Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rudeniškas skanėstas: trapios tešlos pyragas su daugybe kvapnaus džemo

Į pabaigą juda pirmoji rudens, vadinasi ir mokslų ar įtemptesnio darbų grafiko, savaitė. Apdovanokite save ir pasilepinkite skaniu pyragu, kuriame dera trapi tešla ir kvapnus džemas. Geriausiai jį virti šviežią, idealu, jei jis bus abrikosinis, tačiau lygiai taip pat galite naudoti ir kitų vaisių ar net ne naminį, bet pirktinį.
Trapios tešlos pyragas su marmeladu
Trapios tešlos pyragas su marmeladu / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 250 g miltų;
  • 120 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
  • 120 g cukraus pudros (ir dar šaukštas viršui apibarstyti);
  • 2 kiaušiniai (vieno kiaušinio baltymas ir trynys atskirti);
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė (nepamirškite prieš tai nušveisti citrinos su soda ir gerai nusausinti);
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • žiupsnis druskos.

marmeladui:

  • 1 kg prinokusių abrikosų (be kauliukų jie turėtų sverti 850–900 g);
  • 400 g cukraus;
  • 0,5 citrinos sultys;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai išvirkite džemą. Į puodą suberkite abrikosų (ar kitų vaisių) puseles ir įspauskite citrinos sultis. Užkaiskite ant vidutinės ugnies ir pavirkite apie 20 min., kol vaisiai gerokai sukris. Tuomet pertrinkite visus išvirusius vaisius per plieninį sietą, taip atskirdami odeles, kurių mums nereikia. Gautą tyrę vėl supilkite į puodą, berkite cukrų, druską ir vėl virkite tik jau ant dar mažesnės ugnies apie 20–30 min., kol džemas bus tirštas. Nepamirškite maišyti, nes tyrė gali svilti. Kai išvirsite, atidėkite į šalį, kad atvėstų. Jums reikės 400–450 g džemo, tad jei išvirėte daugiau, laikykite švariame stiklainėlyje šaldytuve ir naudokite košėms, blyneliams, skrebučiams skaninti.

2. Paruoškite tešlą. Į nemažą dubenį suberkite miltus, cukraus pudrą ir sviestą ir pirštais sparčiai viską trinkite, kol gausite rupius trupinius. Dirbkite sparčiai, kad sviestas nepradėtų tirpti. Suberkite citrinos žievelę ir druską, išmaišykite, o tada centre padarykite duobutę ir pilkite į ją vieną visą kiaušinį, o kito tik trynį. Pirštais užkabindami iš kraštų sausąjį mišinį pradėkite maišyti tešlą, kai galėsite, minkykite, tačiau nedarykite to ilgai – tešla susiformavo ir pakanka. Suvoliokite ją į rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ar foliją ir dėkite į šaldytuvą bent 30 min., bet galima ir ilgiau ar net per naktį.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimui jums reikės apvalios kepimo formos neaukštu, lygiu arba banguotu krašteliu.

4. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalinkite į dvi dalis – viena tebūnie kiek didesnė už kitą. Ant miltuoto paviršiaus didesniąją dalį iškočiokite iki apskritimo, kuris padengtų kepimo formos dugną bei kraštus. Atsargiai perkelkite jį į formą ir gerai padenkite dugną bei šonus.

5. Ant suformuoto pyrago pagrindo krėskite džemą (jis turėtų būti tirštas), išlyginkite šaukštu ar mentele. Likusį tešlos gabalą plonai iškočiokite ir supjaustykite maždaug 1,5 cm pločio juostelėmis. Šiomis juostelėmis papuoškite pyrago viršų suformuodami patinkančio rašto groteles, jų galus gražiai ir tvirtai pritvirtinkite prie tešlos pagrindo kraštelių.

6. Likusį kiaušinio baltymą kiek paplakite ir šiuo plakiniu aptepkite tešlos groteles, o tada dėkite pyragą kepti. Kepkite apie 20–25 min., kol tešla taps auksiškai rusva, o džemas pradės burbuliuoti. Išimkite iš orkaitės, leiskite pravėsti (karštas bus itin trapus), tada pabarstykite viršų cukraus pudrą, pjaukite ir ragaukite!

Vida Press nuotr./Trapios tešlos pyragas su marmeladu
Vida Press nuotr./Trapios tešlos pyragas su marmeladu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius