-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galvosūkis abiturientams: kuri vakcina nuo COVID-19 mažiausiai sutrukdytų egzaminams?

Brandos egzaminai šiemet taps nemenku iššūkiu tiek organizatoriams, tiek moksleiviams. Ne vien dėl būtinybės užtikrinti proceso dalyvių saugumą ir gauti kuo geresnį įvertinimą po mokymosi nuotoliniu būdu, bet ir dėl skiepijimo. Mat, nors abiturientai jau skiepijami ir didžiuma į egzaminus galėtų keliauti turėdami imunitetą COVID-19, pasirinkusieji „Vaxzevria“ antros dozės gali sulaukti per patį egzaminų įkarštį. Nors pastebėta, kad šios vakcinos efektyvumas didesnis antrąją dozę įskiepijus kuo vėliau, siūloma abiturientams antro skiepo laiką skirti ir nelaukiant maksimalaus termino.
Abiturientai laikė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą
Abiturientai laikė lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Abiturientai skiepijami prioriteto tvarka

Dar kovo pabaigoje Vyriausybė pritarė, kad prioritetine tvarka valstybės lėšomis būtų skiepijami ne tik visi pedagogai ir darbuotojai, turintys tiesioginį kontaktą su mokiniais ar studentais, bet ir abiturientai, siekiant užtikrinti kuo saugesnį ir greitesnį jų grįžimą į mokyklas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), ragindama mokyklas baigiančius jaunuolius vakcinuotis, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė skelbti moksleivių iš įvairių Lietuvos mokyklų mintis apie tai, kodėl jie skiepijosi.

Viena tokių – tai leistų abiturientams grįžti į mokyklas ir ruoštis brandos egzaminams ne namie žiūrint į kompiuterio ekraną, bet būnant klasėje ir „gyvai“ bendraujant su mokytoju.

„Šiuo metu siekiama, kad kuo greičiau ir kuo daugiau abiturientų pasiskiepytų pirmą kartą ir Vyriausybė galėtų svarstyti galimybę sugrįžti abiturientams gyvai ruoštis egzaminams“, – portalui 15min teigė švietimo, mokslo ir sporto ministrės patarėjas Dainoras Lukas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje

Abiturientai, jei yra galimybė, turi teisę pasirinkti vakciną. Lietuvoje šiuo metu naudojamos trys vakcinos, sukurtos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“, visos – dviejų dozių.

JAV ir Vokietijos kompanijų „Pfizer“ bei „BioNTech“ sukurtos „Comirnaty“ antra dozė turi būti įskiepyta po 21 dienos, JAV kompanijos „Moderna“ – po 28 dienų, britų ir švedų kompanijos „AstraZeneca“ kartu su Oksfordo universitetu sukurta „Vaxzevria“ – po 4–12 savaičių.

Būtent laiko tarpas tarp dviejų „Vaxzevria“ dozių gali sukelti problemų moksleiviams.

Geriau skiepytis ne prieš pat egzaminą

„Bandau įtikinti mūsų valdžią, kad abiturientus tikriausiai racionaliausia skiepyti mRNR paremta vakcina – „Pfizer“ arba „Moderna“, – antradienį per ŠMSM surengtą nuotolinę konsultaciją rusų kalba sakė Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Usonis.

Ministerija dvi konsultacijas abiturientams, jų tėvams ir mokytojams lenkų bei rusų kalbomis surengė, reaguodama į skundus, esą trūksta tautinėms mažumoms skirtos informacijos apie skiepus. Anksčiau tokia konsultacija buvo surengta ir lietuviškai.

Bandau įtikinti mūsų valdžią, kad abiturientus tikriausiai racionaliausia skiepyti mRNR paremta vakcina – „Pfizer“ arba „Moderna“, – sakė V.Usonis.

V.Usonis savo siūlymą argumentavo tuo, kad brandos egzaminai vyksta birželį: „Jei iki balandžio vidurio būtų paskiepyta dauguma abiturientų, plius mėnuo, antra dozė („Pfizer“/„BioNTech“ arba „Moderna“ vakcinos – red. past.), gegužės vidurys…“

Tokiu atveju abiturientai galėtų jau gegužės viduryje visapusiškai ruoštis egzaminams, dalyvauti konsultacijose, susitikti su mokytojais be didesnių apribojimų. Kitos vakcinos irgi tinkamos, bet, pavyzdžiui, „Vaxzevria“ antra dozė turėtų būti įskiepyta tik birželio viduryje.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prof. Vytautas Usonis pataria abiturientus skiepyti mRNR paremtomis vakcinomis
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Prof. Vytautas Usonis pataria abiturientus skiepyti mRNR paremtomis vakcinomis

„Kur tas abiturientas ar abiturientė birželio viduryje bus? – retoriškai klausė medikas. – Tai visiškai nesusiję su kalbomis apie šalutinius poveikius ar kad kažkam labiau patinka raudona, o kitam – žalia ar dar kokia nors dėžutė. Tokie grynai praktiški pamąstymai.“

Anot V.Usonio, tai svarbu, nes po skiepo gali pasireikšti šalutinis poveikis, pavyzdžiui, skausmas, temperatūra, šaltkrėtis. Todėl skiepytis reikėtų bent prieš keletą dienų: „Geriau, kad egzaminas – ne kitą dieną, jei naktį tau buvo blogai.

Adenoviruso vakcinos antra dozė pakeliama lengviau. Čia skirtumas. iRNR antroji dozė „piktesnė“. Bet ji bus po mėnesio, iki konsultacijų ir egzaminų dar bus laiko. Su adenoviruso vakcina priešingai – pirma dozė „piktesnė“, antra „minkštesnė“.

Bet kuriuo atveju, galvojant apie optimalų abiturientų pasiruošimą egzaminams, geriau planuoti, kad tai būtų bent savaitę iki egzaminų arba jau po to.“

Bet profesorius pripažino, kad jo siūlymas prasmingas tik turint visas tris vakcinas ir galint rinktis. „Jei šiandien turim vieną, visi mano svarstymai praranda prasmę, nes net po pirmos adenovirusu paremtos vakcinos dozės apsauga egzaminų laikui bus“, – pabrėžė jis.

Kitas variantas – antrą „Vaxzevria“ dozę įskiepyti jau po egzaminų. Juolab kad „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto atstovai nurodo, kad, antrą dozę įskiepijant arčiau termino pabaigos, susiformuoja dar geresnis imuninis atsakas.

Galvojant apie optimalų abiturientų pasiruošimą egzaminams, geriau planuoti, kad tai būtų bent savaitę iki egzaminų arba jau po to.

Laikyti egzaminus leis ir be skiepo

„V.Usonio rūpestis suprantamas, – teigė D.Lukas. – Abiturientai turi galimybę rinktis vakcinas, tačiau ne visada vakcinavimo centruose yra visų trijų vakcinų. Šiuo atveju svarbu, kad tik po pirmojo skiepo „Vaxzevria“ atveju fiksuojama stipresnė organizmo reakcija.“

Pasak jo, visi vakcinavimo proceso sprendimai yra SAM ir savivaldybių rankose. „Svarbu, jog savivaldybės pasirūpintų, kad kuo anksčiau abiturientai gautų pirmąjį skiepą. Tolesni sprendimai dėl jų sugrįžimo gali būti priimami atsižvelgus į skiepijimosi rezultatus“, – pažymėjo ministrės patarėjas.

Egzaminams šiemet užsiregistravo daugiau kaip 27 tūkst. asmenų. Abiturientų – daugiau kaip 22 tūkst., kiti yra baigę mokyklas anksčiau.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija turėtų prasidėti birželio 7 d. lietuvių kalbos ir literatūros egzaminu (valstybiniu ir mokykliniu), baigtis liepos 2 d. valstybiniu fizikos egzaminu. Pakartotinė sesija numatyta iki liepos 20-osios.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje

Kaip nurodė D.Lukas, egzaminus galės laikyti visi, taip pat tie, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių nesiskiepys. „Bet kokiu atveju egzaminų metu bus išlaikomos įprastos saugumo priemonės: atstumai, kaukės ir panašiai“, – teigė pašnekovas.

Siekia paskiepyti iki balandžio vidurio

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis taip pat nurodė, kad abiturientai, kaip ir visi skiepijamieji, gali rinktis vakciną. Skiepijimo centrai juos gali pakonsultuoti, kuri vakcina ir koks skiepijimo intervalas geriausiai tinka konkrečioje situacijoje.

„Vaxzevria“ klinikinių tyrimų apžvalga rodo, kad didžiausias vakcinos veiksmingumas stebimas, kai antroji vakcinos dozė skiriama 9-12 savaitę po pirmosios dozės, – priminė jis. – Atsižvelgdama į tai, SAM rekomenduoja daryti maksimalią 12 savaičių pertrauką tarp pirmosios ir antrosios injekcijos.

Tačiau, įvertindami abiturientų egzaminų laiką ir kitas svarbias aplinkybes, skiepijimo centrai gali skirti antrą dozę ir anksčiau, 4-12 savaičių intervalu.“

Anot J.Gališanskio, paskiepyti abiturientus pirmąja doze planuojama iki balandžio vidurio.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys per spaudos konferenciją antradienį sakė, kad bus bendradarbiaujama su ŠMSM ir derinama, kad antra vakcinavimo procedūra nesutaptų su egzaminais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Detalus vakcinacijos planas pateikiamas tinklalapyje koronastop.lrv.lt.

Kuo vėliau – tuo efektyviau

Tyrimai rodo, kad „Vaxzevria“ vakcina ne tik saugo nuo sunkios COVID-19 formos ir hospitalizacijos, bet ir, antrą dozę įskiepijant kuo vėliau, veikia ypač efektyviai.

Kilus neaiškumui dėl šia vakcina pasiskiepijusiems žmonėms susidariusių kraujo krešulių ir įtariant, kad jų rizika didesnė – jauniems žmonėms, Jungtinėje Karalystėje imta kalbėti, kad ja nereikėtų skiepyti jaunų žmonių, ypač – dar nesulaukusių 30 metų.

Europos vaistų agentūra, išnagrinėjusi kraujo krešulių susidarymo atvejus, trečiadienį paskelbė, kad tai yra galimas retas šalutinis poveikis, tačiau vakcinos nauda saugant nuo COVID-19 yra didesnė už galimą riziką.

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius