Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Svogūnų ir česnakų mėgėjams: pasidomėkite apie jų rūšis, skiriasi iš esmės

Galbūt negalite gyventi be česnako, dievinate svogūnus ir tiesiog garbinate laiškinį česnaką, bet ar tikrai žinote skirtumą tarp įvairių šių prieskoninių augalų rūšių? Kuo skiriasi meškinis česnakas nuo ramsono? O velsietiškasis svogūnas nuo poro?
Allium gentis
Allium gentis / „The New York Times“/Bryan Gardner nuotr.


Allium genties augalai yra vieni svarbiausių mūsų prieskonių ir nesuskaičiuojamos gausybės patiekalų pagrindas beveik kiekvienos šalies virtuvėje.

Tačiau jie taip pat glumina, nes jų pavadinimai painiojami, skirtingose šalyse skiriasi arba dubliuojasi ir net profesionalams kartais gali būti sunku suklasifikuoti šiuos augalus.

(„Allium“, lotyniškai reiškia česnaką, šis pavadinimas apima augalų gentį, kuriai priskiriama šimtai valgomų ir dekoratyvinių vienas į kitą panašių rūšių, o kai kurios jų gali būti ir valgomos, ir puošybinės.)

Valgomuosius šios genties augalus sieja jų kvapas – tas specifinis aitrus aromatas, kurį lemia sieros junginiai. Šis kvapnus personažas, kuris gali būti ir salsvas, dvelkiantis žolelėmis, ir ryškūs, metališkas, reiškia, kad jūs visada žinote, kai kambaryje yra Allium genties atstovų, dažnai net prieš pradedant juos raikyti.

Akis mums graužia būtent tie sieros garai. (Norėdami išvengti ašarų, prieš pjaustydami atšaldykite pačius agresyviausius būsimojo patiekalo ingredientus, tokius kaip svogūnai ir askaloniniai česnakai).

Kita vertus, termiškai juos apdorojus, šių „piktų“ augalų būdas gerokai sušvelnėja – juose esantis cukrus paruduoja ir karamelizuojasi.

Jei gaminsite su termiškai neapdorotais svogūniniais ir česnakiniais augalais, irgi galite juos „sutramdyti“ – nuplaukite juos vėsiu vandeniu arba kelias minutes pamirkykite rūgštyje – tuomet, įmaišyti į padažus ar užtepėles, jie mažiau erzins gomurį.

Kadangi yra tiek daug įvairių šių augalų rūšių ir veislių, kurių aštrumo lygis gerokai skiriasi, net ir patyrę svogūnų ir česnakų mėgėjai gali susipainioti – kaip gi geriausiai kiekvieną jų vartoti: žalius, troškintus, karamelizuotus?

Kad būtų lengviau išsiaiškinti, čia pateikiame praktišką vadovą kiekvienam maisto gaminimo entuziastui, norinčiam kuo geriau panaudoti šiuos aromatingus augalus – nuo pirmųjų žalių ramsonų, iki pat gūdžią žiemą rūsyje ar šaldytuvo gilumoje atrastų užsilikusių svogūnų galvučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius