Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Nepilnametės pandemijos nuotakos: dėl koronaviruso santuoka gresia milijonams mergaičių

Kiekvienais metais milijonai mergaičių tampa nuotakomis nesulaukusios pilnametystės. Tokių dalyje pasaulio įprastų santuokų skaičius pastarąjį dešimtmetį vis mažėjo, tačiau nauja UNICEF ataskaita, išleista pirmadienį, rodo, kad dėl pasaulį apėmusios koronaviruso pandemijos tekėti verčiama dar daugiau mergaičių, o per ateinantį dešimtmetį jų gali būti 10 milijonų daugiau, rašo BBC.
Mergaitės Etiopijoje
Mergaitės Etiopijoje / 123RF.com nuotr.

„Šeima man sakė, kad neturėčiau atsisakyti tokio pasiūlymo, nes berniukas, kuris norėjo mane vesti, buvo iš turtingos šeimos“, – BBC sakė 14-metė Adeba.

Vos prieš kelis mėnesius Adebos motina ir broliai ją spaudė sutikti su pasiūlymu ir taip palengvinti sunkią šeimos finansinę situaciją pandemijos metu. Adeba nori tapti gydytoja, tačiau neiašku, ar jos gimtajame mieste Pietų Gondare, Etiopijoje, ji turės galimybę mokytis.

16-metė Rabi vis dar mokosi vidurinėje mokykloje Gusau mieste, Nigerijoje, tačiau keturios jos artimos draugės buvo ištekintos pandemijos metu ir Rabi motina mano, kad ji turėtų pasekti jų pavyzdžiu.

„Dvi mūsų kaimynės ištekės šią savaitę, kaip Alachas duos. Tiesiog niekada nemaniau, kad mano eilė ateis taip greitai“, – sakė Rabi.

UNICEF nuotr./Prognozuojamas nepilnamečių nuotakų skaičius ateinantį dešimtmetį
UNICEF nuotr./Prognozuojamas nepilnamečių nuotakų skaičius ateinantį dešimtmetį

Tokios nepilnamečių santuokos nėra neįprastos. Kiekvienais metais visame pasaulyje įvyksta apie 10 milijonų jų. Vis dėlto, anot UNICEF ataskaitos, koronavirusas situaciją ryškiai pablogino – tekėti dėl pandemijos bus priverstos dar 10 milijonų mergaičių per ateinantį dešimtmetį.

Visuotinis mokyklų uždarymas, ekonominis nuosmukis, paramos šeimoms ir vaikams paslaugų nutraukimas lėmė tai, kad iki 2030-ųjų atsiranda didesnė tikimybė pilnametystės nesulaukusioms mergaitėms tapti žmonomis.

Anot UNICEF ataskaitos, artimiausiu metu santuoka gresia vyresnėms mergaitėms. Tačiau pandemijos įtaka, tikėtina, bus juntama dar mažiausiai dešimtmetį ir tai padidins ankstyvos santuokos riziką mergaitėms, kurios dabar yra jauno amžiaus.

„Šie skaičiai sako, kad pasaulis tampa vis sudėtingesne vieta mergaitėms“, – BBC sakė UNICEF Žalingų praktikų prevencijos vyresnioji patarėja Nankali Maksud.

Etiopė Adeba sakė, kad jai pavyko išsisukti nuo suplanuotų tuoktuvių, nes ji įtikino savo tėtį. „Mano mama ir broliai spaudė mane, kad ištekėčiau. Jie nusileido, kai šeimą konsultavo pareigūnai ir įtikino mano šeimą persigalvoti.“

123RF.com nuotr./Vaikai Ganoje
123RF.com nuotr./Vaikai Ganoje

Tačiau Rabi (tai nėra jos tikrasis vardas) ši grėsmė vis dar egzistuoja. Ji gyvena žemdirbių regione Damboje, Hausa-Fulani gyvenvietėje šiaurinėje Nigerijos dalyje, kur jauna mergina išteka vos tik atsiranda tinkamas jaunikis.

„Viskas prasidėjo per karantiną, kai mano jaunesni broliai žaidė žaidimą, kuriame reikėjo sakyti žodžius paraidžiui, ir aš nusprendžiau prisijungti“, – pasakojo 16-metė Rabi.

Jos motina supyko, kai Rabi žaidimas nepasisekė. Ji sakė: „Iššvaistei pakankamai laiko mokykloje! Pažiūrėk, tave turi mokyti už tave jaunesni broliai. Visos tavo amžiaus mergaitės jau ištekėjusios. Aš paprašysiu Šafio [Rabi mergintojo] atsiųsti savo tėvus oficialiai paprašyti tavo rankos“.

Rabi draugės Habiba, Mansura, Asmau ir Raliya ištekėjo pastaraisiais metais, kad palengvintų savo šeimų ekonominius sunkumus.

Vietinė gyventoja, Rabi mamos draugė, nesupranta, mergaitės nenoro tekėti. „Ko tėvams dar laukti?“ – sakė ji BBC. „Aš neišgaliu sumokėti už savo dukros mokslus. Santuoka yra vienintelis šansas mergaitei turėti savo namus. Šeimos namuose tada bus mažiau žmonių.“

Situaciją galima pakeisti

Nuo 2011 metų, pilnametystės nesulaukusių nuotakų skaičius sumažėjo 15 proc., bet šiam progresui, anot UNICEF ataskaitos, dėl pandemijos gresia pavojus.

123RF.com nuotr./Merginos Etiopijoje
123RF.com nuotr./Merginos Etiopijoje

„Pasauliniu mastu mes darėme pažangą mažindami nepilnamečių santuokų skaičių. To nepakako, kad pasiektume tikslą, kad jų nebūtų visai, bet ėjome teisinga linkme“, – BBC sakė N.Maksud.

UNICEF ataskaitoje yra ir kelios teigiamos tendencijos. Nors kai kuriose pasaulio vietose vaikų santuokos yra įprastas dalykas, jis tampa vis retesnis ten, kur taikomos tinkamos priemonės.

O naujus, dėl pandemijos augančius skaičius dar galima pakeisti, sako ekspertai.

Ar galima užkirsti kelią vaikų santuokoms?

Ekspertai tiki, kad vaikų vedyboms galima užkirsti kelią laiku imantis socialinės pagalbos priemonių.

„Puikus pavyzdys yra Indija. Per pastaruosius 30 metų Indija vykdė didžiules nacionalines grynųjų pinigų pervedimo programas“, – sakė N.Maksud. Taip Indijos šeimos gavo finansines kompensacijas už tai, kad neištekino savo nepilnamečių dukrų.

Net jeigu ankstyvai santuokai negalima užkirsti kelio, bet įmanoma ją nukelti vėlesniam laikui, tai vis tiek gali būti naudinga bendruomenei.

„Tai labai svarbu, nes taip suteikiame galimybę mergaitėms baigti mokyklą, turėti galimybę gyvenime rinktis, įgauti įgūdžių. Taip mes galime nutraukti skurdo ratą“, – sakė N.Maksud.

Po pandemijos

Anot N.Maksud, norint pakeisti nepilnamečių santuokų tendencijas, reikia atkreipti dėmesį į tris pagrindinius elementus.

Pirmiausia, N.Maksud sakė BBC, mergaites reikia grąžinti į mokyklas kuo saugesniu būdų arba suteikti joms galimybę įgyti profesiją ar išmokti amato.

„Taip pat turime atkreipti dėmesį į ekonominį COVID-19 poveikį skurdiems namų ūkiams, kad finansinė našta nebūtų lengvinama parduodant ar ištekinant mergaites“, – sakė N.Maksud.

UNICEF patarėja taip pat pabrėžė, kad paauglių nėštumas yra reikšmingas nepilnamečių santuokų veiksnys.

„Todėl labai svarbu atnaujinti lytinės ir reprodukcinės sveikatos paslaugas, kad mergaitėms jos būtų pasiekiamos, kad jos galėtų gauti informacijos ir pagalbos, kurios joms reikia teisingiems sprendimams priimti“, – sakė N.Maksud.

Padeda konsultavimas

Etiopė Adeba tikisi, kad jos draugės liks mokykloje ir išvengs primestųjų vedybų iki mokyklos pabaigimo.

Štai 14-metė Mekdes svajoja tapi inžiniere.

„Kai karantino metu buvome namuose, išgirdau, kaip mano tėvai tarėsi ištekinti mane už berniuko, kurio net nepažįstu“, – BBC pasakojo ji.

„Aš pasakiau, kad tekėti nenoriu, kad noriu mokytis, bet jie manęs neklausė. Palaukiau, kol atsidarys mokykla ir pasakiau jos direktoriui, – pasakojo paauglė. – Jis informavo vietines institucijas ir jie konsultavo mano tėvus, patarė mano tėvams to nedaryti“.

Tėvai prižadėjo, kad neištekins jos, kol Mekdes nesueis 18 metų.

„Konsultavimas labai padeda mūsų bendruomenei. Dabar netgi yra sistema, pagal kurią policija gali patraukti tėvus baudžiamojon atsakomybėn, jeigu tėvai nesutinka ir vis tiek atkakliai siekia mus ištekinti“, – sako Mekdes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius