Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakcinų skeptikai gąsdina jų poveikiu: pasauliniai karai – tik filmukai apie Mikimauzą

Tūkstančiai žmonių nepaliauja tikėti ir internete dalytis buvusio kompanijos „Pfizer“ darbuotojo išvedžiojimais, esą vakcinos nuo COVID-19 skirtos žmonijai išnaikinti. Aršiu skiepų priešininku pavirtęs mokslininkas, nepateikdamas tai patvirtinančių įrodymų, tariamai gąsdina, esą po injekcijos žmonėms lieka gyventi vos porą metų. Jam priskiriamus žodžius paneigia jau turima skiepijimo statistika.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19 / Sauliaus Žiūros nuotr.

Piešia apokaliptinį scenarijų

Lietuvos gyventojai jau kelias dienas socialiniuose tinkluose dalijasi tekstu, kuriame cituojamas buvęs JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ darbuotojas britas dr. Michaelas Yeadonas.

Šios kompanijos kartu su Vokietijos bendrove „BioNTech“ sukurti skiepai nuo COVID-19 jau naudojami ne vienoje šalyje, įskaitant Lietuvą.

M.Yeadonas esą pareiškęs, kad dabar „jau per vėlu išgelbėti bet kurį asmenį, kuriam buvo suleista kokia nors COVID-19 vakcina. Jis tariamai ragina tuos, kuriems dar nebuvo suleistas „mirtinas junginys“, kovoti „už žmonių tęsimą ir savo vaikų gyvybę“.

„Gavę pirmąją injekciją, maždaug per 2 savaites miršta apie 0,8 proc. žmonių. Išgyvenusių žmonių vidutinė gyvenimo trukmė yra maždaug 2 metai, tačiau tai sumažėja kiekvieną kartą atliekant papildomas injekcijas“, – cituojamas mokslininkas

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems komentatoriams tekstas sukėlė abejonių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems komentatoriams tekstas sukėlė abejonių

Kuriamos papildomos vakcinos esą gali sukelti specifinių organų, įskaitant širdį, plaučius ir smegenis, degradaciją.

Nesklandžiai išverstu tekstu gąsdinama, kad neva galutinis šiuo metu taikomo „skiepijimo režimo tikslas gali būti tik masinis gyventojų skaičiaus mažėjimas, dėl kurio visi bendrieji pasauliniai karai atrodo kaip „Mickey Mouse“ produkcija“.

Anot M.Yeadono, „milijardai jau yra pasmerkti tam tikroms nepakeičiamoms ir kankinančioms mirtims. Kiekvienas injekciją gavęs asmuo tikrai mirs anksčiau laiko, o 3 metai yra dosnus įvertinimas, kiek laiko jie gali tikėtis likti gyvi."

Teksto pabaigoje pridėta nuoroda į portale lifesitenews.com publikuotą pokalbį su M.Yeadonu.

Šio tinklalapio paskyras dėl skleidžiamos dezinformacijos užblokavo ir socialinis tinklas „Twitter“ (tiesa, buvo sukurta kita), ir – visam laikui – vaizdo įrašų platforma „YouTube“.

Stop kadras iš „YouTube“ įrašo/Michaelas Yeadonas jau ne kartą kritikuotas dėl įžvalgų apie COVID-19
Stop kadras iš „YouTube“ įrašo/Michaelas Yeadonas jau ne kartą kritikuotas dėl įžvalgų apie COVID-19

Ilgame straipsnyje „Buvęs „Pfizer“ viceprezidentas: „Jūsų vyriausybė meluoja jums taip, kad tai gali nulemti jūsų mirtį“ jis kalba apie valdžios propagandą apie COVID-19 ir viruso atmainas, „totalitarines vakcinų pasų galimybes“ ir „sąmokslą“, kurio pasekmės esą gali pranokti XX a. karus ir žudynes.

Balandžio pabaigoje publikuotame straipsnyje nėra tiksliai tokių frazių, kurios cituojamos minėtame įraše. Internete apskritai nepavyko rasti interviu su M.Yeadonu, jo rašytų straipsnių ar įrašų socialiniuose tinkluose, kuriuose jis savo mintis būtų suformulavęs būtent taip.

Greičiausiai cituotas tekstas yra tokių virtualioje erdvėje pasirodžiusių įrašų, kaip šis ar šis, negrabus vertimas.

Jau turėjo išmirti milijonai pasiskiepijusiųjų

Šis tekstas gausus šokiruojančių, bet klaidinančių teiginių. Pavyzdžiui, kad „gavę pirmąją injekciją, maždaug per 2 savaites miršta apie 0,8 proc. žmonių“.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje bent viena doze jau paskiepyta apie 600 tūkst. žmonių.

Remiantis minėtomis prognozėmis, bent 4,5 tūkst. iš jų turėtų būti iškeliavę anapilin.

Nors mūsų šalyje būta atvejų, kai pasiskiepiję žmonės neilgai trukus mirė, šios mirtys su jokia vakcina nebuvo susietos.

„Bloomberg“ sukurtame tinklalapyje skelbiama, kad iš viso panaudota jau daugiau nei 930 mln. dozių vakcinų.

Tai nereiškia, kad paskiepyta tiek žmonių – kai kurios dozės buvo įskiepytos pakartotinai. Bet iš to galima padaryti išvadą, kad mažiausiai 465 mln. žmonių yra paskiepyti bent po kartą (tikriausiai gerokai daugiau, mat dalis paskiepyti vėliau nei prieš tris savaites – tokia yra trumpiausia trukmė tarp injekcijų).

Remiantis ta pačia proporcija, visame pasaulyje bent 3,7 mln. žmonių jau turėtų būti mirę dėl skiepų arba mirti per artimiausias porą savaičių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19

Tačiau net patys skiepų priešininkai ir sąmokslo teorijų kūrėjai neskelbia net tokių įspūdingų skaičių.

Neseniai internete buvo dalijamasi statistika, esą dėl vakcinų nuo COVID-19 sukeltų nepageidaujamų šalutinių reakcijų mirė beveik 4 tūkst. žmonių.

Šis skaičius buvo paremtas pačių žmonių ir medikų pateikta informacija, kuri dar nebuvo išanalizuota ir įvertinta.

Raginimai nuo vakcinų gelbėtis patiems, o ypač saugoti vaikus, mėgstami jų priešininkų ir COVID-19 skeptikų.

Viena dažniausių istorijų – kad vakcinos pakeis DNR, o žmonės pavirs genetiškai modifikuotais organizmais ir pradės gimdyti tokius pačius vaikus.

Socialiniuose tinkluose plintančiame tekste aiškinama, kad neva kuriamos papildomos vakcinos gali sukelti tam tikrų organų degradaciją.

Papildomos vakcinos nekuriamos. Išbandoma nemažai naujų vakcinų arba galvojama, kaip patobulinti jau naudojamas, kad jos įveiktų SARS-CoV-2 atmainas.

Iš pradžių vakcinas rėmė

Skaitant biochemiko M.Yeadono biografiją, gali susidaryti įspūdis, jog jis žino, ką sako, ir jo komentarai patikimi.

Savo paskyroje „LinkedIn“ mokslininkas nurodo, kad 2018 metų kovą dėl sveikatos problemų buvo priverstas išeiti į pensiją, o šių metų sausį – visiškai sustabdyti profesinę veiką.

Nuotr. iš „LinkedIn“/Michaelas Yeadonas
Nuotr. iš „LinkedIn“/Michaelas Yeadonas

„2021 m. balandis. Ieškau galimybių persikelti į JAV ir tęsti priešinimąsi netinkamam atsakui į COVID-19“, – toks yra naujausias įrašas jo paskyroje.

Žemiau išvardyta daugybė pareigų, kurias jis užėmė. M.Yeadonas išties dirbo „Pfizer“ nuo 1995 metų, buvo vyriausiasis mokslininkas, o nuo 2006 metų net vadovavo alergijų bei kvėpavimo tyrimams, ėjo viceprezidento pareigas, bet ten nebedirba nuo 2011-ųjų rudens.

Tiek prieš tai, tiek po to jis užsiėmė tyrimais, konsultavo farmacijos kompanijas, įsteigė savo biotechnologijų įmonę.

Todėl nenuostabu, kad jis dar pandemijos pradžioje gynė skiepų nuo COVID-19 strategiją. Praėjusių metų kovą jis savo paskyroje „Twitter“ išreiškė paramą vakcinų kūrimui: „COVID-19 nedings. Kol neturėsime vakcinos ar kolektyvinio imuniteto. Viskas, ką galime padaryti, – pristabdyti jos plitimą.“

Po savaitės jis parašė: „Vakcinos galime sulaukti 2021-ųjų pabaigoje, jei mums pasiseks.“

Kai kitas „Twitter“ vartotojas brūkštelėjo, esą skiepai „daro žalą daugeliui, daugeliui žmonių“, M.Yeadonas atšovė: „Gerai, galite atsisakyti, bet netrukdykite juos gauti tiems, kurie laikosi neutraliai ar nori skiepytis, ačiū.“

Bet nuostabu, kad jau po mėnesio jo pažiūros apsisuko 180 laipsnių kampu – buvęs medikamentų kūrėjas tapo aršiu vakcinų, karantino ir kitokio vyriausybių atsako į šią ligą priešininku.

Pareiškimai buvo paneigti

Britas ne kartą buvo kritikuotas dėl klaidinančių pranešimų apie COVID-19 ir pareiškimų apie kovą su pandemija. Be kita ko, jis aiškino, kad beveik pusė COVID-19 testų yra klaidingai teigiami. M.Yeadono žodžiai jau anksčiau buvo paneigti.

Pernai rudenį jis ėmė aiškinti, kad pandemija baigėsi.

Aiškinimus, kad vakcinos ne iki galo ištirtos, o dabar net nebūtinos, nes jau galėjo susidaryti kolektyvinis imunitetas, paneigė ne tik mokslininkai, negalintys patvirtinti tokių teiginių, bet ir statistika.

Nuo 2019-ųjų gruodžio, kai Kinijoje buvo nustatyti naujojo koronaviruso sukeltos ligos atvejai, visame pasaulyje užregistruota bemaž 145 mln. užsikrėtimų, daugiau nei 3 mln. žmonių nuo jos mirė.

Per pastarąją savaitę buvo užfiksuota 5,5 mln. naujų atvejų (12 proc. daugiau nei ankstesnę savaitę), mirė 85 tūkst. žmonių (7 proc. daugiau).

M.Yeadonas taip pat atkreipė dėmesį į vakcinų nuo COVID-19 kūrimo greitį (tai galima paaiškinti keliais faktais: buvo pasinaudota jau seniai tyrinėjama iRNR technologija, tam buvo mestos viso pasaulio mokslininkų pastangos ir didžiulės lėšos).

Praėjusių metų pabaigoje jis kartu su vokiečiu pulmonologu dr. Wolfgangu Wodargu paprašė kuo skubiau stabdyti visus vakcinų nuo COVID-19 tyrimus, nes šiais skiepais esą gali būti sukeliamas nevaisingumas.

Ne vienas mokslininkas ragino netikėti tokia išvada, nes ji buvo padaryta į viena suplakus skirtingus dalykus. „Pfizer“ taip pat paskelbė nenustačiusi, kad preparatas sukeltų su nėštumu susijusių problemų.

Daugelis sveikatos ekspertų ir valdžios atstovų baiminasi, kad panašūs į jo pareiškimai paskatins dvejones dėl vakcinų – nenorą ar atsisakymą skiepytis, dėl kurių pandemija gali užsitęsti.

„Šie tvirtinimai yra neteisingi, pavojingi ir stipriai neatsakingi, – įvertino Didžiosios Britanijos Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento atstovas. – Vakcinos nuo COVID-19 yra geriausias būdas apsaugoti žmones nuo koronaviruso ir išgelbėti tūkstančius gyvybių.“

Nepaisant užfiksuotų kraujo krešulių susidarymo, Europos vaistų agentūra (EVA) pastarosiomis savaitėmis dukart patvirtino, kad tiek britų kompanijos „AstraZeneca“ su Oksfordo universitetu sukurta vakcina „Vaxzevria“, tiek amerikiečių kompanijos „Johnson & Johnson“ dukterinės įmonės „Janssen“ vakcina yra saugios.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje

Anot Europos Sąjungos vaistų reguliavimo tarnybos, kraujo krešuliai yra itin retas šalutinis poveikis (kompanijoms liepta jį nurodyti prie anksčiau nustatytųjų – temperatūros, skausmo dūrio vietoje, raumenų ir galvos skausmo ir pan.).

Nepaisant šio sveikatos sutrikimo, anot EVA, vakcinų nauda nusveria jų galimą riziką.

Buvę kolegos šokiruoti

Agentūra „Reuters“ išanalizavo tūkstančius M.Yeadono įrašų „Twitter“ ir kitur, taip pat – pareiškimų, kalbėjosi su penkiais jį pažįstančiais žmonėmis, įskaitant buvusius kolegas „Pfizer“.

Pastarieji tvirtino nebeatpažįstantys M.Yeadono – esą tai ne tas žmogus, su kuriuo dirbo, o jo pareiškimai šokiruoja. Pašnekovai mokslininką apibūdino kaip turintį daug žinių ir protingą žmogų, gerą mokslininką, kuris visuomet reikalaudavo įrodymų ir paprastai vengdavo viešumo.

Kai pernai gruodį M.Yeadonas pasidalijo paveiksliuku, kuriuo žmonės raginami laikyti vienas kitą už rankos, glebėsčiuotis ir „užkasti kaukę“, buvęs kolega molekulinis biologas Sterghios A.Moschos nusistebėjo: „Mike’ai, po velnių?! Ruošiesi aktyviai žudyti žmones? Supranti, kad, jei esi neteisus, tavo siūlymai baigsis mirtimis??“

„Pfizer“ kompanijos atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti mokslininko teiginius ir jo darbą, tik pabrėžė, jog nėra jokių įrodymų, kad vakcina sukelia moterų nevaisingumą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius