-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis: kas jis ir ką žadėjo?

Nebelieka abejonių: naujuoju Ukrainos prezidentu tapo politinės patirties neturintis komikas Volodymyras Zelenskis. 15min primena jo kelią į šalies vadovo postą ir svarbiausias idėjas Ukrainai.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

TAIP PAT SKAITYKITE: Prezidento rinkimai Ukrainoje: politinės patirties neturintis komikas V.Zelenskis sutriuškino P.Porošenką

41 metų amžiaus komikas gimė Kryvyj Riho mieste Dniepropetrovsko srityje, kurioje dominuoja rusakalbiai. Paties V.Zelenskio gimtoji kalba – rusų, todėl nenuostabu, kad jį rusakalbių regionų gyventojai laiko „savu“ ir pirmajame rinkimų ture aktyviai už jį balsavo. Pasak analitikų, V.Zelenskis atkovojo balsus iš prorusiškų kandidatų.

V.Zelenskis įgijo teisininko išsilavinimą Kijevo nacionalinio ekonomikos universiteto Kryvyj Riho padalinyje, tačiau šioje srityje niekada nedirbo. 2003 metais jis vedė Oleną Kijaško, su ja susilaukė dviejų vaikų. V.Zelenskio sutuoktinė dirba jo įmonėje „95 Kvartal“ – rašo scenarijus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Volodymyro Zelenskio komanda ir žurnalistai laukia rezultatų
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Volodymyro Zelenskio komanda ir žurnalistai laukia rezultatų

Komikas ir aktorius ukrainiečiams puikiai pažįstamas iš serialo „Tautos tarnas“ (ukr. Слуга народу), kuris rodomas jau nuo 2015-ųjų.

Seriale V.Zelenskis vaidina eilinį istorijos mokytoją Vasilijų Holoborodko, kuris buvo slapta nufilmuotas emocingai kritikuojantis nesąžiningus Ukrainos politikus.

V.Holoborodko mokiniams paviešinus įrašą „YouTube“, mokytojas itin išpopuliarėjo ir nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose, kuriuose, žinoma, nugalėjo.

VIDEO: Serialas „Tautos tarnas“

Tapęs šalies vadovu V.Zelenskio vaidinamas V.Holoborodko yra ne tik labai sąžiningas, bet ir aršiai kovoja su oligarchais bei korupcija – pagrindiniais Ukrainos skauduliais, kurių dabartinis prezidentas Petro Porošenka taip ir neįveikė.

Propagandos analitikė 15min teigė, kad serialo idėja – labai populistinė, o žmonės nesąmoningai ėmė tapatinti V.Zelenskį su jo įkūnijamu personažu. Plačiau apie slidžią ribą tarp serialo ir propagandos skaitykite čia.

Serialas be jokių apribojimų buvo rodomas ir rinkimų laikotarpiu, įskaitant dienas, kai agitacija buvo draudžiama. Be to, ukrainiečiai „Tautos tarne“ gali atrasti neigiamus personažus, itin panašius į P.Porošenką, rinkimuose dalyvavusią buvusią premjerę Juliją Tymošenko ir premjerą Volodymyrą Hroismaną.

Ryšiai su oligarchu

V.Zelenskio serialas, kaip ir kiti jo įmonės „95 Kvartal“ projektai, transliuojami viename populiariausių televizijos kanalų „1+1“, kuris priklauso oligarchui, buvusiam Dniepropetrovsko srities gubernatoriui ir aršiam P.Porošenkos priešininkui Ihoriui Kolomoiskiui.

Naujojo prezidento kritikai tikina, kad politinės patirties neturintis V.Zelenskis – turtuolio marionetė. Tiek V.Zelenskis, tiek I.Kolomoiskis tikina, kad juos sieja tik verslo ryšiai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis

Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad Ukrainoje politikai paprastai neapsieina be oligarchų užnugario – apie tai skaitykite čia. Be to, „1+1“ eteryje V.Zelenskis nušviečiamas tik teigiamai.

Prieš rinkimus pasirodžiusi informacija tokius įtarimus dar labiau sustiprino. „Laisvosios Europos radijas“ paskelbė, kad V.Zelenskis per pastaruosius dvejus metus mažiausiai 14 kartų skrido į Ženevą ir Tel Avivą – miestus, kur oficialiai anksčiau rezidavo ir šiuo metu reziduoja I.Kolomoiskis. Prieš pat antrąjį rinkimų turą žiniasklaidoje pasirodė nuotraukos, kuriose matyti, kad V.Zelenskį lydi I.Kolomoiskio asmens sargybinis.

VIDEO: Volodymyras Zelenskis reklamoje „palaidojo“ Petro Porošenką

„Jei Zelenskis nėra tik Kolomoiskio marionetė, man kyla du klausimai: kuo Zelenskis remsis priimdamas pirmuosius politinius ir administracinius sprendimus, kai jis visiškai neturi jokios politinės patirties? Man atsakymas yra akivaizdus: daugiausia (remsis) Kolomoiskiu, kuris jau dešimtmečius yra žaidėjas Ukrainos politikoje“, – 15min sakė ukrainiečių apžvalgininkas Volodymyras Jermolenka.

Kaip ir minėta anksčiau, I.Kolomoiskis griežia dantį ant P.Porošenkos, nes 2016 metais buvo nacionalizuotas jam priklausantis bankas „PrivatBank“. Likus kelioms dienoms iki antrojo rinkimų turo Kijevo teismas nusprendė, jog bankas buvo nacionalizuotas neteisėtai.

Iš Ukrainos pabėgęs I.Kolomoiskis dar gerokai prieš rinkimus sakė palaikysiantis bet kurį kandidatą, kuris gali įveikti P.Porošenką. Anksčiau žiniasklaida skelbė, kad V.Zelenskio pergalės atveju I.Kolomoiskis grįš į Ukrainą.

Vėlai pristatyta programa ir komanda

Pirmojo prezidento rinkimų turo, kurio metu sulaukė 30,24 proc. rinkėjų paramos, metu V.Zelenskis vis dar negalėjo įvardyti nei savo savo komandos, nei savo programos.

Balandžio pradžioje V.Zelenskis atskleidė, kokius dešimt darbų planuoja atlikti pirmiausia. Kijevo pajėgoms nuo 2014-ųjų Rytų Ukrainoje kariaujant su Rusijos remiamais separatistais, naujasis prezidentas žadėjo pokyčius Normandijos formate – esą į tarptautines derybas turėtų būti pakviestos ir JAV bei Jungtinė Karalystė.

Be to, V.Zelenskis tikino, kad nebus jokių tiesioginių derybų su apsišaukėliškų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų lyderiais.

Naujasis prezidentas žadėjo paskirti, jo manymu, sąžiningus Aukščiausiojo antikorupcinio teismo teisėjus. Esą jie bus atrinkti konkurse, kurį stebės tarptautiniai ekspertai.

V.Zelenskis tikino, kad pradėjęs eiti pareigas jis Aukščiausiajai Radai – Ukrainos parlamentui – pateiks ekonominių įstatymų bloką. Jame bus 5 procentų mokesčių amnestija nuo 2020 m., mokestis iš šalies išvežtam kapitalui, tarptautiniai mokestinės informacijos mainai ir Finansinių tyrimų tarnybos steigimas.

Tikimasi, kad naujasis prezidentas pasiūlys naujus Gynybos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Saugumo tarnybos ir Generalinės prokuratūros vadovus, taip pat reformuos Prezidento administraciją.

Tarp V.Zelenskio planų – įstatymų, „stiprinančių tautos valią“, paketas, kuriuo nori sureguliuoti nacionalinio ir vietinių referendumų, peticijų klausimus, taip pat – įteisinti deputatų atšaukimą bei tobulinti prezidento apkaltos procedūrą.

Plačiau apie visus dešimt V.Zelenskio planuojamų darbų skaitykite čia.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, prezidentu virtęs komikas pristatė savo komandą, kurioje netrūksta teisės mokslų daktarų ir kovotojų su korupcija.

„Scanpix“/AP nuotr./Oleksandras Danyliukas
„Scanpix“/AP nuotr./Oleksandras Danyliukas

Iš 20-ies bendražygių, kurie, kaip pabrėžė V.Zelenskis, nėra kandidatai į ministrus, ukrainiečiams geriausiai pažįstamos šios pavardės: buvusio finansų ministro Oleksandro Danyliuko, buvusio prezidento Leonido Kučmos patarėjo sūnaus Dmitrijaus Razumkovo, buvusio teisingumo ministro pavaduotojo Ruslano Riabošapkos.

Su visa komanda galite susipažinti čia.

Prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą lietuvis, buvęs Ukrainos ekonomikos ir finansų ministras Aivaras Abromavičius, paklaustas, ar prisijungtų prie V.Zelenskio komandos, teigė, kad „jei būtų pasiūlymas padirbėti šalies labui ir būtų man skirtas koks nors labai atsakingas ruožas, greičiausiai tokį siūlymą priimčiau.“ Vis dėlto, šią savaitę paviešintame sąraše lietuvio pavardės nėra.

Populiarumo paslaptis?

Analitikai sutinka, kad V.Zelenskis populiarus ne tik dėl serialo. Po Maidano revoliucijos turėję labai aukštus lūkesčius, ukrainiečiai nusivylė P.Porošenkos prezidentavimo metu stringančiomis reformomis, ypač kovos su korupcija srityje.

Todėl Ukrainoje naujų veidų politikoje poreikis yra labai didelis.

Tačiau analitikams nerimą kelia tai, kad V.Zelesnkis yra „katė maišė“ – visos rinkimų kampanijos metu jis mažai kalbėjo apie savo politinę viziją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Zelenskį galima apibūdinti kaip populistą 2.0. Tradiciškai Ukrainos populistai kažką žada, pavyzdžiui, sumažinti komunalinių paslaugų kainas, tačiau Zelenskis to nedaro.

Vienas jo šūkių – „Jokių pažadų, jokių pasiteisinimų“. Jis parduoda patį save. Jis sako, kad yra naujas veidas, ne politikas, kietas vyrukas. O tai yra labai pavojinga, nes nė neįsivaizduojame, ką jis darys“, –15min sakė V.Jermolenka.

Vis dėlto, pastarosiomis dienomis V.Zelenskis žadėjo, kad Ukraina ir toliau eis Vakarų kryptimi. Politologai taip pat nemano, kad politinių oponentų prorusišku vadinamas naujasis prezidentas atsigręš į Rusiją.

„Tai nebuvo rinkimai pagal įprastą Ukrainai formatą, kai vienas kandidatas „už Vakarus“, kitas – „už ryšius su Rusija“. Todėl neturėtume manyti, kad Zelenskis staiga bandytų apgręžti šalį ir atsisakyti euroatlantinės integracijos kelio, kuris, be kita ko, įtvirtintas ir Ukrainos Konstitucijoje.

Kol kas Zelenskis kalba abstrakčiai, tačiau tikina norintis referendumo dėl narystės NATO, tęsti derybas dėl karo su Rusija tarptautiniuose formatuose, aktyviau įtraukti į juos JAV ir pan.“, – rašo politologas Linas Kojala.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius