-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lengva paruošti: naminiai trumpai pamarinuoti burokėliai

Burokėliai būtini, jei gaminate klasikinius šaltibarščius. Tačiau šios daržovės panaudojimas tik tuo tikrai neapsiriboja – burokėliai valgomi ištisus metus. Jie derinami ir su fetos sūriu, jais gardinamas humusas, pagaliau, iš jų verdami barščiai. Nepaisant karštų orų ir sausros, šviežių lietuviškų burokėlių derlius jau atvyko į parduotuves.
Marinuoti burokėliai
Marinuoti burokėliai / Vida Press nuotr.

Panevėžio rajone ūkį įsteigusi ir šviežius burokėlius pardavimui tiekianti Milda Mikelionienė pasakoja, kad šįmet šviežių burokėlių derlius vėluoja dviem savaitėmis. Tai lėmė nedėkingi orai: šaltas ir ilgas pavasaris, dėl kurio burokėliai buvo vėliau sėjami, bei sausra ir karščiais pasižymėjusi vasara.

„Per sezoną paprastai užauginame apie 100 tonų burokėlių. Šįmet derlius dėl oro sąlygų tikriausiai bus kuklesnis. Tikimės, kad pavyks užauginti apie 80 tonų, tačiau iki rudens laiko dar yra, viskas priklausys nuo oro“, – teigia prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama ūkininkė ir priduria, kad daržovių kokybei šie veiksniai pakenkti neturėtų.

123RF.com nuotr./Burokėliai
123RF.com nuotr./Burokėliai

M.Mikelionienė pasakoja, kad augina dviejų rūšių: Golden Eye ir Boltardy veislių burokėlius. Pastaruosius, pasak ūkininkės, lietuviai labiausiai perka, mėgsta ir valgo – mat šie burokėliai yra tradiciniai, tamsieji. Be to, ši veislė yra ne tik pakankamai ankstyva, bet ir puikiai laikosi.

Ūkininkė sako, kad nors burokėliai yra mėgstami nuo seno, pastaruoju metu išgyvenamas savotiškas šios daržovės renesansas: tautiečiai išbando įvairiausių, naujų receptų. Jie gardina burokėlius feta, graikiniais riešutais, gamina karpačus, deda jų į rytietiškąjį humusą, net kepa burokėlių duoną ar jais gardina desertus.

Burokėlių humusas
Receptas: Keptų burokėlių humusas su rozmarinu
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 250.00 g ((geriau su pašalintomis odelėmis) arba baltųjų pupelių (tinka ir pačių vitrti, ir konservuoti))
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, virtas arba keptas orkaitėje, nuluptas ir supjaustytas kubeliais)
Tahini pasta: 2.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (labai tinka 1 valg. šaukšt. pakeisti lazdyno riešutų aliejumi)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šviežios šakelės nuskinti ir sukapoti lapeliai)
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite visus ingredientus, išskyrus aliejus ir rozmariną. Sutrinkite iki vientisos glotnios masės (gali reikėti kokį kartą išjungti smulkintuvą ir nubraukti žemyn nuo indo sienelių pakilusią dar nesusmulkintą masę). Paragaukite, ar netrūksta pipirų, druskos.

2. Perdėkite masę į platų dubenį, kuriame patieksite, užpilkite abiejų rūšių aliejaus, pabarstykite rozmarinais. Valgykite su daržovių ar „grisini“ lazdelėmis, tepkite ant skrebučių ar nesaldžių sausainių.

Užtepas šaldytuve gali išbūti porą dienų, tačiau būtinai pridenkite jį maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių, antraip užtepo viršus negražiai apdžius.

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis burokėlių pyragas su grikiais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 260.00 g (virtų, susmulkintų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Medus: 90.00 g (skysto)
Kakava: 14.00 g
Migdolų miltai: 140.00 g
Grikiai: 80.00 g (užmerktų 2 stiklinėmis vandens per naktį)
Kokosų aliejus: 80.00 g
Juodasis šokoladas: 180.00 g (70 proc. kakavos)
Druska: 3.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Burokėlius, kiaušinius, medų, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską dedame į elektrinį plaktuvą ir susmulkiname.

3. Šokoladą ir aliejų ištirpiname, atvėsiname iki 30-ies laipsnių ir perpilame į dubenį. Ten pat pilame ir burokėlių bei kiaušinių masę, išmaišome. Suberiame ir riešutus bei mirkytus grikius. Išmaišome, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

4. Gautą masę pilame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepame 35–40 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.

Suskleisti
Marinuoti kiaušiniai
Receptas: Su burokėliais marinuoti kiaušiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Actas: 0.50 puodelis (marinatui)
Vanduo: 0.50 puodelis (marinatui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelis, sutarkuotas burokine tarka)
Kaip gaminti

1. Visus marinatui skirtus ingredientus supilkite ir suberkite į nedidelį puodą, o tada užvirkite. Paruoštą marinatą supilkite į aukštesnį stiklainį (pvz., 1 litro talpos).

2. Atsargiai „palamdykite“ rankoje kietai virtus kiaušinius – taip, kad jų lukštas suskeldėtų, tačiau liktų prikibęs, nenubyrėtų.

3. Atsargiai sudėkite kiaušinius į stiklainį su marinatu, įsitikinkite, kad visi jie panirę. Dėkite nakčiai į šaldytuvą.

3. Kitą dieną kiaušinius galite išgriebti iš marinato, nulupti ir valgyti vienus su duonos riekele ar naudoti kaip ryškų įvairių salotų papildinį.

Taip marinuoti kiaušiniai nustebins ne tik „marmuriniu“ grožiu, tačiau ir ryškesnio, pikantiškesnio skonio baltymu.

Suskleisti

Paruošti nėra sudėtinga

„Facebook“ grupių „Šaltibarščiai“ ir „Karantino kuchnia“ įkūrėja, komunikacijos specialistė ir maisto entuziastė Evelina Stundžienė sako, kad burokėliai – mėgstama ir dažnai jos valgoma daržovė.

E.Stundžienė pasakoja, kad susidūrusi su skrandžio bėdomis, pati pradėjo juos marinuoti. Anot jos, namuose patiems marinuoti, rauginti ar fermentuoti burokėlius yra tikrai nesudėtinga. Be to, juos ruošdami galite pagal savo skonį koreguoti proporcijas: naudoti mažiau acto ar kitų priedų.

E.Stundžienė teigia, kad burokėlius, neįdedant daug pastangų, neieškant įmantrių ingredientų ir nesugaištant daug laiko galima užmarinuoti vos per valandą. Maisto entuziastė dalijasi ir savo mėgstamu marinuotų burokėlių receptu. Taip paruošti burokėliai puikiai tiks tiek sriuboms, tiek šaltibarščiams gardinti.

Marinuoti burokėliai

Ingredientai:

  • 1 kg virtų burokėlių;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1 šaukštas druskos;
  • 3 šaukštai balzaminio acto;
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Virtus burokėlius Evelina susmulkina, sumaišo su šaukštu cukraus, druskos ir 3 šaukštais balzaminio acto, viską pagardina šviežiai maltais pipirais. Paskanintus burokėlius ji palieka valandai pastovėti šaldytuve. Tuomet juos dar kartą išmaišo ir gardina mėgstamus savo patiekalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius