-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus melui apie „Nord Stream“ padėjo plisti ir Lenkijos politiko padėka JAV

Pasauliui jau gerą savaitę svarstant, kas nutiko Baltijos jūroje nutiestiems dujotiekiams „Nord Stream“, socialiniuose tinkluose nesiliauja įrašai, esą už to stovi amerikiečiai. Į komentatorių chorą įsiliejo ir buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis, padėkojęs JAV, bet greitai ištrynęs įrašą. Ekspertai spėja, kad greičiausiai vamzdynai buvo atakuoti ir tai esąs Maskvos darbas.
Daug kritkų Europoje nepritaria tiesiamam dujotiekiui „Nord Stream 2“
„Nord Stream 2“ tiesimui buvo aktyviai priešinamasi / „Scanpix“/AP nuotr.

Dar daugiau – sąmokslo teorijų mėgėjai surado vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas JAV prezidento Joe Bideno įspėjimas Rusijai: jei jos tankai ir kariai peržengs Ukrainos sieną, „Nord Stream 2“ nebus.

Kremlius iš pradžių susirūpino

Incidentai įvyko rugsėjo pabaigoje. Skandinavijos šalių institucijos praėjusį antradienį pranešė apie nustatytus du nuotėkius iš Baltijos jūros dugnu nutiesto „Nord Stream 1“. Šis dujotiekis pastaruoju metu buvo sustabdytas, bet jame buvo dujų.

Keliomis valandomis anksčiau panašus incidentas buvo užfiksuotas dujotiekyje „Nord Stream 2“, kuris formaliai dar neveikė. Vokietijos federalinė vyriausybė šiemet vasarį, prieš pat Rusijai pradedant plataus masto invaziją į Ukrainą, nutraukė jo sertifikavimo procesą.

Vienoje iš dviejų pastarojo gijų praėjusį pirmadienį buvo užfiksuotas staigus slėgio sumažėjimas (per naktį nukrito nuo 300 iki 7 barų), skelbė Rusijos žiniasklaida, cituodama vamzdyno operatorės pranešimą.

Danijos jūrų administracija pranešė aptikusi dujų nuotėkį netoli Bornholmo salos, už šalies teritorinių vandenų, bet jos išskirtinėje ekonominėje zonoje. Vamzdynai nutiesti 70-90 metrų gylyje.

Taip pat skaitykite: Žvalgybos šaltiniai: vis daugiau įtarimų, kad už dujotiekių Baltijos jūroje susprogdinimo stovi Rusija

Šalies energetikos agentūros direktorius Christofferis Bettzauvas pažymėjo, kad dujų nuotėkis įvyko ne dėl mažo įtrūkimo, o dėl „didelės skylės“, ir ši problema gali būti tyčinio veiksmo rezultatas.

Negalime įsivaizduoti scenarijaus, pagal kurį tai nebūtų buvusi tikslinė ataka.

„Pažeidimai, įvykę tą pačią dieną vienu metu trijuose (iš keturių – red. past.) „Nord Stream“ sistemos vamzdynuose jūroje – precedento neturintis įvykis.

Kol kas neįmanoma įvertinti, per kiek laiko bus atkurtas dujų transportavimo infrastruktūros tinkamumas naudoti“, – bendrovės „Nord Stream“ pranešimą citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

Kremlius iškart išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie nuotėkius, o žurnalistų paklaustas, ar tai galėjo būti sabotažo aktas, jo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pripažino, kad šiuo metu „neįmanoma atmesti jokių variantų“.

„Scanpix“ nuotr./Tiesiamas dujotiekis „Nord Stream 2“
„Scanpix“ nuotr./Tiesiamas dujotiekis „Nord Stream 2“

Iškart imta svarstyti, kad tai negalėjo būti techniniai gedimai. Vokietijos laikraštis „Der Tagesspiegel“ citavo šaltinį Vokietijos vyriausybėje, kad slėgis galėjo sumažėti dėl tikslinių išpuolių padarytos žalos: „Negalime įsivaizduoti scenarijaus, pagal kurį tai nebūtų buvusi tikslinė ataka.“

Kai išskiriama tiek daug energijos, tai gali sukelti tik sprogimas.

Nuo pradžių buvo keliamos dvi hipotezės. Pagal vieną, dujotiekius sugadino Rusija, „prisidengdama svetima vėliava“, kad dėl sabotažo apkaltintų Ukrainą, pagilintų energetikos krizę ir galbūt dar labiau padidintų dujų kainą.

Pagal kitą, dujotiekius sugadino Ukraina arba su ja susijusios jėgos, kad dujos iš Rusijos Europą galėtų pasiekti tik Ukrainos vamzdynais arba „Jamal“ dujotiekiu per Lenkijos teritoriją.

Netrukus buvo iškelta byla

Švedijos ir Danijos seismologai taip pat pranešė praėjusį pirmadienį, prieš pat nuotėkius, Baltijos jūroje užfiksavę mažiausiai du žemės drebėjimus, kurių epicentras buvo jūroje netoli Bornholmo salos. Energijos išskyrimai buvę labai staigūs, o ne „lėtas griuvimas“, todėl tikriausiai įvyko sprogimai.

Taip pat skaitykite: Ką rašo pasaulis: sprogimai „Nord Stream“ pasiuntė svarbią žinią

„Kai išskiriama tiek daug energijos, tai gali sukelti tik sprogimas, nelabai kas daugiau“, – naujienų agentūrai AFP teigė Upsalos universiteto seismologijos instituto (SNSN) seismologas Peteris Schmidtas.

„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream“ dujų nuotekis
„Cover Images“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream“ dujų nuotekis

Jungtinės Karalystės dienraštis „The Times“ paskelbė šalies gynybos ekspertų įtarimus, kad buvo įvykdyta Rusijos ataka, „tikriausiai iš anksto apgalvota ir suplanuota“. Tam esą buvo panaudoti sprogstamieji įtaisai, numesti į jūrą prieš kelias savaites ir aktyvuoti, galbūt naudojant tam tikro dažnio triukšmo šaltinį.

JAV transliuotojas CNN pranešė, kad Europos saugumo pareigūnai pirmadienį ir antradienį netoli nuotėkių vietų pastebėjo Rusijos karinio jūrų laivyno pagalbinius laivus.

Taip pat paaiškėjo, kad pastebėtas ir ketvirtas dujų nuotėkis: du – Švedijos pusėje, du – Danijos pusėje. Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas išsakė nuomonę, kad sprogimai „Nord Stream“ naudingi Kremliaus kontroliuojamai dujų milžinei „Gazprom“.

Anapus vandenyno niekam nerūpi, kad Europos laukia labai tamsi, šalta ir ilga žiema.

Rusija neužtruko iškelti „tarptautinio terorizmo“ bylą dėl nuotėkių dujotiekiuose. Remiantis prokuratūros pareiškimu, „buvo imtasi tyčinių veiksmų siekiant sugadinti dujotiekius netoli Bornholmo salos (…), padarant didelę ekonominę žalą Rusijos Federacijai“.

Rado kaltą – sraigtasparnį

Sąmokslo teorijų platintojai pasigavo šią versiją ir išplėtojo iki to, kad kaltos dėl sprogimų tapo JAV. Viename vokiškame „Telegram“ kanale buvo paskelbta, esą ataka buvo įvykdyta iš amerikiečių sraigtasparnio, pastebėto netoli nuotėkių vietų.

Pora valandų anksčiau analogiškas tekstas pasirodė Rusijos smegenų centro „Vatfor“ kanale, kur per savaitę buvo perskaitytas 1,9 mln. kartų. Tas pats sraigtasparnis šaukiniu FFAB123 buvo paminėtas ir šiame įraše socialiniame tinkle „Twitter“.

Kraštutinės dešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ atstovai išsakė panašią nuomonę – esą įtartinai atrodė tame pačiame regione plaukiojantys JAV laivai.

Šie įrašai atitiko netrukus imtą skelbti Kremliaus poziciją – esą vamzdynus susprogdino JAV. „Brookings“ instituto analitikai atkreipė dėmesį, kad ši sąmokslo teorija buvo viena iš daugelio, atitinkančių Rusijos propagandą ir pastaruoju metu aktyviai platinamų už Atlanto.

Vokietijos tarptautinio transliuotojo „Deutsche Welle“ portalas paneigė „Vatfor“ paskelbtą informaciją kaip klaidinančią – minėtas sraigtasparnis nebuvo priskridęs prie vietų, kur vėliau pastebėti dujų nuotėkiai.

Lietuviškose socialinių tinklų paskyrose dujų nuotėkis buvo pavadintas „Vakarų tarptautiniu nusikaltimu“, kurį esą įvykdė JAV, Jungtinė Karalystė ir kitos NATO šalys, „JAV valstybinio terorizmo aktu“. Mat „JAV-NATO laivai, malūnsparniai, lėktuvai, kariniai narai, povandeniai robotai neršė visą mėnesį būtent sprogimo vietoje, ir motyvą turi neginčijamą“.

Šiai versijai patvirtinti ten pat cituojamas Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose (JT) Vasilijus Nebenzia. Anot jo, „Nord Stream“ pažeidimas Europos valstybėms nenaudingas, užtat parankus amerikiečiams: „JAV suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekėjai turėtų švęsti daugkartinį SGD tiekimo Europos žemynui padidėjimą.“

„O žvelgiant iš politinės pusės, nutrūko paskutinė gija, užtikrinanti Europos Sąjungos (ES) nepriklausomybę energetine prasme, – cituojamas diplomatas. – Energetikos krizės sąlygomis JAV skubiai perkelia europinę gamybą, jos gauna pažangų personalą, technologijas, gamybos išteklius. Viską, ką dešimtmečius vystė vieninga Europą.

Nord Stream
Nord Stream

Europos gyventojai lieka vieni su savo problemomis. Tačiau anapus vandenyno niekam nerūpi, kad Europos laukia labai tamsi, šalta ir ilga žiema.“

Tas pats naratyvas pakartojamas dar poroje įrašų, kuriuose cituojami konservatyvių pažiūrų JAV televizijos laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas ir buvęs JAV jūrų pėstininkų žvalgybininkas bei JT ginklų inspektorius Scottas Ritteris.

Įspėjo dėl projekto ateities

Pastarieji savo įžvalgas, be kita ko, grindė iš J.Bideno lūpų vasario pradžioje nuskambėjusiu perspėjimu Kremliui.

Tuomet jis per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, pareiškė: „Jei Rusija įsiverš, tai reiškia, tankai ir kariai peržengs Ukrainos sieną, „Nord Stream 2“ nebebus. Mes tam padarysime galą.“

Žurnalistei perklausus, kaip rengiamasi tai padaryti, atsižvelgiant, kad projektą kontroliuoja Vokietija, prezidentas lakoniškai papildė atsakymą: „Pažadu, galėsime tai padaryti“.

Tačiau tai reiškė, kad bus sustabdytas projektas, o ne pažeisti patys vamzdynai, mat „Nord Stream 2“ oficialiai dar net nebuvo įjungtas. Be to, prezidentas kalbėjo apie antrąjį dujotiekį, o ne apie veikiantį senesnįjį.

Anuo metu didelio dėmesio nesulaukusi JAV lyderio frazė buvo prisiminta dabartinių įvykių kontekste. Pusės minutės trukmės įrašu dalijamasi (čia, čia, čia) kaip užuomina, esą prie vamzdynų apgadinimo prisidėję amerikiečiai.

Kai kuriuos įrašus lydi ne tik J.Bideno atsakymų transkripcija, bet ir komentaras, esą jis pripažįsta, kad „JAV yra už sabotažo prieš „Nord Stream“ (nenurodant, kad spaudos konferencija vyko prieš daugiau nei pusmetį).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose bandoma įteigti, esą JAV prezidentas Joe Bidenas jau seniai įspėjo, kad dujotiekis „Nord Stream“ bus apgadintas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose bandoma įteigti, esą JAV prezidentas Joe Bidenas jau seniai įspėjo, kad dujotiekis „Nord Stream“ bus apgadintas

Panašu, kad vienas iš tų, kurie paskatino diskusijas dėl tariamo JAV dalyvavimo atakoje prieš „Nord Stream“, – buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras, dabartinis Europos Parlamento narys R.Sikorskis.

Žinomas politikas praėjusį antradienį savo paskyroje „Twitter“ paskelbė dujų nuotėkio fotografiją ir lakonišką komentarą: „Ačiū, JAV“. Po trijų valandų po nuotrauka jis pridėjo komentarą: „Beje, dujotiekiams netrūksta pajėgumo dujoms iš Rusijos tiekti į Vakarų Europą, įskaitant Vokietiją.

Vienintelė „Nord Stream“ logika buvo ta, kad V.Putinas galėtų nebaudžiamai šantažuoti ar kariauti su Rytų Europa.“

Netrukus pats R.Sikorskis, greičiausiai reaguodamas į pasipylusius komentarus ir klausimus, savo įrašą ištrynė (jį galima rasti suarchyvuotą čia). Įrašu, kurį, tiesa, galima interpretuoti įvairiai, buvo suspėję pasidalyti daugiau nei 11 tūkst. žmonių, per 16 tūkst. buvo suspėję paspausti „patinka“.

Oficialios JAV reakcijos į eksministro padėką nebuvo, pasipylė vien Lenkijos politikų kritika. Tačiau valstybės sekretorius Antony Blinkenas „absurdišku“ ir „piktinančiu“ pavadino Rusijos lyderio teiginį apie nuotėkius sukėlusį tariamą Vakarų sabotažą.

„Tikrai neturiu ką atsakyti į absurdišką prezidento V.Putino kaltinimą, kad mes, kiti partneriai ar sąjungininkai yra kaip nors už tai atsakingi“, – sakė jis ir pasmerkė Maskvos „piktinančias dezinformacijos kampanijas“.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė kad vienas po kito sekę incidentai abiejuose dujotiekiuose nebuvo atsitiktinumas: „Visa prieinama informacija rodo, kad nuotėkiai yra tyčinių veiksmų rezultatai.“

Taip pat skaitykite: A.Blinkenas: V.Putino kaltinimai dėl „Nord Stream“ nuotėkių – absurdiški

Pentagono vadovas Lloydas Austinas pabrėžė, jog kol kas sunku tvirtai pasakyti, kam tenka atsakomybė dėl „Nord Stream“ pažeidimų. Tačiau ne vien žurnalistų anoniminiai šaltiniai, bet ir viešai kalbantys ekspertai pirštu beda į Rusiją (čia, čia, čia, čia).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius