-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: indiška „tandoori“ vištiena

Pavasaris, žiema ar vasara – nėra netinkamo meto mėgautis egzotiška alsuojančiais indiškais patiekalais… Indiškas maistas savo spalvų ir prieskonių ryškumu ne tik sušildo, bet ir pakelia nuotaiką, nes nukelia mus į kitą, mažiau mums įprastą skonių galaktiką.
Nida Degutienė ir jos kepta indiška „tandoori“ vištiena
Nida Degutienė ir jos kepta indiška „tandoori“ vištiena / Nidos Degutienės nuotr.

Tandoori – tai indiškos molinės krosnies pavadinimas. Ji nė kiek nepanaši į lietuvišką – Indijoje kažin, ar reikia krosnių gyvenamai patalpai pašildyti, kartu dar gaminant ir maistą. Tenykštė krosnis labiau primena šulinį: įkaitintos iki raudonumo žarijos taip sušildo krosnies sieneles, kad jos puikiai tinka kepti indiškoms plokščioms duonoms – iškočiotas tešlos gabalas tiesiog prilipdomas prie karštos sienelės ir po akimirkos nuimamas jau gerai apskrudęs. Toje tandoori krosnyje kepami ir ant iešmų suverti mėsos gabalai, paprastai marinuoti jogurto ir aitrių prieskonių masėje, tad kepant išlieka sultingi ir gardūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena
Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena

Tandoori krosnies efektą labiausiai galima atkurti kamado tipo grilyje, tiesa prie sienelių duonos lipdyti neišeis, nes jos aprūkę dūmais... Tačiau duoną galima lipdyti ant įkaitinto picos akmens, o mėsai nepamainomos – čirškančios grotelės.

Paprastų paprasčiausia orkaitė taip pat puikiai tiks gardžiai indiškai vakarienei paruošti.

Tačiau kadangi arčiausia ir lengviausiai daugeliui pasiekiama yra paprastų paprasčiausia orkaitė, ji taip pat kuo puikiausiai tiks gardžiai indiškai vakarienei paruošti. Jei kur nors užtiksite tandoori prieskonių pastos, labai pagreitinsite maisto ruošimo procesą, tačiau jei jos ir neturite, pasigaminsite tokią ir patys, prireiks tik vieno kito tipinio indiško prieskonio.

Na ir keletas žodžių apie mėsą. Čia tiks vištienos blauzdelės arba šlaunelės su kaulu, nepatarčiau naudoti krūtinėlių, mat jos iškepę bus pernelyg sausos. Kad gautumėte geresnį efektą, odeles rekomenduojama nulupti, o pačią mėsą keliose vietose subadyti peiliu, taip geriau įsigers marinatas. Ir būtinai kepimo orkaitėje pabaigoje padarykite „krosnies“ efektą – keliom minutėm įjunkite karščiausią grilio funkciją ir apskrudinkit, net mažumėlę apdeginkit.

Patiekite su kalendromis ir virtais ryžiais.

Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena
Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena

Indiška tandoori vištiena

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 vištos blauzdelės (rinkitės didesnes, kad vienos pakaktų vienam asmeniui);
  • ½ indelis (apie ½ stiklinės) graikiško jogurto;
  • 2 valg. šaukšt. česnako, sutrinto;
  • 2 valg. šaukšt. tarkuotos imbiero šaknies;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus (bet kokio augalinio);
  • 1,5 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį);
  • ½ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų (arba pagal skonį).

prieskoniai:

  • 1 valg. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
  • 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 2 arbat. šaukšt. maltų kalendrų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. ciberžolės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • 0,25 arbat. šaukšt. kajeno pipirų (arba pagal skonį);
  • 0,25 arbat. šaukšt. malto kardamono.

patiekimui:

  • basmati ryžių, virtų;
  • šviežių kalendrų.
Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena
Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena

Gaminimas:

1. Mėsą nuplaukite ir nulupkite odeles, bet palikite su kaulu – kepant su kaulu skonis bus geresnis ir mėsa išliks sultingesnė. Keliose vietose subadykite peiliu (kad marinatas lengviau įsiskverbtų).

2. Dubenėlyje sumaišykite jogurtą su česnakais, imbierais, citrinos sultimis, aliejumi, druska ir pipirais. Visus prieskonius sudėkite į keptuvę ir kelias minutes pakaitinkite, tik labai atsargiai, kad nesudegintumėte – prieskoniai labai greitai svyla. Kai pajusite beatsiskleidžiantį aromatą, nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite ir suberkite į jogurto masę. Viską gerai išmaišykite, sudėkite vištieną ir gerai rankomis įmasažuokite šį mišinį į mėsą. Palikite marinuotis apie 2 valandas (kambaryje) arba geriausia – per naktį (arba ir dar ilgiau) šaldytuve, uždengtame inde.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija (bus mažiau darbo ją plaunant) ir įdėkite į skardą groteles (jei neturite skardos su įdedamom grotelėm, tiks ir orkaitės grotelės, įtaisytos tiesiai virš skardos). Groteles patepkite aliejumi.

4. Išimkite mėsą iš marinato ir sudėkite ant grotelių. Kepkite vieną pusę apie 15–20 min (patariu pradėti ta puse, kurioje buvo odelė), tada apverskite kita puse ir vėl kepkite dar 15–20 minučių, arba kol mėsa bus visiškai iškepusi. Galite kepant patepti likusiu marinatu.

5. Išimkite skardą iš orkaitės ir įjunkite turbo grilio režimą. Kai pasieks grilio temperatūrą (apie 230–240 °C), vėl apverskite vištieną (buvusia) odele į viršų (jei matote, kad mėsa sausoka, galite patepti šlakeliu aliejaus), pašaukite kelioms minutėms, kad gerai apskrustų.

6. Patiekite su ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena
Nidos Degutienės nuotr. /Indiška „tandoori“ vištiena

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius