Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausi 2019 m. kelionių atradimai: nuo šeimos kelionės Europoje iki kanibalų genčių

Ne tik Kalėdos stebuklų metas. Kiekviena kelionė gali padovanoti tokius nepamirštamus įspūdžius, kurie bus prisiminti iki pat senatvės. Lietuviai šiemet keliavo kaip niekad daug, ir jų maršrutai nusidriekė į netikėčiausias vietas – nuo tarsi stebuklingų kaimelių Kroatijoje ar ypatingų vietų Turkijoje iki buvusių kanibalų Vakarų Papua.
Černobylis, Vakarų Papua, Šveicarija
Černobylis, Vakarų Papua, Šveicarija

Kad ir kiek keliausite, atradimų nestigs. Naujos šalys, nauji keliavimo būdai ar kitaip pažintos jau pamėgtos vietos. Štai kas šiemet tapo Lietuvos keliautojų ir turizmo ekspertų didžiausiais atradimais:

Danas Pankevičius

Daugiausiai valstybių apkeliavęs lietuvis, projekto „Ekspedicija Afrika“ autorius. (FB: fb.com/DanasAroundTheWorld; Instagram: instagram.com/pankevicius)

Kelionė į vieną uždariausių Afrikos šalių – Angolą
Kelionė į vieną uždariausių Afrikos šalių – Angolą

Angola. „Ypatinga šalis, dar vis nepaliesta turizmo. Labai griežta vizų politika, aukštos kainos bei nuolatiniai pranešimai apie pavojus atbaidydavo keliautojus. Keletą kartų bandžiau ten patekti, deja nesėkmingai. Negaudavau vizos. Laikai pasikeitė, prieš metus atvėrė sienas, ir nuo šiol vizą lengvai galite gauti internetu. O ir pati šalis tapo saugi keliavimui.

Didžiausią įspūdį paliko egzotiškos, iki kelionės pradžios net negirdėtos gentys, kurios iki šių dienų išlaikė senąsias tradicijas ir gyvenimo būdą. Štai mumwila genties moterys vaikšto su labai neįprastomis, geltonos spalvos šukuosenomis. Jas darosi iš džiovinto karvių mėšlo, riebalų, trintos medžių žievės ir įvairiausių žolelių bei žemės.

O mucubal genties moterys vaikšto stipriai susiveržusios krūtinę virvėmis arba baltais diržais. Joms tai atstoja liemenėlę. Jas galima atskirti ir pagal nušlifuotus 2 priekinius viršutinius dantis, o 2 apatinius išvis išsirauna“

Rimvydas Širvinskas–Makalius

Kelionių organizavimo profesionalas ir Makalius.lt įkūrėjas.

123rf.com nuotr./Karibų jūros kruizas
123rf.com nuotr./Karibų jūros kruizas

Kruizai. „Visuomet maniau, kad tai – pramoga vyresnio amžiaus žmonėms. Netiesa! Tendencijos rodo, kad kasmet kelionės kruizu vis labiau populiarėja šeimų ir jaunimo segmente. Pastebima tendencija, jog kruiziniai laivai atkartoja aviacijos istorija – kompanijos nebespėja užsakinėti ir gaminti naujų, vis didesnių laivų.

Tai itin patogus būdas keliauti tuo pačiu metu pramogaujant, aplankyti net kelias valstybes ir visiškai nepajusti kelionės nuovargio – juk keliaujate patogiai miegodami savo kajutėse! Daugybė barų, restoranų, gyvos muzikos, net keli šou pasirodymai, miuziklai ir operetės, garsieji „Cirque du Soleil“ specialiai jiems įrengtoje salėje, vandens kalneliai, baseinai, boulingas, 4D kinas ir net skrydžio ar „Formulės 1“ simuliatorius. Mano patarimas – Karibų regioną patogiausia pažinti kruiziniu laivu, būtinai išbandykite.“

Žydrė Gavelienė

Kelionių agentūros „Estravel“ vadovė, Lietuvos turizmo rūmų prezidentė.

123rf.com nuotr./Ledyno ekspresas, Šveicarija
123rf.com nuotr./Ledyno ekspresas, Šveicarija

Ilgos šeimos kelionės traukiniais. „Man labai patiko keliauti negalvojant, kur reikės pasukti, parkuoti automobilį, o tiesiog turint galimybę mėgautis pro langą matomais užburiančiais vaizdais, skiriant visą laiką ir dėmesį brangiausiems žmonėms.

Tam puikiai tinka įvairios kryptis. Pavyzdžiui, Šveicarija: itin gerai išvystyta traukinių infrastruktūra, nuostabi gamta, įdomi istorija, kultūra ir visaapimanti kokybė. Žavios ir kelionės traukiniais po Portugaliją, Ispaniją. Savaitgaliui puikiai tinka kelionė traukiniu Londonas – Paryžius – Briuselis. Be to, keliauti traukiniu – draugiška aplinkai.“

Algirdas Morkūnas

Aktyvus keliautojas ir tinklaraščio Journey.lt autorius (FB: facebook.com/Journey.lt ; Instagram: instagram.com/journey.lt/ )

Asm.archyvo nuotr./Algirdas Morkūnas Vakarų Papua
Asm.archyvo nuotr./Algirdas Morkūnas Vakarų Papua

Buvusių kanibalų gentys. „Didžiausias metų atradimas yra Vakarų Papua akmens amžiaus sąlygomis gyvenančios buvusios kanibalės gentys.

Žmonės vis dar vaikšto nuogi, gyvena medžių nameliuose ir valgo ką duoda džiunglės: valgomąsias palmes, žiogus, kirminus. Iš ekspedicijos parsivežiau daugybę nepakartojamų įspūdžių.“

Udrius Armalis

Kelionių agentūros Superkeliones.lt vadovas Udrius Armalis.

123rf.com nuotr./Karaliaučiaus sritis
123rf.com nuotr./Karaliaučiaus sritis

Kaliningradas. „Didžiausias 2019 metų atradimas lietuviams tapo, kaip ir tikėtasi, kelionės į Kaliningrado sritį, nors buvo visko – nuo pačių geriausių iki pačių blogiausių.

Pliažinio turizmo srityje – šie metai bene pirmieji, kai išvykstamasis pliažinis turizmas nebeaugo šuoliais (augimas buvo apie 4 proc), o lietuviai vėl atrado Lietuvos pajūrį – ir tam, be abejo, turime labai logišką paaiškinimą – super šiltą vasarą.“

Kristina Stalnionytė

Aistringa keliautoja ir tinklaraščio visikeliai.com kūrėja.

K.Stalnionytės nuotr./Lonjos gamtos parkas Centrinėje Kroatijoje
K.Stalnionytės nuotr./Lonjos gamtos parkas Centrinėje Kroatijoje

Lonjos gamtos parkas Centrinėje Kroatijoje. „Vos už keliasdešimt kilometrų į pietus nuo Zagrebo apsupa šimtamečiai, iš tašytų ąžuolinių rąstų suręsti namai. Galingos sienos nuo laiko pajuodę, priestatai ir laiptai išsiklaipę, medinėmis trinkelėmis dengti stogai apsamanoję, langai išdaužyti. O kokie tie namai gražūs ir paslaptingi! Atrodo, kad atsivers durys ir išlįs koks nors pasakų herojus.

Daržai užžėlę varnalėšomis, usnimis, vijokliais. Tokių kaimų – net dešimt. Tarp jų auga seni ąžuolynai, kurie potvynio metu atsiduria vandenyje. O tame vandenyne galima išvysti plaukiojančių kiaulių. Rimtai! Ten gyvena vietinės Turopoljės veislės plaukiojančios kiaulės. Joms vanduo patinka – irstosi iš vieno ąžuolyno į kitą, pakeliui užkrimsdamos lelijų žiedų.

K.Stalnionytės nuotr./Lonjos gamtos parkas Centrinėje Kroatijoje
K.Stalnionytės nuotr./Lonjos gamtos parkas Centrinėje Kroatijoje

Be kiaulių užliejamose pievose laisvėje laksto ir stambūs Posavinos arkliai, apžėlę storais rudais šeriais ir garbanotais karčiais. Yra ir kitokių senovinių kroatiškų veislių gyvulių. Puikus derinys tie seni juodi namai, tyvuliuojantis vanduo, šimtamečiai ąžuolai, plaukiojančios kiaulės, beveik laukiniai arkliai. Ir žinoma, debesys uodų.“

Vaidas Mikaitis

Originalių kelionių mėgėjas, 15min kelionių straipsnių autorius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Praeities šmėklos Černobylio katastrofos vietoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Praeities šmėklos Černobylio katastrofos vietoje

Černobylio zona. „Mintis nuvykti į ją man kilo dar 2003 m. – tai yra tada, kai didžioji pasaulio dalis, skirtingai nei dabar, dar neturėjo supratimo, kas yra Černobylis. Pionieriumi netapau, nes 16 metų nenuvykau ten dėl radiacijos baimės. Kai šiemet pagaliau įveikiau savo baimę, Černobylio zona jau buvo tapusi masinio turizmo vieta. Pasigailėjau, kad nevykau anksčiau, nes per tą laiką miestas vaiduoklis Pripetė gerokai apgriuvo.

Bet geriau vėliau nei niekada. Įspūdžiai pranoko lūkesčius, ir jau noriu vykti dar. Patarimas vykstantiems – prieš vykstant pasiruoškite ir pasiskaitykite apie zonos vietas. Nuvykus bus daug įdomiau, kai daugiau išmanysite. Tikėdamiesi gražių vaizdų ar atrakcijų – nevykite apskritai, nes bus pinigų išmetimas. Tai apokalipsės vieta. Didžiausią kaifą ten ras būtent apokaliptinių vaizdų mėgėjai.“

Robertas Pogorelis

Rašytojas, nenuilstantis keliautojas ir FB grupės „Mokėk keliauti“ įkūrėjas.

123rf.com/Saudo Arabija
123rf.com/Saudo Arabija

Vizos į Saudo Arabiją. „Didžiausi 2019 m. atradimai susiję su tuo, kad pasaulis atsiveria keliautojams – kadaise buvusios uždaros šalys tampa vis atviresnės. Nemažai šalių palengvino atvykimo procedūrą. Jei reikėtų išsirinkti vieną iš jų, didžiausia metų sensacija yra tai, kad Saudo Arabija pagaliau ėmė išduoti turistinę vizą, kurią dabar galima lengvai ir greitai gauti internetu.

Jei kalbėtume apie mano paties aplankytas vietas, asmeniškai man atradimas buvo Brazilijos Florianopolio miesto apylinkės su puikiais paplūdimiais, kalnų takeliais ir autentiška patirtimi. Taip pat Ekvadoras bei Kabo Verdei priklausanti Fogo sala.“

Ona Nosevičienė

Žurnalo „Kelionės ir pramogos“ redaktorė.

123rf.com/Ušguli kaimelis, Sakartvelas
123rf.com/Ušguli kaimelis, Sakartvelas

Sakartvelas ir Latvijos Baltų kelias. „Pirmiausia tai – nuostabios gamtos šalis. Visi girdėjome tą legendą, kad Dievas sau saugotą kampelį atidavė kartvelams kaip padėką už jų vaišingumą. Šioje šalyje žavi modernūs architektūriniai sprendimai miestuose ir išsaugotos tradicijos kaime. Natūralus, labai skanus tradicinis maistas, kuriam patys viską užsiaugina ir pasigamina. Tereikia apsilankyti turguje, kad suprastum kasdienį gyvenimą. Stalo kultūra – kaip meditacija, su dvasiniu užtaisu, padėka Dievui ir protėviams. Labai stipri šalis. Žinau, kad dar ne kartą keliausiu į šią šalį. Artimiausios vasaros planuose – autentiškas kalnų regionas – Tušetija.

Kuo dažniau lankau, tuo labiau žaviuosi mūsų baltiška sese Latvija. Kiek ten daug nepažintų vietelių visai prie pat Lietuvos sienos. Kad ir Baltų kelias Latvijoje. Parengtas lankymui. Belieka leistis į kelionę ir gyvai pažinti mūsų visų bendrą praeitį.“

Gabrielė Štaraitė

Kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ vadovė.

„Travel Planet“ nuotr./Gabrielė Štaraitė Prancūzijos Polinezijoje
„Travel Planet“ nuotr./Gabrielė Štaraitė Prancūzijos Polinezijoje

Buriavimo kelionė. „Didžiausiu 2019 metų atradimu man tapo buriavimo kelionė. Žinoma, jos metu aplankytas kraštas – Prancūzijos Polinezija – taip pat vertas dėmesio, bet plaukti tiek atviru vandenynu, tiek salų lagūnose patiko taip, kad planuose – jau kita kelionė.

O visus tuos, kurie prisibijo atostogų jachtoje ar katamarane, noriu paskatinti būtinai tai išbandyti. Jei jūsų neužsupa važiuojant automobiliu, tai nesukite galvos ir dėl bangų. Pradžiai rinkitės tropinius kraštus, smaragdines jūras ir palmėmis pagražintus paplūdimius, pavyzdžiui, Tailande.“

Laurynas Žižys

Bendruomenės feisbuke „Kelionių įkaitai“ įkūrėjas, 15min straipsnių apie keliones autorius.

Sandros Buzaitės nuotr./Vaizdas leidžiantis nuo Krivanio viršukalnės
Sandros Buzaitės nuotr./Vaizdas leidžiantis nuo Krivanio viršukalnės

Žygiai Aukštuosiuose Tatruose (Slovakija). Nuo Lietuvos pasienio iki Aukštųjų Tatrų slėniuose įsikūrusių Slovakijos kurortų – Tatrų Lomnicos, Stary Smokoveco ar Štrbske Pleso – vos 750 kilometrų arba apie 10 valandų kelionė automobiliu. Regione laukia išvystyta infrastruktūra: tarp kurortų nuolat kursuojantys traukiniai, keltuvai, funikulieriai ir aiškiai sužymėtos skirtingo sudėtingumo žygių trasos, kalbų trobelėse galima paragauti slovakiškos kapustnicos ir papildyti energijos atsargas.

Grynas oras, kalnų upelių čiurlenimas, kriokliai ir krištoliniai ežerai, pušų kvapas, ryškiaspalviai gauromečiai, mėlynės ir akis nuolat džiuginantys vaizdai nepalieka abejingų, ypač pradedančiųjų žygeivių tarpe. Jeigu pirmą kartą skirsite atsargesnei pažinčiai, kitą – jau kopsite į Slavkovsky ar Rysų viršukalnes. Patikėkite manimi. Mano nuomone, tai arčiausiai Lietuvos esantis rojus žemėje ir tobulas pasirinkimas pradedantiesiems.„

Aušrinė Šėmienė

Žurnalistė, Turkiją pamilusi keliautoja, feisbuko grupės „Noriu į Turkiją“ įkūrėja.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Isparta, Turkija
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Isparta, Turkija

Isparta, Turkija. Šiemet sužinojau, kad pasaulis gali kvepėti rožėmis – gatvės, parduotuvės, tualetai, net degalinės. Turkijos centre yra Isparta, o aplink ją – milžiniški rožynai. Damasko rožės čia auginamos, kad iš jų žiedlapių būtų išgautas eterinis aliejus. Ne Bulgarija, o Turkija yra didžiausia pasaulyje rožių aliejaus gamintoja!

Keliesi su tamsa ir, kol rasa nenukrito, milžiniškuose laukuose skini rožių žiedlapius, vėliau juos distiliuoji dėl brangesnių už auksą kvapnių lašų... Kad gautų litrą aliejaus, vietiniai žmonės surenka 50 milijonų žiedlapių ir suveža juos į angarą, didumo sulig dviem mūsiškais MO. Nerti į tą žiedlapių jūrą – patirtis, dėl kurios verta daug ką paaukoti.“

Gabija Lebednykaitė

Entuziastinga keliautoja, kelionių straipsnių 15min autorė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Turkish Airlines“ lėktuvai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Turkish Airlines“ lėktuvai

„Turkish Airlines“. „Puikus aptarnavimas, patogios sėdynės ir pakankamai vietos kojoms net ekonominės klasės salone, kokybiškas maistas (ne tiesiog „lėktuvo maistas“, o išties skanūs ir sveiki patiekalai – daug daržovių, draugiška vegetarams, o be įprastinių gėrimų siūloma ir airano, kurį labai mėgstu).

Labai geras ir naujasis Stambulo oro uostas, patogus, nebrangus ir greitas susisiekimas su miestu, o jei ilga pertrauka tarp skrydžių, oro linijos siūlo nemokamą ekskursiją po Stambulą – specialus autobusiukas su gidu keleivius paima iš oro uosto ir parveža atgal.“

Goda Juocevičiūtė

Žurnalistė, rašytoja, keliautoja Goda Juocevičiūtė, rengianti ir ekskursijas Vilniuje bei šalia jo. (FB: facebook.com/godajuo)

123RF.com nuotr./Kinų medicina
123RF.com nuotr./Kinų medicina

Tradicinė kinų medicina. „Didžiausiu 2019 m. kelionių atradimu laikau ne kokius nors reginius, o patirtį. Kinijoje pastarąjį kartą teko dėl sveikatos problemų kreiptis į gydytojus. Ir vėl maloniai nustebino aukštas tradicinės kinų medicinos lygis. Tai – kur kas vertingesnė dovana už bet kokius laikinus turistinius įspūdžius, nes turi realų poveikį gyvenimo kokybei.

Kitas metų atradimas – atostogos Sakartvele. Šįkart čia su draugais grįžome ne vieni, o su vaikais. Mūsų tikslas buvo ne kuo daugiau kilometrų įveikti, bet pailsėti. Gyvenome Račos regiono kalnų sodyboje.

G.Juocevičiūtės nuotr./Gruzija, Rača
G.Juocevičiūtės nuotr./Gruzija, Rača

Leisdavomės į žygius Sadmelio kaimą supančių vynuogynų takais, važiavome į aplinkinius miestelius. Mano sūnus įpratęs daug laiko leisti gryname ore, yra užsigrūdinęs, todėl jam buvo didelis džiaugsmas maudytis šaltose kalnų upėse. Jis žavėjosi, kad aplink slampinėja palaidos karvės ir kiaulės, ir kad galima pamaitinti ant kelio gulinėjančius kaimiečių šunis. Noriu pasakyti, kad iš naujo atradau Sakartvelą – kaip idealų kraštą „laukiniam“ vaikui, o šeimoms jis – apskritai svetingas: santykiai tarp žmonių – gyvi, neformalūs, maistas – šviežias, naminis, kainos – nedidelės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius