Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Morkų tortų sezonas: kur Vilniuje ieškoti skaniausio?

Saldūs daržoviniai pyragai jau seniai nebėra jokia naujiena konditerijos mėgėjams. Todėl buvome įsitikinusios, kad, įpusėjus rudeniui, dauguma save gerbiančių kepyklų ir kavinių morkų torto turės. Juolab, kad kai kuriose iš jų šis kepinys yra siūlomas visus metus.
Skonio testo dalyviai
Skonio testo dalyviai / Strelkabelka.lt nuotr.

Vis dėl to dalis populiarių tinklinių kepyklų, ne kartą minėtų mūsų kituose konditeriniuose testuose (pvz., „Crustum“, „Mon Ami“) nei morkų torto, nei morkų pyrago neturėjo („Sluoksniai“ kepa pagal grafiką, į kurį niekaip nepataikome). Kai kurios kitos (pvz., „Tie kepėjai“, „Mažoji ragainė“) tiesiog nepageidavo pardavinėti kepinio gabaliukais.

Taigi į šį testą įtraukėme ir kepyklų, ir kavinių, ir prekybos tinklų konditerijos cechų produkciją – iš viso paragavome 7: „Caffeine“, „Taste map“ (jiems kepa „Vanilinis dangus“), „Pinavijos“, „Tortinės“, „Kmyninės“ (jiems kepa „Biržų duona“), „Šokolado meistrų“ ir „Maximos“ („Rimi“ prekybos tinklas kaip naujieną pasirinko įvesti moliūgų tortą, tačiau į šį testą jo nusprendėme nepainioti).

Strelkabelka.lt nuotr. /Skonio testo dalyviai
Strelkabelka.lt nuotr. /Skonio testo dalyviai

„Cafffeine“. Tortas sudarytas iš dviejų storų biskvitų ir dviejų kremo sluoksnių. Biskvite matyti morkų tarkiai, jis pagardintas graikiniais riešutais (jais dekoruotas ir viršus), o kremo sluoksnis šiame deserte buvo mažiausiai saldus iš visų ragautų – priminė tepamą varškės kremą. Tortas gan sunkus, pakankamai drėgnas, tačiau ne per saldus ir ne itin ryškaus skonio. Šio torto lyginamoji kaina yra viena mažiausių.

Lyginamoji kaina už 100 g – 0,87 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Caffeine“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Caffeine“ morkų tortas

„Taste map“/„Vanilinis dangus“. Šiame torte biskvitų ir kremo santykis 3:3, papuoštas spanguolėmis ir šilauogėmis, taigi gabaliukas vienas išvaizdžiausių. Biskvite greta graikinių riešutų galima aptikti ir ananaso gabaliukų (mums jie pasirodė pertekliniai), jis pakankamai drėgnas ir iš sunkesnių. Pertepimas saldesnis nei prieš tai ragauto torto, tačiau ragaujant atskirai biskvitą, skonio gerokai mažiau. Taigi bendras skonio sodrumas, nepaisant labiau išreikšto saldumo, gana silpnas. Vertinant skonį, šis tortas nėra radikaliai geresnis už parduodamą „Caffeine“, tačiau jo kaina tarp didžiausių.

Lyginamoji kaina už 100 g – 1,91 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Tastemap“/„Vanilinis dangus“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Tastemap“/„Vanilinis dangus“ morkų tortas

„Pinavija“. Šis tortas turi daugiausia sluoksnių – 4 biskvitus ir 4 pertepimus, papuoštas dumplainiais ir avietėmis, taigi atrodo bene išvaizdžiausiai. Biskvitas kiek lengvesnis nei prieš tai ragautų, tačiau gan stipriai pagardintas prieskoniais, jaučiasi apelsino žievelė. Apelsino skonis jaučiamas ir pertepime. Šiame torte razinų nemėgėjai ras nemalonų siurprizą – tai vienintelis tortas iš ragautų, kuriame buvo razinų. Kaip jau įprasta, šios kepyklos torto kaina pati didžiausia.

Lyginamoji kaina už 100 g – 2,4 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Pinavijos“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Pinavijos“ morkų tortas

„Tortinė“. Šio torto teko važiuoti du kartus: pirmąjį buvo likęs tik vienas senesnio torto gabaliukas, parduodamas su nuolaida, o tai, tikėtina, būtų darę įtaką vertinimui, taigi turėjome užsukti pakartotinai, kad gautume šviežią gabalėlį.

Šis tortas sudarytas iš dviejų gan storų biskvito sluoksnių ir vieno pertepimo, papuoštas to paties pertepimo „zefyriukais“ su gervuoge ir šalavijo lapeliu. Šis tortas išsiskiria itin tamsiu, karameliško skonio (galbūt dėl muscovado cukraus) biskvitu ir kokosiniu kremu. Tai visiškai netikėtas derinys, kuris tortui suteikia gaivumo, tačiau stokoja sukibimo – gnybiant šakute, tortas linkęs išsisluoksniuoti. Be to, dėl išpopuliarėjusio kokosų sviesto naudojimo dantų, odos ir plaukų priežiūrai šis skonis kai kam gali būti įkyrėjęs ir kiek priminti kosmetinę priemonę. Visgi tai labai specifinio skonio tortas, kuris arba patiks, arba ne. Šio torto lyginamoji kaina yra viena didžiausių.

Lyginamoji kaina už 100 g – 2,08 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Tortinės“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Tortinės“ morkų tortas

„Kmyninė“/„Biržų duona“. Čia radome ne tortą, o pyragą, tačiau neišbrokijom. Biskvitas purus (gal net kiek per daug išpūstas), kiek drėgnas, tarkių nematyti, bet gan ryškiai oranžinis – pamanėme, kad morkų procentas jame neturėtų būti labai didelis (galbūt ir spalva pagerinta). Skonis ne per saldus – jo suteikia glajus. Besiorientuojantiems į mažesnį riebumą, šis pyraginis variantas gali būti ir visai tinkamas pasirinkimas. Šio pyrago kaina yra viena mažiausių, tačiau vis tiek didesnė nei „Caffeine“ torto.

Lyginamoji kaina už 100 g – 0,96 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Kmyninės“/„Biržų duonos“ morkų pyragas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Kmyninės“/„Biržų duonos“ morkų pyragas

„Šokolado meistrai“. Šio torto biskvitas nėra sausas, tačiau išsiskiria rupumu, jame aiškiai matyti morkų siūlai. Vienai iš mūsų toks variantas patiko, kitai ne, taigi čia grynai skonio reikalas. Kremo sluoksnis plonas, glajus beveik vien iš cukraus pudros – nepatiko mums abiems. Jį pakeitus, tortas mėgstantiems rupesnę tekstūrą galėtų būti visai patrauklus pasirinkimas. Šio torto kaina prie didesnių.

Lyginamoji kaina už 100 g – 1,73 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Šokolado meistrų“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Šokolado meistrų“ morkų tortas

„Maxima“. Šis morkų ir medaus skonio plokštainis sudarytas iš 2 sluoksnių biskvito ir dviejų, ne plonesnių nei biskvito sluoksniai, pertepimų, dekoruotas biskvito trupiniais ir kakavos sviesto žvaigždutėmis. Šiame plokštainyje dominuoja „sintetinis“ pertepimų skonis, taigi daugiau nei vieno kąsnio ragauti nesinori. Žiūrime į sudėtį: šiame kepinyje yra ir emulsikliai, ir tirštikliai, ir dažikliai, ir gliukozės-fruktozės sirupas, ir konservantas (kalio sorbatas) ir grietinėlės-augalinių riebalų mišinys su dalinai hidrintu palmių aliejumi ir pan. Žodžiu, kokia sudėtis, toks ir skonis bei kaina – šis pyragas išties yra pigiausias.

Lyginamoji kaina už 100 g – 0,61 EUR.

Strelkabelka.lt nuotr. /„Maximos“ morkų tortas
Strelkabelka.lt nuotr. /„Maximos“ morkų tortas

Apibendrinus, tortų kainos šįkart išsirikiavo pagal kokybę ir skonį, išskyrus tai, kad parduodamas „Caffeine“ pagal lyginamąją kainą buvo dvigubai pigesnis už „Taste map“ („Vanilinis dangus“) – matyt, dėl to, kad pirmieji kepa patys. Vizualiai jis buvo kiek mažiau patrauklus, tačiau vertinant skonį tikrai ne prastesnis, gal net sodresnis prieskonių prasme.

Būtų buvę įdomu „Biržų duonos“ („Kmyninė“) pyragą palyginti su „Mažosios ragainės“, tačiau, kaip ir minėjome, jis buvo nepjaustomas (šiaip viso kekso su tarkuotų morkų kauge ant viršaus dėl vizualinio efekto tikrai nepirktume). Nors „Maximos“ kepiniai visai neblogai pasirodė ir kruasanų, ir kibinų testuose, šįkart ragautas morkų pyragas tikrai neatlaikė kritikos.

Pagal lyginamąją kainą

prekės ženklas

bendras svoris (g)

kaina (EUR)

lyginamoji kaina

(EUR) už 100 g

Maxima

135

0,83

0,61

Caffeine

253

2,2

0,87

Biržų duona@Kmyninė

192

1,84

0,96

Šokolado meistrai

186

3,21

1,73

Vanilinis dangus@Tastemap

162

3,1

1,91

Tortinė

144

3

2,08

Pinavija

284

6,82

2,40

Strelkabelka.lt yra dviejų autorių tinklaraštis apie dvi gyvenimo ir asmenybės puses: kietą ir minkštą, racionalią ir juslingą, ironišką ir sentimentalią. Strelkos ir Belkos gyvenimo būdas per kūno ir proto praktikas, psichologiją, patiekalų receptus, restoranų bei kitų dalykų apžvalgas.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius