Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ministerija įspėjo dėl „atsakomojo branduolinio smūgio“: kalti įsilaužėliai?

Antradienio vakarą Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos (MČS) naujienų portale „MČS media“ pasirodė pranešimas su rekomendacijomis, kaip elgtis „NATO šalių atsakomojo branduolinio smūgio atveju“. Netrukus jis buvo pašalintas ir pateiktas paaiškinimas, esą tekstą buvo paskelbę kompiuterių įsilaužėliai.
Pratybos dėl pasirengimo branduolinės avarijos Astravo atominėje elektrinėje (AE) atvejui
Asociatyvinė nuotrauka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Neilgas pranešimas pavadinimu „Rusijos Federacijos nepaprastųjų situacijų ministerijos rekomendacijos NATO šalių atsakomojo branduolinio smūgio atveju“ pagrindiniame „MČS media“ puslapyje pasirodė antradienį kelios minutės po 17 val. Maskvos laiku.

Interneto paieškos laukelyje įvedus jo adresą, teksto nebeatidaro – išmetamas įspėjimas „403 Forbidden“.

Šis atsako būsenos kodas rodo, kad serveris užklausą supranta, bet atsisako ją patvirtinti. Prieiga prie publikacijos visam laikui uždrausta.

Tačiau internete galima rasti suarchyvuotas pranešimo kopijas (čia, čia).

Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Tekste kalbama apie atsakomąjį smūgį, kas turėtų smogti pirmieji, nedetalizuojama
Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Tekste kalbama apie atsakomąjį smūgį, kas turėtų smogti pirmieji, nedetalizuojama

„Operatyviniais duomenimis, per masinį Velykų šventimą 2022 m. balandžio 24 d. (per stačiatikių Velykas – red. past.) galima NATO šalių atsakomojo branduolinio smūgio grėsmė“, – buvo rašoma jame.

Todėl ministerija paragino gyventojus savarankiškai susitvarkyti savo namų rūsius ir netoliese esančias slėptuves nuo bombų, kad ten būtų galima gyventi.

Taip pat skaitykite: Rusijos žiniasklaida suskubo pranešti apie „pergalę“, bet tekstą turėjo pašalinti

Toliau paaiškinta, kokių maisto ir kitų atsargų pasiruošti, kaip vartoti kalio jodido tabletes radiacijos atveju. Taip pat pridėtas paveiksliukas, kuriame rodoma galima žala žmonėms ir aplinkai.

Keliuose „Telegram“ kanaluose buvo užsiminta apie šį pranešimą. „MČS jau ėmė įspėti rusus apie kažkokį „NATO atsakomąjį branduolinį smūgį“, – neslepiant ironijos, buvo rašoma buvo rašoma viename.

Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Prie teksto pridėtame paveiksliuke pademonstruota galima žala
Ekrano nuotr. iš web.archive.org/Prie teksto pridėtame paveiksliuke pademonstruota galima žala

Kartu buvo atkreiptas dėmesys, kad smūgis turėtų būti atsakomasis: „Matyt, MČS įsitikinę, kad Putinas mygtuką paspaus pirmas.“

Apie 22 val. „MČS media“ socialiniame tinkle „VKontakte“ paskelbė, esą į tinklalapį mchsmedia.ru buvo įsilaužta, ir įspėjo, kad „publikuotas straipsnis neatitinka tikrovės“.

Tuo metu esą buvo šalinami trikdžiai. Tačiau kitame „Telegram“ kanale užsiminta, kad apie 22.20 val. Maskvos laiku pranešimas vėl buvo pasiekiamas skaitytojams.

Taip pat skaitykite: Rusijos propagandos klaida? Paskelbė apie 10 tūkst. Ukrainoje žuvusių rusų karių

„MČS media“ yra Nepaprastųjų situacijų ministerijos informacijos sklaidos padalinys, kuris rengia ir leidžia kelias žinybines žiniasklaidos priemones, skelbia vaizdo įrašus, skirtus gyventojams mokyti apie civilinę ir gaisrinę saugą, saugų elgesį vandenyje, apsaugą nuo ekstremalių situacijų, elgesį stichinių nelaimių metu ir pan.

Ekrano nuotr. iš vk.com/Tinklalapio administratoriai paskelbė, esą į jį buvo įsilaužta
Ekrano nuotr. iš vk.com/Tinklalapio administratoriai paskelbė, esą į jį buvo įsilaužta

Kovo viduryje jau buvo įsilaužta į MČS tinklalapį. Tuomet pagrindiniame puslapyje atsirado informacija, smerkianti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius