Sportas gyvai

Žiniasklaida: kyla rimtas pavojus Jungtinių Valstijų kariniam pranašumui

Akivaizdžiausia Jungtinių Valstijų silpnybė - politinė poliarizacija. Nuolatinė parama Ukrainai kare virto konfrontacija tarp partijų. Tačiau JAV susiduria ne tik su politinėmis problemomis. Abejonių kelia ir jos tolesnis karinis dominavimas, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.
JAV kariai atvyko į Lietuvą
JAV kariai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Straipsnyje pažymima, kad invazija į Iraką ir pernelyg ilga misija Afganistane buvo alinantys pralaimėjimai, kurie leido varžovams, ypač Kinijai, sustiprinti savo pozicijas.

O Rusijai įvykdžius plataus masto invaziją į Ukrainą, pasikeitė ginkluotų konfliktų pobūdis. Dronai ir raketos tapo galingais įrankiais, o Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės sparčiai jų stokoja.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Per praėjusias dvi savaites Rusija į Ukrainą paleido šimtus raketų ir bepiločių orlaivių, kad sunaikintų ginklus gaminančius pramonės objektus ir išeikvotų ribotas besiginančios Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketų atsargas.

„Kai jos baigsis, Vladimiras Putinas turės rimtą pagrindą manyti, kad gali išeiti iš dabartinės aklavietės mūšio lauke ir pasiekti savo pirminį tikslą – užkariauti Ukrainą“, – pažymėjo „Bloomberg“.

Negana to, Rusija daugiau nei dvigubai padidino sparnuotųjų ir balistinių raketų gamybą – iki maždaug 100 per mėnesį. Ji taip pat pradėjo gaminti savąją pigių iranietiškų bepiločių atakos orlaivių „Shahed“ versiją.

Norint numušti visas šias raketas, Ukrainai reikia daug sudėtingesnių ir brangesnių sistemų, kurių gamyba gali užtrukti ne savaites, o metų metus. Tačiau Jungtinės Valstijos ir Europa tokių sistemų neturi pakankamai.

JAV negali kontroliuoti kitų veiksmų. Tačiau pagrindinius sprendimus, ar aprūpinti Ukrainą tuo, ko jai tikrai reikia, kad sustabdytų autokratinę Rusijos ekspansiją, ar didinti raketų ir oro gynybos sistemų, reikalingų naujoms karinėms grėsmėms atremti, gamybą, turi priimti Vašingtonas.

Amerikos raketų ir oro gynybos pajėgumų poreikis didėja ir kitose karo veiksmų vietose.

„Hamas“ smogikų atakos prieš Izraelį tęsiasi. Net ir Izraelio „Geležinio kupolo“ sistema nėra pajėgi jų visų numušti. Jau anksčiau Vašingtonas yra pažymėjęs, kad papildo Izraelio tiksliai valdomų raketų, artilerijos sviedinių ir atsarginių dalių atsargas, tačiau jų tiekimas yra ribotas.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos atakos padariniai
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos atakos padariniai

JAV poreikiai gali dar labiau išaugti, jei padėtis Artimuosiuose Rytuose paaštrės, atkreipė dėmesį „Bloomberg“.

„JAV negali kontroliuoti kitų veiksmų. Tačiau pagrindinius sprendimus, ar aprūpinti Ukrainą tuo, ko jai tikrai reikia, kad sustabdytų autokratinę Rusijos ekspansiją, ar didinti raketų ir oro gynybos sistemų, reikalingų naujoms karinėms grėsmėms atremti, gamybą, turi priimti Vašingtonas“, – teigė straipsnio autorius.

Jis pridurė, kad karas Ukrainoje tęsis dar mažiausiai metus, todėl Kyjivui paremti reikės ne tik surasti lėšų, bet ir gerokai padidinti raketų skaičių ir jų pasiekiamą nuotolį.

Pasak žurnalistų, JAV taip pat reikalingas aktyvesnis veiksmų planas Artimuosiuose Rytuose Izraelio ir Irano atžvilgiu.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariai
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariai

„JAV vis dar yra didžioji galia. Jei jai nepavyks Ukrainoje ar Artimuosiuose Rytuose, jei ji leis, kad sąjungos Europoje ir Tolimuosiuose Rytuose subyrėtų, tai bus pasirinkimo klausimas“, – daro išvadą „Bloomberg“.

Nebetieks raketų „Patriot“ sistemoms

Šeštadienį leidinys „The New York Times“ paskelbė, kad Baltųjų rūmų ir Pentagono pareigūnai perspėjo, kad Jungtinės Valstijos netrukus nebegalės aprūpinti Ukrainos raketomis anksčiau perduotoms „Patriot“ sistemoms.

Skelbiama, kad šių raketų perėmėjų kaina gali siekti nuo 2 iki 4 mln. dolerių už vienetą.

Šiuo metu yra labai realus pavojus, kad Ukraina per artimiausias savaites gali išeikvoti turimas priešlėktuvinės gynybos amunicijos atsargas

„Patriot“ sistemos veiksmingai kovoja su balistinėmis raketomis. Nuo tada, kai pirmoji „Patriot“ baterija pradėjo kovinę tarnybą Ukrainoje, šios oro gynybos sistemos pakeitė mūšio dėl dangaus eigą.

Leidiniui skirtame komentare vienas Ukrainos kariuomenės majoras pabrėžė, kad užsienio partnerių dėka Ukrainai pavyko sukurti skydą virš šalies, o jei partneriai atsuks nugarą, šalis grįš į karo pradžią, kai žmonės neišeidavo iš slėptuvių, o rusai bandė paversti miestus griuvėsiais.

Wikipedia.org nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“
Wikipedia.org nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“

JAV analitinis centras „Atlantic Council“ signalizavo, jog šiuo metu yra labai realus pavojus, kad Ukraina per artimiausias savaites gali išeikvoti turimas priešlėktuvinės gynybos amunicijos atsargas.

Spėjama, kad taip yra dėl to, kad šiuo metu dėl „politinių kliūčių“ tolesnė JAV ir ES karinė pagalba Ukrainai ėmė strigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius