skelbia, kad žuvo ar buvo sužeista pusė iš 510 kreiserio įgulos narių.

„Mūsų didvyris!!! Jis žuvo atlikdamas savo pareigą. Jis iki paskutinio atodūsio kovojo už laivo gyvybę. Mes ašarojame ir gedime. Tu visada būsi didvyris mūsų širdyse“, – rašė ji.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karo laivo „Moskva“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Karo laivo „Moskva“

Varvara Vachruševa žurnalistams pasakojo, kad jos vyras žuvo nuskendus laivui. Apie jo mirtį jai buvo pranešta balandžio 14 dieną. Moteris pridūrė, kad jo kūnas buvo rastas, tačiau mirties aplinkybės neatskleistos.

Ji taip pat nurodė, kad dingo dar 27 įgulos nariai, tačiau oficialiai Rusija šios informacijos nepatvirtino. 

Šeštadienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė Sevastopolyje vykusio parado, kuriame, jos teigimu, dalyvavo nuskendusio laivo jūreiviai, vaizdo įrašą – tai pirmieji pateikti įrodymai, kad yra išgyvenusių jūreivių. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivo „Moskva“ įgula
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laivo „Moskva“ įgula

Naujienų agentūra UNIAN, remdamasi karinių jūrų pajėgų eksperto H.I.Suttono įžvalgomis, praneša, kad galėjo žūti ar būti sužeisti pusė iš 510 įgulos narių. Rusija neskelbia, kiek žmonių žuvo.

Tokias išvadas ekspertas padarė išanalizavęs Rusijos gynybos ministerijos paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip okupuotame Kryme sutinkami maždaug 240 jūreivių iš laivo „Moskva“.

Plačiau šia tema skaitykite: Rusijai tylint – žurnalistai skelbia: galėjo žūti pusė laivo „Moskva“ įgulos

Per smūgius Charkive žuvo mažiausiai penki žmonės

16:05 Atnaujinta 16:09

Ukrainos antrame pagal dydį mieste Charkive mažiausiai penki žmonės žuvo ir dar 13 buvo sužeisti per virtinę Rusijos pajėgų smūgių, pranešė vienas srities sveikatos apsaugos pareigūnas.

VIDEO: Per smūgius Charkive žuvo mažiausiai 5 žmonės – gatvėse kilo panika, gyventojai stengėsi pabėgti

Charkivo srities sveikatos apsaugos departamento vadovas Maksymas Chaustovas patvirtino žuvusiųjų skaičių naujienų agentūrai AFP, kurios žurnalistai, esantys tame šiaurės rytiniame mieste, sakė, kad smūgiai sukėlė gaisrų ir nuplėšė pastatų stogų.

AFP korespondentai girdėjo dvi salves ir matė penkis gaisrus gyvenamuosiuose rajonuose Charkivo centre.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Tuojau po smūgių gatvėje buvo kilusi panika – pėstieji bėgo, automobiliai dideliu greičiu stengėsi išvažiuoti iš apšaudomos teritorijos.

Vienoje vietoje AFP žurnalistai matė kruviną paltą, gulintį šalia šviežio kraujo klano ant žemės. Vienas vietos gyventojas sakė girdėjęs 6–8 raketų sprogimus.

Kai kurių namų stogus nuplėšė sprogimo banga, pažėrusi nuolaužų ant žemės.

Kremlius atitraukė pajėgas nuo sostinės Kyjivo ir kitų šiaurinių Ukrainos teritorijų, bet pastarosiomis dienomis intensyvino atakas šalies rytinėje dalyje, įskaitant Charkivą, esantį vos už 21 km nuo sienos su Rusija.

Penktadienį per gyvenamųjų rajonų apšaudymą Charkive žuvo 10 žmonių. Šeštadienį vienas smūgis nusinešė dar dvi gyvybes.

Apgadinus vandentiekį, Mykolajive naudojamas upės vanduo

16:01

Mykolajivo gyventojai priversti buityje ir maisto gamybai naudoti upės vandenį, nes vandentiekis buvo apgadintas dėl regione vykstančių aktyvių karo veiksmų.

Ukrainos pietuose netoli Juodosios jūros esantis miestas be vandentiekio vandens gyvena jau keturias dienas, rašo cnn.com. Dėl to žmonės priversti naudoti upių ir šaltinių vandenį.

Į šiaurės rytus nuo Odesos esantis Mykolajivas įsikūręs prie Pietų Bugo ir Inhulo upių santakos. Į rytus nuo jo teka ir Dnipras.

Vandens tiekimas nutrūko, kai prieš kelias dienas per mūšius buvo pažeistas nuo Dnipro atvestas vamzdynas.

Valstybinės gelbėjimo tarnybos nuotr./Mykolajive raketa sugriovė regiono administracijos pastatą
Valstybinės gelbėjimo tarnybos nuotr./Mykolajive raketa sugriovė regiono administracijos pastatą

Mykolajivo regiono karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas sekmadienį teigė, kad Rusijos kariuomenės atakos, įskaitant apšaudymus sparnuotosiomis raketomis, nesiliauja.

V.Kimo žodžiais, vandens problema netrukus turėtų būti išspręsta: „Vandens gėlinimo ir valymo įrenginiai jau pakeliui į Mykolajivą, bus iškasti šuliniai.

Vanduo bus tiekiamas bet kokiu atveju – kad patenkintų ar pusę, ar visus mūsų poreikius. Daug pagalbos sulaukiame iš kaimyninių regionų. Reikia kantrybės dar porai dienų.“

Teritorijoje tarp Mykolajivo ir pietryčių kryptimi esančio Chersono pastarosiomis savaitėmis, Ukrainos pajėgoms pradėjus kontratakas, vyko intensyvios kovos su Rusijos kariais. Pats Mykolajivas yra nuolat apšaudomas, bet jį ir toliau kontroliuoja Ukraina.

„Chersono liaudies respublikos“ idėja žlunga, todėl atvežamas „užzombintas elektoratas“

15:12

Rusų kariai į okupuotą Chersoną veža „užzombintą elektoratą“, nes vietiniai gyventojai nepalaiko idėjos sukurti vadinamąją „Chersono Liaudies Respubliką“.

Apie tai savo paskyroje „Facebook“ skelbia Operacijų vadovybė „Pietūs“.

„Laikinai okupuotose Chersono srities teritorijose pertraukomis tarp apšaudymų siautėja marodierių armija, – sakoma pareiškime. – Ukrainiečių bauginimą, smurtą ir persekiojimą skatina okupacinių pajėgų karinė vadovybė.”

Savo buvimu regiono gyvenvietėse kurdami humanitarinę krizę, pačiame Chersone okupantai esą toliau rengia ir agituoja vietos gyventojus dalyvauti referendume dėl dar vienos subrespublikos sukūrimo.

„Propagandinių kanalų transliacijos, skrajučių platinimas neduoda vilčių, kad politinė profanacija pavyks, todėl okupantai atsiveža autobusus „užzombinto elektorato“ iš kitų užgrobtų teritorijų", – pridūrė vadovybė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos jūrų apsaugos tarnybos atstovė Natalija Humeniuk patvirtino, kad okupantai Chersone toliau agituoja gyventojus organizuoti kvazirespubliką, tačiau chersoniečiai nepasiduoda.

Ji taip pat nurodė, kad Ukrainos kariuomenė ruošiasi puolimui Chersono srityje. „Laikykitės, mes netrukus būsime“, – įspėjo pasieniečių N.Humeniuk.

Referendumą dėl „Chersono liaudies respublikos“ paskelbimo žadama surengti tarp gegužės 1 ir 10 d.

Popiežius ragina per „karo meto Velykas“ išgirsti taikos raginimus

14:10 Atnaujinta 14:43

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino pasaulio lyderius išgirsti raginimus užtikrinti taiką per „karo meto Velykas“, be kita ko, siaučiant konfliktui Ukrainoje.

„Tebūnie taika karo draskomoje Ukrainoje, taip skaudžiai bandomai smurtu ir naikinimu per žiaurų ir beprasmį karą, į kurį ji buvo įtraukta“, – Vatikano Šv. Petro aikštėje Velykų proga skelbdamas kreipimąsi „Urbi et orbi“ („Miestui ir pasauliui“) sakė Katalikų Bažnyčios vadovas.

„Mūsų akys taip pat negali patikėti šiomis karo meto Velykomis, – pridūrė pontifikas. – Tegul tautų lyderiai įsiklauso į žmonių taikos maldas.“

„Tegul būna taikos sprendimas. Tepasibaigia raumenų demonstravimas, kai žmonės kenčia, – kalbėjo Šventasis Tėvas. – Mūsų širdys taip pat kupinos baimės ir nerimo, kaip ir daugybės mūsų brolių ir seserų, turėjusių įsikalinti, kad apsisaugotų nuo bombardavimų.“

„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius Pranciškus
„Scanpix“/AP nuotr./Popiežius Pranciškus

Pontifikas pabrėžė, kad dveji koronaviruso pandemijos metai taip pat pareikalavo „didelės kainos“.

„Buvo atėjęs laikas kartu, ranka rankon išeiti iš šio tunelio, sutelkiant mūsų stiprybę ir išteklius. Tačiau vietoje to mes rodome tebeturintys savyje Kaino dvasios – jis Abelį laikė ne broliu, o varžovu, ir galvojo, kaip jo atsikratyti“, – sakė Pranciškus.

Popiežius sakė laikąs „savo širdyje visą daugybę aukomis tapusių ukrainiečių, milijonus pabėgėlių ir šalies viduje perkeltų asmenų, išskirtų šeimų, vienui vienus paliktus senyvus žmones, sudaužytus gyvenimus ir iki pamatų sugriautus miestus“.

„Matau našlaičiais tapusių vaikų, bėgančių nuo karo, veidus“, – pridūrė jis. – Tegul konfliktas Europoje paskatina mus taip pat susirūpinti dėl konfliktų, kentėjimų ir sielvarto padėties pernelyg daugelyje mūsų pasaulio vietų, į kurias negalime nekreipti dėmesio ir nenorime užmiršti.“

Mariupolis reikalavimus kapituliuoti atmetė, Rusija grasina toliau

13:21 Atnaujinta 14:30

Mariupolio gynėjai atmetė Rusijos reikalavimą pasiduoti, pranešė miesto mero patarėjas Petro Andriuščenka. 

„(Šeštadienio) vakarą okupantai paskelbė, kad suteiks „pasidavimo koridorių“ likusiems kariams“, – „Telegram“ rašė jis. 

„Tačiau nuo šios dienos mūsų gynėjai ir toliau laikosi gynybos“, – sakė P.Andriuščenka. 

Pasak jo, pasipriešinimas prie plieno gamyklos „Azovstal“ ir kitose miesto vietose tęsiasi. 

Nuotr. iš „Facebook“/36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys
Nuotr. iš „Facebook“/36-osios kontradmirolo Michailo Bilinskio jūrų pėstininkų brigados karys

„Nepaisant okupantų noro parodyti, kad karo veiksmų vieta apsiriboja plieno gamykla „Azovstal“, tai neatitinka tikrovės“, – sakė jis ir pridūrė, kad praėjusią naktį mūšiai vyko ir gatvėje, esančioje už penkių kilometrų nuo gamyklos.

Apie tai, kad Mariupolį ginantys kariai pasiduoti neketina, BBC sakė ir Ukrainos parlamento narys Oleksijus Gončarenko.

„Vakar kalbėjausi su jais ir žinau, kad jie ketina kovoti iki galo“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis anksčiau pareiškė, kad ukrainiečių kovotojų eliminavimas Mariupolyje užbaigtų taikos derybas dėl karo pabaigos.

A.Gončarenko BBC teigė, kad padėtis Mariupolyje yra „tikras genocidas“, ir nurodė, jog mieste tebėra apie 100 000 civilių gyventojų. Jis pridūrė, kad manoma, jog apgultame uostamiestyje žuvo „daugiau kaip 20 000 žmonių“.

Ukrainai atmetus reikalavimus pasiduoti, Rusija pagrasino „likviduoti“ besipriešinančius karius. 

Plačiau šia tema skaitykite ČIA. 

R.Abramovičius Kyjive bando atnaujinti derybas?

13:05

Rusijos oligarchas Romanas Abramovičius apsilankė Kyjive, kad pabandytų atnaujinti Ukrainos ir Rusijos derybų procesą. Apie tai, remdamasis neįvardytais šaltiniais, rašo „Bloomberg“ portalas.

Verslininkas, kuriam Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė taiko sankcijas, esą susitiko su Ukrainos derybų grupės nariais ir aptarė galimus derybų atnaujinimo būdus.

Kaip žinoma, derybų procesas įstrigo, kai buvo paskelbta apie Bučoje ir kitur Kyjivo apylinkėse Rusijos karių nukankintus gyventojus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Be to, Maskva nepateikė oficialaus atsakymo į Ukrainos pasiūlymus, išsakytus kovo 29 d. Stambule vykusiame delegacijų susitikime.

R.Abramovičiaus atstovas spaudai „Bloomberg“ patikino, kad jo nėra Kyjive, ir atsisakė teikti informaciją apie oligarcho vizitus.

Šią žinią komentuoti atsisakė ir Ukrainos derybų grupės narys Michailas Podoliakas bei Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Šeštadienį interviu Ukrainos žurnalistams prezidentas Vladimiras Zelenskis pareiškė, kad R.Abramovičius nėra neutrali derybų šalis ir kad šios šalies interesai nesutampa su jo interesais. Tačiau Ukrainos derybininkai tikisi pasinaudoti verslininko pagalba siekiant diplomatinio susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

„Nemanau, kad kas nors iš Rusijos pusės laikosi neutralios pozicijos, – sakė prezidentas. – Manau, kad Rusijos pusė, jos diplomatai ar verslininkai gina būtent Rusijos pusę ir tik jos interesus. Mūsų interesai gali nesutapti. Galbūt esame suinteresuoti išspręsti vieną ar kitą klausimą nekariniu būdu, kad būtų sustabdytas karas.

Manau, kad R.Abramovičius yra šios delegacijos narys, o apie kitus nežinau. Man buvo pasakyta, kad jis atstovavo tai pusei, kuri pasisako už diplomatinį šio klausimo sprendimą ir karo sustabdymą. Niekas negali garantuoti, kad tai – tiesa, kad tai nėra koks nors žaidimas.

Tačiau vis dėlto manau, kad tai geriau, nei kalbėtų dvi pusės, kurių viena pasisako už karo sustabdymą, o kita – už visišką šios tautos sunaikinimą."

Iš griuvėsių Borodiankoje jau ištraukta apie 40 kūnų

12:17

Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnyba praneša, kad iš griuvėsių Borodiankoje ištrauktas 41 žmogaus kūnas. 

„Telegram“ kanale paviešintame tarnybos pranešime nurodoma, kad vakar buvo išardytos dviejų per apšaudymus sunaikintų daugiaaukščių pastatų nuolaužos, vykdant darbus rastas mirusio asmens kūnas.

VIDEO: Iš griuvėsių Borodiankoje jau ištraukta apie 40 kūnų

Pranešama, kad tęsiami sugriautų Černihivo mokymo ir sporto centro bei 9 aukštų gyvenamojo namo užtvarų likvidavimo darbai.

Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Iš griuvėsių Borodiankoje jau ištraukta apie 40 kūnų
Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Iš griuvėsių Borodiankoje jau ištraukta apie 40 kūnų

 

Ministro siūlymas rusams: paskui „Moskva“ arba namo laukti kvietimo Hagon

12:09

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pasiūlė Rusijos kariams pasekti šią savaitę nuskendusio laivo „Moskva“ pavyzdžiu arba keliauti namo ir palaukti kvietimo į Hagą.

„Sekite moskva…“ – savo paskyroje „Twitter“ paragino jis. Nors ministras nedetalizavo, kurią „Maskvą“ turi omenyje ir kam adresuotas šis siūlymas, iš konteksto galima suprasti, jog kalbama apie nuskendusį kreiserį ir valstybės agresorės karius.

O.Reznikovas pateikė ir alternatyvą: „Arba būkite išmintingi ir važiuokite namo. Ir laukite kvietimo į nemokamą kelionę į Hagon.“

Šiame Nyderlandų mieste įsikūręs vadinamasis Hagos tribunolas. Taip supaprastintai vadinami įvairūs ten veikiantys ar anksčiau veikę tarptautiniai kriminaliniai teismai, pavyzdžiui, Tarptautinis baudžiamasis teismas, Tarptautinis teisingumo teismas, Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai ir pan.

Jau ne viena šalis yra paraginusi Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną teisti Hagoje.

„Dabar arba niekada, vienintelė galimybė gyvenime, – aiškino O.Reznikovas. – Nepraleiskite jos. Būkite išmintingi – keliaukite namo.“

Rusija teigia sunaikinusi karinę gamyklą netoli Kyjivo

11:41 Atnaujinta 12:27

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį pranešė smogusi vienai karinei gamyklai netoli Kyjivo, Maskvai intensyvinant atakas prieš Ukrainos sostinę.

„Naktį tiksliai nutaikomos iš oro paleidžiamos raketos sunaikino šaudmenų gamyklą netoli Brovarų gyvenvietės Kyjivo srityje“, – sakoma per platformą „Telegram“ paskelbtame ministerijos pranešime.

Brovarų miesto meras Ihoris Sapožka savo ruožtu sakė, kad anksti sekmadienį „buvo smogta kai kuriems infrastruktūros objektams“.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas Brovaruose nematė jokių sugriovimų, dūmų ar gaisrų.

Pastarosiomis dienomis Rusija surengė kelis smūgius karinėms įmonėms Kyjive ir jo apylinkėse.

Praeitą savaitę Rusijs paskelbė atitraukianti pajėgas iš šiaurės Ukrainos, įskaitant rajonus aplink sostinę, kad galėtų susitelkti į pastangas užimti daugiau teritorijų rytiniame Donbaso regione.

Nuo vasario 24-osios besitęsiančią Rusijos karinę invaziją Ukrainoje Kyjivas ir Vakarų šalys vadina nepagrįsta ir neišprovokuota. Kyjivo sąjungininkės Vakaruose intensyvina karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai bei paskelbė Rusijai virtinę itin griežtų sankcijų.

Ukraina prašo leisti evakuoti civilius ir sužeistus karius iš apsupto Mariupolio

11:15

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk pranešė, kad sekmadienį humanitariniai koridoriai neveiks, nes su agresiją pradėjusios Rusijos pajėgomis nepavyko susitarti dėl ugnies nutraukimo evakuacijos keliuose. 

Pranešime, kurį paskelbė „Telegram“ kanale, I.Vereščuk pareikalavo atidaryti humanitarinį koridorių, kad iš Mariupolio būtų galima evakuoti civilius gyventojus, ypač moteris ir vaikus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mariupolis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Mariupolis

„Taip pat prašome okupacinių pajėgų per atitinkamas tarptautines institucijas atidaryti specialų koridorių sužeistiems kariams evakuoti iš Mariupolio“, – rašė ji.
 

Jau žuvo 20,3 tūkst. Rusijos karių

11:12

Nuo vasario 24-osios Rusija neteko daugiau nei 20 tūkst. karių, 773 tankų, daugiau nei 300 lėktuvų ir sraigtasparnių, 8 laivių, suskaičiavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Sekmadienį jo paskyroje „Facebook“ paskelbta, kad per karą žuvo maždaug 20 300 priešo karių.

Kiti nuostoliai: 773 tankai, 2002 šarvuotos kovos mašinos, 1 471 kiti automobiliai, 376 artilerijos sistemos, 66 priešlėktuvinės kovos sistemos, 165 lėktuvai, 146 sraigtasparniai, 8 laivai, 76 kuro cisternos.

Jau žuvo 202 vaikai, daugiau nei 360 sužeista

10:54

Nuo karo pradžios Ukrainoje nukentėjo mažiausiai 563 vaikai: 202 žuvo, daugiau nei 360 buvo sužeista, sekmadienį paskelbė Generalinė prokuratūra.

Tai nėra galutiniai duomenys, nes informacija apie aukas aktyvių karo veiksmų zonose, okupuotose ir neseniai išlaisvintose teritorijose nuolat tikslinamas. Manoma, kad realūs skaičiai yra kur kas didesni.

Pavyzdžiui, fiksuodami Rusijos kariuomenės įvykdytus nusikaltimus netoli Kijevo esančioje Bučoje, teisėsaugininkai rado 14-mečio berniuko kūną.

Daugiausia žuvusiųjų – Donecko ir Kijevo srityse (atitinkamai 117 ir 106), mažiausiai vaikų gyvybių pareikalavo kovos Sumų ir Žytomiro srityse (atitinkamai 16 ir 15).

Rusija tęsia apšaudymus, bet situacija stabili

10:31

Remdamasis iš skirtingų Ukrainos regionų surinkta informacija portalas „Ukrainska pravda“ paskelbė naujausią situacijos šalyje apžvalgą. 

Pranešama, kad Charkivo srityje situacija stabili, tačiau tęsiasi įnirtingos kovos Iziumo sektoriuje. 

Šeštadienį Luhansko srityje buvo apgadinta infrastruktūra, smarkiai nukentėjo Lysychansko ligoninė ir naftos perdirbimo gamykla. Naktį intensyviai apšaudyti Severodonecko gyvenamieji rajonai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

Kaip skelbia „Ukrainska pravda“, naktį Rusijos pajėgos nesėkmingai puolė prie Marijinkos ir Krasnohorivkos, esančių Donecko srityje

Situacija Mariupolyje išlieka nepakitusi, rašoma portale. 

Apšaudytas ir Chersono regionas. Sprogimas nugriaudėjo Mykolajive, priežastys tiriamos. 

„Ukrainska pravda“ rašo, kad daugelyje kitų Ukrainos regionų naktis praėjo ramiai. 

Rusija pakeitė puolimo kryptį, bet ne tikslus

10:20

Remdamasi žvalgybine informacija JK gynybos ministerija skelbia, kad nors Rusijos puolimo kryptis pasikeitė, persikėlė į rytinę šalies dalį, tikslas lieka tas pats – įtvirtinti savo dominavimą regione ir priversti Ukrainą atsisakyti „euroatlantinės orientacijos“. 

Naujausiame ministerijos pranešime teigiama, kad Rusijos pajėgos toliau perkelia įrangą iš Baltarusijos į Rytų Ukrainą, įskaitant vietoves netoli Charkivo ir Severdonecko. Pranešime pažymima, kad Rusija ir toliau atakuoja vietoves, esančias Ukrainos rytinėje dalyje.

Kyjivo pakraščiuose dėl sprogimo apgadinta infrastruktūra

10:15

Brovarų miesto meras Igoris Sapožko paskelbė daugiau informacijos apie Kyjivo regione ryte nugriaudėjusius sprogimus. Pasak jo, sprogimų metu nukentėjo miesto infrastruktūra. 

Meras nepateikė jokios informacijos apie tai, ar yra nukentėjusių žmonių, bei kokia tiksliai padaryta žala. 

Ukrainą pasiekė pirmoji siunta iš 800 mln. dolerių vertės JAV pagalbos paketo

10:13

Ukraina jau gauna naujausią JAV prezidento Joe Bideno administracijos paramą, pranešė CNN, remdamasi neįvardytu Baltųjų rūmų pareigūnu.

J.Bidenas šią savaitę patvirtino papildomą 800 mln. dolerių vertės ginklų, amunicijos ir saugumo pagalbos paketą Ukrainai.

Vašingtonas pirmą kartą sutiko suteikti Kyjivui tokio tipo didelės galios pajėgumus, kuriuos kai kurie pareigūnai dar prieš kelias savaites vertino kaip galinčius sukelti konflikto eskalavimo riziką. Tarp jų yra 11 Mi-17 sraigtasparnių, 18 155 mm haubicų pabūklų, 300 dronų „Switchblade“.

Penktadienį vienas aukšto rango gynybos pareigūnas CNN sakė, kad pirmasis skrydis su ginklais ir įranga į regioną turėtų įvykti per artimiausias 24 valandas, o ukrainiečiai viską paims pasienyje ir nusigabens į šalies gilumą.

Iš viso JAV suteikė Ukrainai karinės pagalbos daugiau nei už 3 mlrd. dolerių.

Ukrainos miesto meras ir deputatai dalyvavo Velyknakčio budėjime Vatikane

10:06

Popiežius Pranciškus šeštadienį paragino siųsti „taikos ženklus šiomis dienomis, paženklintomis karo siaubo“, sakydamas homiliją per Velyknakčio liturgiją Šv. Petro bazilikoje Vatikane, kurioje taip pat dalyvavo Rusijos pajėgų okupuoto Ukrainos pietrytinio Melitopolio miesto meras ir trys ukrainiečiai įstatymų leidėjai.

Pontifikas pabrėžė, kad „daugelis rašytojų kalbėdavo apie žvaigždėtų naktų grožį, bet karo naktys raižomos šviesos srautų, lemiančių pražūtį“.

Pranciškus tiesiogiai neminėjo Rusijos invazijos Ukrainoje, bet pasisakė už Velykų paliaubas, kad derybomis būtų pasiekta taika. Vis dėlto jo raginimas atrodė likęs neišgirstas, nes Rusija atnaujino raketų atakas prieš Kijevą ir Ukrainos vakarinę dalį, primindama, jog pavojus tebegresia visai šalies teritorijai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Baigdamas homiliją pontifikas tiesiogiai kreipėsi į Melitopolio merą Ivaną Fedorovą ir Ukrainos deputatus Mariją Mezencevą, Oleną Chomenką ir Rusemą Umerovą, sėdėjusius pirmoje eilėje.

„Tvyrant šiai karo tamsai, žiaurumui, šią naktį visi meldžiamės už jus ir su jumis. Meldžiamės už visus kenčiančius. Galime jiems suteikti tik savo draugiją, savo maldą“, – kalbėjo popiežius ir pridūrė, kad „didžiausias dalykas, ką jūs galite gauti: Kristus prisikėlė“. Paskutinius žodžius jis ištarė ukrainietiškai.

I.Fedorovas buvo pagrobtas ir penkias dienas laikomas Rusijos pajėgų, kai šios užėmė strategiškai svarbų Melitopolį. Miesto meras kartu su minėtais Aukščiausiosios Rados nariais keliavo po Europos sostines, prašydami teikti daugiau pagalbos jų kariaujančiai šaliai. Anksčiau šeštadienį jie susitiko su antru pagal rangą Vatikano pareigūnu – valstybės sekretoriumi Pietro Parolinu.

Plačiau skaitykite ČIA. 

U.von der Leyen: ES ketina taikyti sankcijas „Sberbank“ ir kitiems bankams

09:28

Europos Sąjunga planuoja pritaikyti sankcijas didžiausiam Rusijos skolintojui „Sberbank“ ir kitoms Rusijos finansų bendrovėms per kitą apribojimų etapą, Vokietijos laikraščiui sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

„Toliau nagrinėjame bankų sektorių, ypač „Sberbank“, kuris sudaro 37 proc. Rusijos bankų sektoriaus“, – sakė U.von der Leyen laikraščiui „Bild am Sonntag“, paklausta apie būsimą šeštąjį sankcijų paketą.

Balandžio mėn. JAV įvedė griežtas sankcijas bankui „Sberbank“ bei kitam Rusijos skolintojui „Alfa Bank“. JK taip pat pritaikė sankcijas „Sberbank“ ir įsipareigojo iki 2022 m. pabaigos nutraukti visą rusiškos anglies ir naftos importą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eilės prie Sberbank Prahoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eilės prie Sberbank Prahoje

U.Von der Leyen sakė, kad ES rengia „protingus mechanizmus“, kad į kitas sankcijas būtų įtraukta nafta, pranešė „Reuters“.

Penktajame sankcijų pakete ES paskelbė daug apribojimų, tarp kurių ir „visiškas sandorių draudimas“ keturiems bankams, kurie sudaro 23 proc. Rusijos bankų sektoriaus.

Ukraina: Rusijos pajėgos gali ruoštis desanto operacijai Mariupolyje

08:15

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Rusijos pajėgos gali ruoštis desanto operacijai Mariupolyje. 

„Rusijos kariai iš Kursko, Briansko ir Voronežo sričių persikelia į Ukrainos teritoriją. Ukrainos teritorijoje dislokuoti Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų daliniai turi didelių saugumo problemų. Tuo pat metu jie sugebėjo sukaupti dideles šaudmenų atsargas“, – rašoma pranešime. 

Generalinis štabas įspėja, kad šiaurės Ukrainoje išlieka raketų atakų ir artilerijos apšaudymų grėsmė. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresoriai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos agresoriai

„Priešo pajėgų sudėtis ir padėtis Slobožansko sektoriuje nepasikeitė. Okupantai tęsia dalinę Charkivo miesto blokadą ir apšaudo jo gyvenamuosius rajonus“, – teigiama toliau. 

Pranešime taip pat rašoma, kad Rusija tęsia antskrydžius Mariupolyje, Donecko ir Tavrilicko rajonuose, o netoli jūrų uosto vykdė šturmo operacijas. 

„810-osios ir 155-osios atskirųjų jūrų brigadų padaliniai rengiami jūrų desanto operacijai. Šiuo metu informacija tikslinama“, – skelbia Generalinis štabas. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mariupolis

„Donecko ir Luhansko srityse praėjusią savaitę buvo atremta dešimt priešo atakų, sunaikinta apie dešimt tankų, dvidešimt keturi šarvuočiai, dešimt transporto priemonių ir trys priešo artilerijos sistemos. Per praėjusią dieną Ukrainos gynybos pajėgų oro desanto pajėgų dalinys pataikė į 13 oro taikinių: vieną lėktuvą, vieną sraigtasparnį, devynis bepiločius orlaivius ir šešias neapdorotas raketas“, – nurodo štabas. 

Rusija teigia numušusi Vakarų ginklus gabenusį lėktuvą

08:07

Rusija teigia, kad jos oro gynybos daliniai numušė Ukrainos karinį lėktuvą, kuriuo, anot jos, buvo gabenama Vakarų šalių atsiųsta ginklų siunta.

Ataka įvyko netoli Odesos miesto, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS, cituodama Gynybos ministerijos atstovą generolą majorą Igorį Konašenkovą.

Generolas I.Konašenkovas taip pat teigė, kad per pastarąją parą Rusijos oro pajėgos smogė dešimtims vietovių, kuriose buvo sutelkta Ukrainos kariuomenės karių ar technikos.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

Rusija pareiškė, kad „Azovstal“ gamykloje esantiems Ukrainos kariams leis palikti teritoriją

08:03 Atnaujinta 12:35

Rusijos kariuomenė pareiškė Ukrainos kariams, ginantiems apsiaustą pietrytinį Mariupolio uostamiestį, jog „jų gyvybės bus garantuotai išsaugotos“, jeigu jie sudės ginklus, anksti sekmadienį pranešė Gynybos ministerija.

Rusijos generolas pulkininkas Michailas Mizincevas sakė, kad Ukrainos pajėgoms, apsuptoms didžiulėje metalurgijos įmonėje „Azovstal“, suteikiama laiko kapituliuoti iki 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Tai yra naujausias Rusijos pasiūlymas pasiduoti svarbų Azovo jūros uostamiestį ginančioms pajėgoms per jau ilgiau kaip pusantro mėnesio besitęsiančią apsiaustį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolio „Azovstal“ gamykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolio „Azovstal“ gamykla

Maskvos pajėgoms svarbu užimti Mariupolį, nes tuomet jos užsitikrintų sausumos koridorių tarp Rusijos 2014 metais aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistų kontroliuojamų rytinių Ukrainos sričių. Be to, kritus Mariupoliui atsilaisvintų apsiaustyje dalyvaujančios Rusijos pajėgos, kurios galėtų dalyvauti tolesniame potencialiame puolime vadinamajame Donbaso regione.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA. 

Pranešama apie sprogimus Kyjive

07:58

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, Ukrainos sostinėje Kyjive girdėjosi sprogimai, tačiau jų priežastis kol kas nėra aiški.

Vakar per oro antskrydžius mieste vienas žmogus žuvo, dar keli buvo sužeisti.

Tuo tarpu vietos žiniasklaidos priemonė „Kyiv Independent“ teigia, kad ankstyvą rytą beveik visuose Ukrainos regionuose buvo paskelbti pavojaus signalai dėl oro antskrydžių.

Paskutinis atnaujinimas 2022-04-17 07:58

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius