Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: kvapnusis margas keksas su kava ir kardamonu

Jei jau nusprendžiu pasidovanoti saldžią dovaną, dažniausiai imuosi kepti keksą. Keksai yra labai nelepūs kepiniai, juos kepant sunku kažką padaryti ne taip. Todėl tiems, kas dar tik pradeda savo atradimus virtuvėje, visada patariu startuoti būtent nuo keksų. O margi keksai, kuriuos ruošiant sumaišomos skirtingų spalvų (ir skonių) tešlos, yra klasikų klasika.
Nida Degutienė ir jos keptas margas keksas
Nida Degutienė ir jos keptas margas keksas / Nidos Degutienės nuotr.

Tokius, pamenu, kepdavome dar mokyklos laikais: anuomet smalsiai riekdavom ką tik iš orkaitės ištraukto kepinio riekę ir gėrėdavomės išgautais marmuriniais raštais. Marmuriniai keksai populiarūs skirtinguose regionuose, o dažna šalis turi savo išskirtinį skonio ir spalvos kepinį.

Pavyzdžiui, Japonijoje marmuriniai keksai kepami su žaliąja mačia arbata, o štai Artimuosiuose Rytuose tamsesnis tešlos sluoksnis gardinamas kavos ir kardamono aromatais. Išsikepkite tokį ir jūs – nė nepajusite, kaip skoniais atgims prisiminimai apie šurmuliuojančiame Stambulo ar Amano skersgatvyje ragautą aromatingą arabišką kavą.

Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu

Ingredientai:

  • 110 ml pieno (reikės 90 ml ir 20 ml atskirai);
  • 6 kiaušiniai (kambario temperatūros);
  • 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 300 g miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. smulkios druskos;
  • 250 g cukraus;
  • 300 g sviesto, supjaustyto gabaliukais (minkšto, kambario temperatūros);
  • 1,5 arbat. šaukšt. malto kardamono;
  • 1,5 valg. šaukšt. tirpios kavos granulių;
  • 2 arbat. šaukšt. kakavos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros (su „vėjelio“ funkcija). Ištepkite kekso formą (23 cm skersmens) riebalais, pabarstykite miltais.

2. Nedideliame dubenėlyje lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite juos su 90 ml pieno bei vanilės ekstraktu. Atidėkite į šalį.

3. Elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską (idealu, jei persijosite), tada suberkite cukrų ir viską sumaišykite.

4. Sudėkite sviesto gabalėlius ir supilkite pusę kiekio kiaušinių ir pieno mišinio, pamaišykite apie minutę, nugramdykite plakimo indo sieneles. Paskui dalimis pilkite likusią kiaušinių masę, kaskart vis gerai suplakdami, leisdami ingredientams gerai susijungti (nepergyvenkite, kad masė gali pasirodyti tarsi susisluoksniavusi, grūdėta, taip yra dėl to, kad tešloje daug kiaušinių, taip ir turi būti).

5. Padalinkite šią masę į dvi lygias dalis. Į vieną iš dalių įmaišykite kardamoną ir atidėkite į šalį.

6. Mažame puode užkaiskite likusius 20 ml pieno, kai jis beveik užvirs, suberkite kavos granules ir gerai sumaišykite, kad kava ištirptų. Ten pat įberkite kakavą ir gerai sumaišykite. Šį mišinį supilkite į indą, kuriame atidėjote antrą pusę tešlos, išmaišykite.

7. Į paruoštą kekso formą pakaitomis dėkite šviesios ir tamsios tešlos masės, pabaigoje mediniu pagaliuku arba peiliu lengvai pamakaluokite per visą kekso formą, kad kepant išgautumėte rainą marmurinį efektą.

Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu

8. Pašaukite keksą kepti. Kepkite apie 45 minutes, arba kol įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą.

9. Išimkite keksą iš orkaitės, leiskite apie 10 min. atvėsti laikant ant grotelių, o tada apverskite kekso formą, kad pyragas iškristų iš kepimo formos. Atvėsinkite ant grotelių.

10. Jei norite, galite pagaminti glajų ir juo patepti visą pyrago viršų: pašildykite 45 ml pieno ir jame ištirpinkite 1,5 šaukšto tirpios kavos granulių, įberkite 240 g cukraus pudros kartu su 30 g sviesto ir viską labai gerai išsukite. Kai glajus ant kekso sustings, tik tada pjaustykite.

Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr. /Margas keksas su kava ir kardamonu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius