Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Namų puošmena ir skani dovana – meduolinis namelis. Kepinių ekspertės receptas ir patarimai

Artėjant Kalėdoms namai pasidabina įvairiausiomis puošmenomis, tačiau viena mieliausių, šilčiausių, o ir skaniausių – savomis rankomis iškeptas ir pastatytas meduolinis namelis! Toks kepinys gali tapti ir nuostabia dovana, parodysiančia meilę ir dėmesį jos gavėjui. Kaip sėkmingai iškepti gardų, gražų bei tvirtą meduolinį namelį 15min papasakojo savo kulinarinėje studijoje „Du Mėnuliai“ besisukanti kepinių aistruolė Neringa Glebovė.
Neringa Glebovė ir jos kurti meduoliniai nameliai
Neringa Glebovė ir jos kurti meduoliniai nameliai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Per vieną šventinį sezoną Neringa iškepa kone 100 nuostabių meduolinių namelių – apsnigtais stogais, pasakiškai dekoruotų, su mažytėmis durelėmis, langeliais... Tikros šventiškos puošmenos, kurias vėliau galima skaniai suvalgyti dalinantis su namiškiais!

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Neringa Glebovė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Neringa Glebovė

N.Glebovė namelius kepa ir dekoruoja įgudusia ranka, tačiau ragina net ir niekada nebandžiusius neišsigąsti jų kepimo ir konstravimo proceso. Meduolinė tešla, iš kurios kepamos namelio detalės, nėra itin kaprizinga, tereikia žinoti kelias taisykles, glajų taip pat gali paruošti kiekvienas, o jam tereikia vos poros ingredientų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dekoruoti meduoliukai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Dekoruoti meduoliukai

O štai namuko statymas ir dekoravimas gali tapti puikia pramoga kartu su vaikais. Kas, kad glajaus piešinius vedžiojanti ranka galbūt nebus labai įgudusi – svarbiau, jog šis šventiškas skanėstas sukurtas su šiluma, savomis rankomis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai

Pagal receptą, kuriuo dalijasi N.Glebovė, iškeptas kalėdinis namelis gali stovėti ilgai – kad ir 1–2 mėnesius, skoninės jo savybės nesuprastės. Žinoma, tinkamiausia jam kambario temperatūra, svarbu, kad aplinka būtų sausa. Jei namelis laikomas atviras, ne po gaubtu ar kaip kitaip apsaugotas, tada jam verčiau stovėti ne ilgiau kaip porą savaičių. Tokį namelį galite statyti ant tortinės, gražaus padėklo, jei namus puošia nedidelė eglutė ar žiemiška puokštė, galite įkurdinti šalia.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai

Jūsų dėmesiui – kalėdinio namelio tešlos bei glajaus receptas ir kepinių ekspertės patarimai.

Ingredientai (1 nameliui ir dar liks šiek tiek tešlos keliems sausainiams):

tešlai:

  • 250 g kvietinių miltų (gali būti ir viso grūdo);
  • 10 g kepimo miltelių;
  • 140 g natūralaus medaus (tinka ir švelnaus, ir ryškaus skonio);
  • 5 g malto cinamono;
  • 3 g malto imbiero;
  • 2 g maltų gvazdikėlių (jei nerasite pirkti ir gvazdikėlius malsite patys, darykite tą, pvz., kavamale, nes turi būti sumalta itin smulkiai);
  • 60 g cukraus (jei norite, galite naudoti ir rudąjį);
  • 50 g sviesto;
  • 1 kiaušinis.

glajus dekoravimui:

  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 170–180 g cukraus pudros, būtinai persijotos, kad glajus būtų glotnus;
  • 3 lašai citrinos sulčių (nebūtinai).

glajus statymui:

  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 200–220 g cukraus pudros, būtinai persijotos, kad glajus būtų glotnus;
  • 3 lašai citrinos sulčių (nebūtinai).

Tešlos gaminimas:

1. Į didelį dubenį persijokite visus sausuosius produktus, išmaišykite.

2. Puode ant nedidelės kaitros pakaitinkite sviestą, medų ir cukrų, kad viskas ištirptų ir susijungtų į vieną masę. Kaitindami pamaišykite, tačiau neleiskite labai stipriai burbuliuoti ir užvirti.

3. Skystąjį mišinį supilkite į dubenį su sausaisiais produktais, patikrinkite, ar nėra labai karšta, ir kai tik jau įmanoma, pradėkite minkyti. Beminkant įmuškite kiaušinį ir išminkykite. Tešla gali atrodyti labai minkšta ir lipni, neišsigąskite, tai natūralu. Nepasiduokite pagundai papildomai berti miltų.

4. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, apdenkite maistine plėvele ir leiskite pailsėti 30–60 min. (tam tinka ir kambario temperatūra, ir šaldytuvas, ypač, jei kepsite vėliau ar net kitą dieną).

5. Pailsėjusią tešlą imkite dalimis ir ant miltuoto paviršiaus kočiokite ją iki 3 mm storio lakštų. Iš šios tešlos pjaustome namelio detales.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kočiojama meduolinė tešla
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kočiojama meduolinė tešla

Detalių išpjaustymas:

1. Ant tvirtesnio popieriaus nusipieškite meduolinio namelio detales, jų trafaretų galite apsčiai rasti ir internete, o Neringa pataria pasitelkti fantaziją, nes visų mūsų skoniai skirtingi. Jums reikės tokių 7 detalių:

  • 1 namelio pagrindo (apvalaus ar kvadratinio, kaip norite);
  • 2 identiškos formos namelio šonų;
  • 2 identiškų detalių namelio priekinei ir galinei sienoms. Priekinėje dalyje galima išpjaustinėti langus, dureles. Dureles galima iškepti atskirai ir tada jas įstatyti. Pjaustymui tinka ir aštrus peiliukas, ir patinkančių formų sausainių formelės;
  • 2 identiškos formos šlaitinio stogo detalių.
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Namelio detalės pjaunamos pagal trafaretą
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Namelio detalės pjaunamos pagal trafaretą

Namelį galite kepti ir pagal jūsų jau išbandytą meduolinės tešlos receptą, tačiau svarbūs 3 jos kriterijai: a) ją turi būti galima gana plonai iškočioti, b) iškepusi turi būti gana kieta, tvirta; c) kepama nesipūsti.

Kepimas:

1. Išpjaustytas namelio dalis dėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir kepkite 10–15 min. iki 175–180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus–apačia, be ventiliatoriaus).

2. Iškepusi tešla bus pakankamai minkšta, tad geriau leisti detalėms porą minučių pabūti skardoje, o jei imate iškart, darykite tą atsargiai, kad nesulaužytumėt, kitaip nesugadintumėt.

3. Namelį statykite iš visiškai atvėsusių detalių (galite jas iškepti vakare ir statyti ryte ir pan.), nes glajus nuo šiltų detalių bėgs.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Išpjaunami namelio langeliai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Išpjaunami namelio langeliai

Glajaus gaminimas:

1. Nuplaukite kiaušinį. Atskirkite baltymą nuo trynio (taip, kad trynio visai nepatektų į baltymą) ir supilkite baltymą į elektrinio plaktuvo indą. Indas turi būti sausutėlis ir be riebalų (galite įlašinti kelis lašus citrinos ir išvalyti indą popierinio rankšluosčio gabalėliu).

2. Įjunkite plakiklį vidutine eiga, plakite, kol baltymas suputos, o tada po šaukštą plakdami berkite cukraus pudrą – nesuberkite jos visos vienu kartu. Plakame ir žiūrime, kokios konsistencijos glajus išeina – jei baltymas didesnis, tada pudros gali reikėti kiek daugiau.

3. Dekoravimui mums reikės skystesnio, o detalių sulipdymui tirštesnio glajaus (todėl ir baltymo/cukraus pudros proporcijos pateiktos skirtingos), tačiau abu glajus galima pagaminti ir vienu ypu: tiesiog išplakus glajų, dalį skystesnio galima atsidėti (supilame į konditerinį maišelį), o likutį pasigaminti tirštesnį – tokį, kuris taptų savotišku „cementu“.

4. Jei norime spalvoto glajaus, beplakant baltymą galima įlašinti kelis lašus maistinių dažų – sausų arba gelinio pagrindo (ne skystų).

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduoliniai nameliai

Namelio dekoravimas ir statymas:

1. Pirmiausia skystuoju glajumi kaip tik patinka dekoruojame visas detales. Piešiniai gali būti minimalistiniai, galite piešti ir gausiai. Neringa sako, kad geriausiai atsipalaiduoti ir piešti taip, kaip pati ranka piešia... Glajus paprastai išdžiūsta per 1–1,5 val., o jei jo sluoksnis storesnis, gali užtrukti ir iki 2,5–3 val.

2. Dabar pradedame statybas. Pirmiausia imame pagrindą ir namelio nugarą, konditeriniu maišeliu braukiame per visą nugaros apačią liniją glajaus ir statome detalę ant pagrindo. Braukiame glajumi vienos šoninės sienos kraštą ir jos apačią, tvirtiname šoną prie nugaros detalės ir pagrindo (gauname nugaros-šono kampą). Jei glajus geras, šios detalės jau turi išstovėti. Imame antrąją šoninę sieną ir patepdami jos kraštą bei apačią vėl klijuojame prie pagrindo ir nugaros. Patepame pastatytų šoninių sienų antruosius kraštus, imame priekio detalę, patepame jos apačią glajumi ir klijuojame prie šoninių sienų bei pagrindo. Jei kur nors buvo koks nors nelygumas, viską pataisys glajus, šypsosi Neringa, tad nebijokite prireikus dėti storesnio jo sluoksnio.

3. Dabar metas statyti stogą. Apibraukiame pastatyto namo viršų glajumi, suformuodami šlaitinį stogą dedame abi stogo dalis, pataisome taip, kad stogas stovėtų tvirtai, neslinktų. Jei jis čiuožia žemyn, prilaikome, kol kiek apdžius. Padekoruojame stogo viršūnėlę, jei norime, ir šonus. Galime įtaisyti dureles, papuošti pagrindą.

4. Leidžiame nameliui kambario temperatūroje sudžiūti, o tai užtruks mažiausiai 1,5 val. (o saugiausia palikti džiūti per naktį). Namelis pagamintas – galima supakuoti ir dovanoti, galima juo dekoruoti namus. Meduolinis namelis bus tvirtas, tačiau, žinoma, perspėja Neringa, nereikia su juo elgtis itin neatsargiai, kad nesuskiltų, nesutrupėtų.

Kiekvienas, kuris gaus tokį meduolinį namelį dovanų, tikrai tai įvertins. Stabtelėkite, skirkite laiko ir pasimėgaukite kepimo bei dekoravimo procesu!

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduolinis namelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Meduolinis namelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius