Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus paukštyno „Fiesta“ pristato: piknikas be vištienos šašlykų ir iešmelių – kaip vasara be saulės

Pagaliau atėjo vasara – plačiai atveriame kambario langus, kaičiame grilį, ant pievos tiesiame pledą, iš krepšių traukiame pikniko vaišes. Smagų pasibuvimą gamtoje lemia du dalykai: gera kompanija ir gardūs grilio patiekalai. Pikniko sėkmę garantuoja tinkamai pasirinkta mėsa – nieko nėra geriau už vištieną, kuri greitai iškepa, yra minkšta ir sultinga. Galite net rankų nesitepti – jūsų patogumui ne tik įprasti marinuoti vištienos šašlykai, bet ir jau suverti ant iešmelių, kuriuos iš karto galite kepti.
Vištienos šašlykai
Vištienos šašlykai / 123RF.com nuotr.

Vilniaus paukštyno linija „Fiesta“, iš visos gausybės produkcijos šį kartą pristatanti dviejų kategorijų produktus – šašlykus ir iešmelius, gyvuoja labai ilgai, tikrai ilgiau nei aš dirbu „Vilniaus paukštyno“ įmonėje“, – juokauja technologas Raimondas Čironis ir priduria, kad linija nuolat atsinaujina, taip prisitaikydama prie kintančių vartotojų poreikių.

Klasikinis Vilniaus paukštyno „Fiesta“ linijos gaminių skonis mėgstamas daugelio, nes primena tikrų tikriausią iškylą gamtoje, draugų apsuptyje, kai gryname ore pakvimpa sodrus šašlykų aromatas. Pasak technologo, „Fiestos“ linijos populiarumą lemia tai, kad vištieną lengva išsikepti, nereikia gaišti laiko marinuojant mėsą, o rezultatas visada garantuotas – tikrai neteks atsiprašinėti svečių, visi liks patenkinti – norėsis dalintis ir su visa šeima, ir su draugų kompanija.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Raimondas Čironis
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Raimondas Čironis

Pipirinis užtaisas su klasikos šleifu

Vilniaus paukštyno „Fiestos“ šašlykų liniją sudaro keturių skonių marinatai: pipirų, česnakų–alyvuogių, sakartveliškas ir švelnusis.

R.Čironis atkreipia dėmesį, kad šašlykas su pipiriniu marinatu jokiu būdu nėra aštrus, kaip gali pasirodyti iš pavadinimo: „Tai klasikinis skonis, kuriame dominuoja ne juodųjų pipirų aštrumas, bet jų aromatas su česnaku ir druska. Visi ingredientai suteikia vištienai švelnų poskonį – druska su lengvu prieskonių aromatų šleifu. Tai pats populiariausias mūsų šašlykas, ilgus metus neužleidžiantis savo vietos TOP‘ų viršūnėse.“

Šašlykai su pipiriniu marinatu pagaminti iš vištienos šlaunelių mėsos. Pasak technologo, tai pati sultingiausia vištienos dalis, iš kurios galima išsikepti gardžiausią šašlyką. „Sakyčiau, kad šlaunelių mėsa griliui dažnam lietuviui geriau nei filė, nes ją paruošti daug paprasčiau, kad ši išliktų yra sultinga ir iškeptų puikus šašlykas“, – tvirtina R.Čironis.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su pipiriniu marinatu
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su pipiriniu marinatu

Sakartveliškas marinatas žongliruoja žolelėmis

Šašlykai su sakartvelišku marinatu taip pat gaminami iš šlaunelių mėsos, tik skirtumas nuo anksčiau minėtų – patiekiamas kartu su odele. „Kepant šiuos šašlykus, odelė gardžiai apskrunda, o viduje mėsa lieka sultinga ir minkšta. Super skanu“, – šypsosi Raimondas.

Technologas pasakoja, kad sakartveliškame marinate dominuoja kaukazietiški skoniai. Tai žalumynai: svogūnai, česnakai, mairūnai, bazilikai, petražolės, krapai, mėtos. „Šis marinatas labai aromatingas ir man asmeniškai yra pats skaniausias. Galiu užtikrinti, kad tai ne tik mano marinatas Nr.1, bet labai patinka ir pirkėjams – gaivus žolelių aromatas persipina su kepimo metu apskrudusia odele ir sultinga mėsa viduje“, – prisipažįsta R.Čironis. Produkto populiarumą įrodo ir tai, kad grilio sezono metu parduotuvių lentynose jis puikuojasi jau ne pirmus metus.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su sakartvelišku marinatu
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su sakartvelišku marinatu

Naujiena – sviestinis lengvumas

Šiais metais pirkėjų laukia naujiena – vištienos šašlykai su švelniu marinatu. Šie šašlykai taip pat pagaminti iš šlaunelių mėsos su odele. O kuo ypatingas šis marinatas? Pasak technologo, marinatui išskirtinumo suteikia sviestas, kuris yra labai švelnus, nesijaučia jo riebumo: „Šis šašlykas tinka visai šeimai, dėl savo švelnumo mėgstamas vaikų ir vyriausiųjų šeimos narių.“

Švelniojo marinato ingredientai – sviestas, grietinėlė, prieskoninės žolelės, svogūnai, juodieji pipirai, česnakai, petražolės mėsai suteikia traškumo, minkštumo, švelnaus skonio.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su švelniu marinatu
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su švelniu marinatu

Tinka visai šeimai

Vilniaus paukštyno „Fiestos“ šašlykų liniją vainikuoja šašlykai iš filė mėsos, marinuoti su laiškiniu česnaku – kur net vizualiai matyti žalumynų gabaliukai. Taip pat marinate yra alyvuogių aliejaus ir grietinėlės.

„Šis marinatas nėra aštrus, pasižymi lengvu skoniu, todėl tinka visai šeimai. Šašlykai iš filė, vadinamosios baltos mėsos, laikomi sveikesniais, nes mėsa turi daugiau baltymų ir mažiau riebalų. Filė mėsą paprastai renkasi sportuojantys, savo sveikata ir kūno linijomis besirūpinantys žmonės, taip pat vyresnio amžiaus, kuriems reikia riboti riebesnius produktus. O juk vasarą „grilinti“ norisi visiems!“, – šypsosi technologas.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su laukiniais česnakais ir alyvuogių aliejumi
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./FIESTA: Vilniaus paukštyno šašlykas su laukiniais česnakais ir alyvuogių aliejumi

Iškeps ir pradedantieji, ir labiau patyrę

R.Čironis atkreipia dėmesį, kad kepant šašlykus iš filė, svarbu jų neperkepti, kad mėsa neišsausėtų, liktų sultinga: „Balta vištienos filė kepama trumpiausiai, vartoma ant griliaus iškepa per 10–15 minučių.“

Mažiau patyrusiems maisto gamintojams patartina turėti mėsos termometrą ir tikrinti temperatūrą vištienos šašlykų viduje, ten ji turi pasiekti 75 laipsnius. „Tokioje temperatūroje žūsta visos bakterijos. Labiau patyrę ir dažniau virtuvėje besisukinėjantys žmonės dažniausiai kepimo laiką nustato iš akies, – sako specialistas. – Apibendrinant galima sakyti, kad šašlykai, priklausomai nuo mėsos storio ir kepsninės temperatūros, iškepa per 10–20 minučių.“

Vištienos šlaunelių mėsos šašlykai kepami vidutiniškai 5-iomis minutėmis ilgiau, nei filė mėsa. „Kiek laiko kepti kiekvienas valgytojas pasirenka individualiai, nes mūsų skoniai skirtingi, svarbu, kad vidinė iškepto produkto temperatūra nebūtų žemesnė nei 75 laipsniai“, – teigia R.Čironis.

Skonis nukels į Turkiją, Graikiją ir Prancūziją

Pirkėjai taip pat pamėgo Vilniaus paukštyno „Fiestos“ vištienos iešmelius, nes šioje produktų linijoje mėsa ne tik skaniai sumarinuota, bet ir pirkėjų patogumui, jau sumauta ant medinių iešmelių kepimui – labai patogu išsikepti, viskas paruošta, nereikia teptis net rankų. „Turkiško skonio vištienos iešmeliai gaminami jau ne pirmus metus. Tai rodo, kad produktas tikrai mėgstamas ir perkamas. Šis marinatas reprezentuoja skonius, dominuojančius tarp Europos ir Rytų regionų“, – pasakoja R.Čironis.

Marinato pagrindą sudaro plačiai šiame regione naudojama paprika, ypač mėgstami kuminų ir ožragių aromatai. Visą šią puokštę lydi čiobrelių aromato šleifas.

Iešmeliai su graikiško skonio marinatu artimesni Viduržemio regiono virtuvei, kurioje dominuoja įvairios prieskoninės žolelės.

O šiais metais pirkėjų laukia naujiena – subtilus, įdomus prancūziškas skonis, kuriame akcentuojamas šveicariško, pikantiško ir kartu švelnaus skonio sūris, persipinantis su garstyčiomis. „Dvelkia tikra Prancūzija“, – su šypsena pasakoja Raimondas.

Vilniaus paukštyno „Fiesta“ šašlykai ir iešmeliai paruošti taip, kad išsikepti pavyktų kiekvienam. Neabejokite, lengvai pagaminamais, bet gardžiais patiekalais norėsite su kitais dalintis per visas šeimos šventes, savaitgalio piknikus ar draugų susibūrimus – vištienos skonis toks puikus, kad pamalonins net ir išrankiausią valgytoją.

123RF.com nuotr./Pita su vištiena ir daržovėmis
123RF.com nuotr./Pita su vištiena ir daržovėmis

Išskleiskite improvizacijos sparnus

Jeigu jau rengiate pikniką ir kepate vištienos šašlykus ar iešmelius, išlaisvinkite fantaziją. R.Čironis pataria, kad iškeptus vištienos iešmelius, mėsą galima pateikti ir valgyti įvairiai – improvizacijoms ir eksperimentams ribų nėra. Vienas valgymo būdas – mėsą kramtyti tiesiai nuo iešmelių. Kitas būdas – mėsą numauti nuo pagaliukų ir patiekti su įvairiais priedais. Tai gali būti paplotėliai, lavašai ar pitos.

„Jei nenorite valgyti kvietinių miltų gaminių, pasirinkite salotų lapus, kurių yra įvairiausių – aisbergo, romaninių ar kitų lapinių salotų. Ant lapo dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite padažais, jūsų mėgstamais kitais pagardais ir vuolia“, – patarimus dalija technologas.

123RF.com nuotr./Vištiena su salotomis
123RF.com nuotr./Vištiena su salotomis

Ieškokite naujų skonio natų

Ir tai dar ne viskas. Jei mėgstate ilgiau pasisukinėti ruošiant maistą, verta žinoti, kad papildomo skonio suteikia įvairūs padažai, kuriais galite drąsiai eksperimentuoti ir paįvairinti iškeptus patiekalus. Prie vištienos iešmelių labiausiai tinka graikiškas, turkiškas ar kitoks lengvas jogurto padažas. „Siūlyčiau rinktis tzadziki padažą“, – sako R.Čironis.

Prie prancūziško marinato iešmelių paieškokite ko nors subtiliau, kad neužgožtų skoniais turtingo marinato – išbandykite su svogūnų džemu, prancūziško batono riekele, tiks švieži pomidorai, žalumynai, pavyzdžiui, kalendra ir salotų lapai.

Eksperimentuokite ir su šiltų kraštų vaisiais – pabandykite pagardinti vištieną užsikasdami gabalėliu mango, ananaso, o gal tiks ir sultinga lietuviška braškė. Naujomis skonio natomis vištieną papildys šviežias, čia pat iš sodo nuskintas mėtos lapelis, čiobrelio ir mairūno šakelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius