-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais

Mano pavasarinis meniu vis dažniau pasipuošia žalia spalva. Tai kas, kad ta žalia – tai kol kas tik šaldyti žirneliai ar toli nuo Lietuvos užaugę smidrai. Žalia spalva džiugina ne tik akis, bet ir skrandį, nes tokia daržovėmis pagardinta vakarienė ne per sunki, bet soti ir skani.
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas
Nida Degutienė ir jos gamintas patiekalas / Nidos Degutienės nuotr.

Šįkart pakalbėkim apie žuvį. Mano racione bent 2 savaitės dienas vakarienei privalo būti žuvis. Dažniausia einu pačiu lengviausiu keliu ir į keptuvę (ar orkaitę) keliauja pora lašišos filė gabalėlių. Paskubomis pagamintas garnyras – ir po penkiolikos minučių visa šeima jau sėda prie stalo. Bet vis ta pati žuvis nusibosta, o ir ne visada yra laiko nuvažiuoti nusipirkti jos šviežios...

Ir štai tada aš atsidarau šaldiklį ir išsitraukiu kelis gabalėlius šaldytos žuvies. Nes gera šaldyta žuvis retai nusileidžia savo kokybe šviežiai, be to, jos visada galima turėti po ranka.

Todėl jei būtent šiandien geidžiate žuvies, kaiskite keptuvę ir imkitės karališkos vakarienės gaminimo!

Keptos starkio filė su šparagais ir žaliaisiais žirneliais

Ingredientai (4 asm.):

  • apie 800g starkio filė (naudojau šaldytas, tačiau vietoje starkio tiks ir kitokia žuvis, tiek šviežia, tiek šaldyta);
  • druskos;
  • pipirų;
  • 200 g šviežių smidrų (tik minkštesnė dalis – viršūnėlės);
  • miltų, apvoliojimui ir padažui
  • lydyto sviesto (arba aliejaus);
  • 2 maži šalotiniai svogūnai;
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 175 ml baltojo vyno;
  • 100 ml sultinio arba vandens;
  • 250 g šaldytų žaliųjų žirnelių;

Gaminimas:

1. Starkio filė atitirpinkite ir nusausinkite. Pabarstykite druska ir pipirais (gausiau nei paprastai) ir palikite pasimarinuoti apie 10-15 min. Tada nuplaukite po šaltu vandeniu ir gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

2. Nedideliame puode apvirkite šparagus pasūdytame vandenyje vos kelias minutes, kol jie šiek tiek suminkštės. Tada iškart perliekite lediniu vandeniu, kad šparagai išliktų skaisčiai žalios spalvos. Nusausinkite ir padėkite į šalį.

3. Žuvies filė apvoliokite miltuose ir nupurtykite miltų perteklių. Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus lydyto sviesto (arba aliejaus), ir apkepinkite žuvį iš abiejų pusių. Ji neturi pilnai iškepti. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.

4. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar porą šaukštų sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite, kol jie suminkštės, švelniai apskrus. Suberkite česnakus ir toliau kepinkite minutę, kol česnakai paskleis aromatą. Įberkite 1 šaukštą miltų ir maišydami pakepinkite minutę. Dalimis maišydami supilkite vyną, tada sultinį (arba vandenį), ir užvirinkite (turėtų gautis tirštas vientisas padažas). Pagardkinkite druska ir pipirais.

5. Sudėkite atgal į keptuvę sterko filė, uždenkite dangčiu keptuvę, ir troškinkite apie 1-2 minutes. Sudėkite apvirtus šparagus, suberkite žirnelius, ir uždengę dar patroškinkite, kol dažovės sušils.

Nidos Degutienės nuotr. /Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais
Nidos Degutienės nuotr. /Keptos starkio filė su smidrais ir žaliaisiais žirneliais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius