Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 gegužės 12d. 13:33

Humusas: tinka skanauti namie ar piknike, dera su duona, mėsa ir dažovėmis. Patarimai ir receptai

Humusas
Vida Press nuotr. / Humusas
Visame pasaulyje išpupuliarėjusio humuso pastaraisiais metais nesunku nusipirkti jau paruošto, tačiau jokia paslaptis, jog šviežias, naminis jis skanesnis. Jei ryžotės gaminti šį maistingą, vos kelių ingredientų pareikalausiantį užkandį, pasinaudokite keliais naudingais patarimais.

Naudingi patarimai:

1. Humuso pagrindas – avinžirniai, kuriuos galite virti patys, galite naudoti pirktinius konservuotus. Jei verdate patys, nepamirškite per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, o virti ne mažiau, kaip valandą, o didesnius ir iki 2 val. Avinžirniai išvirę, kai paspaudus pirštais lengvai susitraiško.

2. Nesvarbu, naudojate savo virtus ar pirktinius avinžirnius, glotnų, skanų ir tiesiog malonų valgyti humusą pagaminsite tik tada, jei pašalinsite avinžirnių odeles. Galbūt ir skamba nykiai, tačiau iš tiesų šis darbas greitas, o jei ruošiate didesnį humuso kiekį, verta pasitelkti pagalbą, kitos išeities nėra.

3. Antrasis svarbus humuso ingredientas – sezamų pasta tahini, tai irgi gana masinis produktas, kurio nesunkiai įsigysite (o jei norite, galite pasigaminti ir patys). Humusui tahini kokybė labai svarbi, tad jei esate išbandę skirtingų gamintojų, rinkitės patį geriausią iš visų prieinamų. Nors skirtinguose receptuose tahini ir avinžirnių proporcijos įvairuoja, viena labiausiai vykusių proporcijų yra 3 dalys avinžinių (tarkime, stiklinė jau pašalintomis odelėmis) ir 1 dalis tahini (atitinkamai – 0,3 stiklinės).

4. Trečiasis svarbus humuso komponentas – alyvuogių aliejus. Jį taip pat rinkitės patį geriausią, vieni į patį humusą jo pila daugiau, kiti mažiau, o vėliau pašlaksto jau pagamintą, tai labiau skonio reikalas.

Vida Press nuotr./Humusas su įvairiais priedais
Vida Press nuotr./Humusas su įvairiais priedais

5. Klasikiniam humusui dar prireiks druskos, šviežių citrinų sulčių, česnako ir šalto virinto vandens. Pirmiausia elektriniame smulkintuve (blenderyje) su S formos peiliu sutrinkite avinžirnius, tada pilkite ir berkite kitus ingredientus ir trinkite, kol gausite visiškai vientisą, glotnią tyrę.

6. Prieš dedant į humusą česnaką, pašalinkite žalią jo viduriuką, taip humusas neapkars. Pradžioje druskos galite berti kiek mažiau, o tada ragauti ir prireikus įberti papildomai, o tada darsyk gerai visą mišinį permalti.

7. Humusas turi būti ne tvirtas, t. y. į kurį įstačius šakutę ši liktų styroti, tačiau gana skystas, takus, šią jo savybę reguliuokite įpildami pakankamai vandens.

8. Šaldytuve, uždengtame inde naminis humusas išliks geras 3 dienas, tad geriau jo gaminkite dažniau, o ne didžiulį kiekį vienu ypu.

O dabar metas rinktis receptą:

Receptai
Receptas: Humusas su sūria granola ir šviežiomis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 7
Kaip gaminti

1. Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Dideliame inde sumaišykite pistacijas, avižinius dribsnius, spragintą kynvą, susmulkintas džiovintas spanguoles ir moliūgo sėklas. Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinio baltymą ir sumaišykite su šaukštu kokosų aliejaus. Supilkite į sausus ingredientus, gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

2. Kepkite apie 20 minučių. Leiskite atvėsti (sandariame indelyje galite laikyti mėnesį);

3. Gaminame humusą: nusunkiame avinžirnius, pasilikdami skystį, kurio prireiks vėliau reguliuojant humuso tirštumą. Sudedame avinžirnius, tahini pastą, česnako skilteles, kuminą į elektrinį virtuvės kombainą, išspaudžiame citriną, įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos, pipirų ir viską sutriname iki vientisos masės. Jeigu rodosi per tiršta, tuomet pilame skysčio, kuriame buvo konservuoti avinžirniai, tol kol gausime norimą konsistenciją.

4. Dedame į lėkštę humuso, apšlakstome alyvuogių aliejumi, beriame granolos ir granato sėklų. Valgome su šviežiomis daržovėmis.

Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (nedidelės)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 60.00 g (vidutinio dydžio)
Bolivinės balandos (kynva): 20.00 g (spragintos)
Moliūgo sėklos: 20.00 g
Pistacijos: 80.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š.
Granatas: 0.50 g (sėklų)
Daržovės: 400.00 g (įvairių: šparagų,morkų,agurkų, ropių, ridikėlių ir kitokių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminis humusas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 24
Kaip gaminti

1. Avinžirnius užmerkite iš vakaro, išbrinkusius virkite apie 20 minučių

2. Išvirusius avinžirnius sudėkite į elektrinę trintuvę su visais ingredientais ir trinkite iki vienodos kreminės masės. Jei ji per tiršta – įpilkite daugiau vandens ir pagal skonį tikrinkite, ar netrūksta prieskonių.

Norintiems intensyvesnio ar išskirtinio skonio verta išbandyti humusą su daugiau česnakų, čili prieskonių ar pridėti saulėje džiovintų pomidorų, juodųjų alyvuogių. Bandydami galite sukurti savo vardo humuso receptą.

Jo galima ragauti su agurkais, morkomis, salierais, pomidorais, pita, lavašu, traškučiais, duonos lazdelėmis ar duona. Ir patartina humusą iš dubens dažyti, o ne tepti. Pavyzdžiui, sulenkiate gabalėlį pitos pusiau ir kampu semiate humuso. Tuo pačiu ir pirštus apsilaižysite.

Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 0.50 vnt. (sulčių)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š. (virinto)
Kuminai: 0.25 arbat. š. (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 23
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Humusas su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.1 / 9
Kaip gaminti

1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.

2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.

3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.

Ingredientai
Avinžirniai: 500.00 g (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 75.00 ml
Tahini pasta: 150.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 2.00 arbat. š.
Rūkyta malta raudonoji paprika: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Humusas su saldžiosiomis bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 6
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.

2. Saldžiąsias bulves nuskuskite ir supjaustykite ritinėliais. Sudėkite juos į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kepkite apie 20 minučių, kol batatai bus minkšti.

3. Virtuviniame kombaine išsukite avinžirnius, batatus, vandenį, aliejų ir tahini. Jei masė per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens ir aliejaus. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

4. Tiekite su daržovių lazdelėmis arba sūriais krekeriais.

Ingredientai
Saldžiosios bulvės: 3.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (1 šaukštas bulvių kepimui ir 2 humusui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (bulvėms)
Aitriosios paprikos dribsniai: 1.00 žiupsnelis (arba prieskonių mišinio „Harissa“; bulvėms)
Avinžirniai: 310.00 g (garuose ruoštų; humusui)
Vanduo: 2.00 valg. š. (humusui)
Tahini pasta: 2.00 arbat. š. (humusui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Keptų burokėlių humusas su rozmarinu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.1 / 14
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.

2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.

Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.

Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lęšių humusas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 27
Kaip gaminti
  1. Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
  2. Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais.
  4. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis. Galima naudoti kaip užtepą lavašui.
Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (oranžinių)
Vanduo: 2.00 st.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sezamų pasta „Tahini“: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (3 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Tausokime maistą kartu

Susigrąžink gyvenimo spalvas

Video

01:05
01:09
14:52

Esports namai

Kiekvienas gali

Maistas

URBAN˙/

Grožio programa 360°

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką