-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už pabėgėlių žūčių Viduržemio jūroje kyšo milijoninio migrantų kontrabandos verslo ausys

Balandžio mėnesį Viduržemio jūroje nuskendo beveik 1000 nelegalių migrantų, kurie bandė patekti į Italiją. Teisėsaugininkai ir įvairios migrantams padedančios organizacijos skelbia, kad ši tragedija yra milijonus dolerių atnešančios kontrabandos žmonėmis išdava. Šiuo nelegaliu verslu užsiima sukarintos Libijos grupuotės ir įvairūs nusikaltėliai, rašo „The Wall Street Journal“.
Nelegalūs imigrantai pabėgėlių centre Libijos sostinėje Tripolyje
Nelegalūs imigrantai pabėgėlių centre Libijos sostinėje Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po naujausios tragedijos Viduržemio jūroje ES atstovai pažadėjo sustiprinti kovą su kontrabanda žmonėmis. Dažnai kontrabandininkai į itin blogos kokybės valtis įsodina apsiginti negalinčius žmones, kurie plukdomi itin pavojingais maršrutais.

Vis dėlto, kovai su nelegalia prekyba žmonėmis trukdo Libijos ekonominis krachas ir skuboti sukarintų grupuočių bandymai žūtbūt surasti įvairius finansavimo šaltinius.

Vis dėlto, kovai su nelegalia prekyba žmonėmis trukdo Libijos ekonominis krachas ir skuboti sukarintų grupuočių bandymai žūtbūt surasti įvairius finansavimo šaltinius.

Keletas sukarintų Libijos karinių grupuočių aktyviai reklamuoja savo paslaugas pabėgėliams iš Sirijos ir potencialiems migrantams iš Subsacharinės Afrikos šalių.

Kai kurių ekspertų apskaičiavimu, iš kontrabandos žmonėmis, kai kurios grupuotės per savaitę uždirba iki 60 tūkstančių dolerių.

Pelnas, kurį atneša ši nelegali prekyba, yra toks didelis, kad gentys, kurios kariauja tarpusavyje, kartais pradeda bendradarbiauti tiekdamos migrantus. Be to, kitais atvejais gentys kariauja tarpusavyje dėl didelius pelnus nešančių migrantų gabenimo kelių kontrolės.

Dažniausiai už patekimą iš Libijos į Europą migrantai moka apie 1000 JAV dolerių. Norėdami uždirbti šiuos pinigus afrikiečiai dažnai priversti keletą mėnesių dirbti juodadarbiais Libijoje.

Kai kurių ekspertų apskaičiavimu, iš kontrabandos žmonėmis, kai kurios grupuotės per savaitę uždirba iki 60 tūkstančių dolerių.

Libijos pakrantės apsaugos pareigūnai teigia, kad jų turimos technikos neužtenka norint užkirsti kelią kontrabandai žmonėmis ir dėl to prie šios problemos sprendimo turi prisidėti tarptautinė bendruomenė.

Tiesa, pati ES taip pat negali pasigirti sėkme kovoje su prekybos žmonėmis organizatoriais.

2014 m. ES pareigūnai pagavo apie 10 tūkstančių žmonių, susijusių su kontrabandos žmonėmis vykdymu, bet didžioji jų dalis buvo tik paprasti jiems pavestų užduočių vykdytojai – sunkvežimių vairuotojai arba laivo įgulos nariai.

Migrantams padedančos organizacijos ragina ES sukurti „saugų ir legalų kanalą“, kuris padėtų potencialiems pabėgėliams prašyti politinio prieglobsčio Europoje dar būnant savo šalyse.

„Migrantų kontrabandininkai – tai katastrofiškos situacijos simptomas, o ne priežastis“, – neseniai teigė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaras Zeidas Raadas Zeidas Al Husseinas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius