Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Išdrįskite išbandyti: naminių falafelių receptas ir patarimai, kad pavyktų

Pamėgusieji Artimųjų Rytų ir arabiškos virtuvės patiekalus į savo favoritų sąrašą neabejotinai yra įtraukę falafelius. Šie gardūs kukuliai gaminami iš avinžirnių bei yra valgomi su rytietiška duona pita arba pagardinami salotomis bei specialiu padažu. Falafelių dar neragavusieji ir gaminti nebandžiusieji būtinai turėtų leistis į naujų atradimų kelionę savo virtuvėje.
Falafeliai
Falafeliai / Shutterstock.com nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, norint paragauti šio rytietiško patiekalo, šiandien svetur vykti nebūtina. Anot jos, išskirtinio skonio falafelių, kurie nenusileistų gaminamiems Izraelio ar Maroko gatvių užeigose, galima paruošti ir namuose. Tam tereikia žinoti keletą gudrybių.

Dažnas daro klaidą falafelius kepdamas per ilgai, iš tiesų tam užtenka vos 4 minučių.

„Pagrindinė falafelių sudedamoji dalis yra avinžirniai. Todėl, ieškantiems tobulo skonio, reiktų daugiau dėmesio skirti šio esminio ingrediento paruošimui. Falafelius galima gaminti ir iš konservuotų avinžirnių, tačiau visiškai kitoks rezultatas pavyks juos renkantis džiovintus ir patiems juos išmirkius. Tai reiktų daryti per naktį, vėliau nusunkti, sudėti į maisto smulkintuvą, pagardinti kuminu, kalendra, nepamiršti svogūno ir česnako. Kita gudrybė – tešlai naudoti kepimo miltelius. Taip falafeliai taps minkšti, purūs, lengvučiai, išlaikys tekstūrą. Be to, dažnas daro klaidą patiekalą kepdamas per ilgai. Tuomet falafeliai prisigeria per daug aliejaus. Patiekalui iškepti užtenka vos 4 minučių“, – sako B.Baratinskaitė.

B.Baratinskaitė dalijasi tradiciniu receptu. Jį išbandžius patiekalas tikrai ras vietą kasdieniame valgiaraštyje. Skanaukite falafelių su naminiu humusu, gal net tradiciškai įdėję į purią, neseniai iškeptą pitą.

Izraelietiški falafeliai

Ingredientai:

  • 250 g sausų avinžirnių;
  • 2 česnako skiltelės;
  • 0,5 vidutinio dydžio svogūno;
  • žiupsnelis malto kumino;
  • žiupsnelis Kajeno paprikos;
  • žiupsnelis aitriosios paprikos miltelių;
  • pora saujų šviežios kalendros;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • pusės citrinos sultys;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • aliejaus (tinkamo kepimui).
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai
„Scanpix“ nuotr./Falafeliai

Gaminimas:

1. Perplaukite avinžirnius, užpilkite juos vandeniu ir palikite brinkti per naktį.

2. Imdamiesi gaminti falafelius pirmiausia susmulkinkite svogūną, česnako skilteles, viską sudėkite į trintuvą ir įspauskite citrinos sulčių. Šalia sudėkite ir nusunktus avinžirnius bei likusius ingredientus. Trinkite, tačiau persistengti nereikėtų – konsistencija neturi būti tyrės, greičiau tirštos masės su vienu kitu stambesniu avinžirnių trupinuku.

3. Išmaišykite gautą masę, suformuokite rutuliukus arba kotletukus.

4. Prikaistuvyje ar keptuvėje aukštesniais kraštais įkaitinkite aliejų – jo turi būti tiek, kad apsemtų falafelius. Dėkite po kelis rutuliukus vienu metu ir kepkite vos 4 minutes. Ištraukite, dėkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers riebalų perteklių, o tada ragaukite.

O jei norite patiekalą kepti ne aliejuje, galite rinktis orkaitę. Ją reikėtų įkaitinti iki 180 laipsnių temperatūros ir falafelius paskrudinti apie 20 minučių

„Didelę dalį falafelių kulinarinio žavesio sudaro kartu patiekiamas padažas. Jį pagaminti paprasta: tereikia indelio natūralaus jogurto, valgomojo šaukšto žaliosios citrinos arba apelsino sulčių, vieno iš jų tarkuotos žievelės, mėgstamų smulkintų žalumynų. Viską sumaišius, padažas falafelių skonį atskleis dar labiau“, – pataria maisto ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius