Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Universalioji gvakamolė: receptas, netikėti faktai ir patarimai, su kuo valgyti

Avokadai jau kelerius metus Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, nemažai valgytojų daliai yra kone kasdienė gėrybė. Avokado skanu užsitepti ant skrebučio, įpjaustyti į salotas, dėti į kokteilius. Dar vienas dėmesio vertas užkandis iš avokadų – jų trintinis su keliais priedais. Tai gvakamolė, kilusi iš Meksikos. Dabar ji ruošiama daugybėje šalių.
Gvakamolė
Gvakamolė / Vida Press nuotr.

Kaip pranešime žiniasklaidai pastebi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, gvakamolė yra ne tik pikantiško skonio, bet ir naudinga, nes jos pagrindą sudaro avokadai.

Pasirodo, gvakamolės istorija siekia dar actekų laikus, o jos receptūra keitėsi kartu su Meksikos istorija. Actekai gvakamolę gamino naudodami trintus avokadus, pomidorus ir aitriuosius pipirus. Tačiau XVI a. actekus nukariavę ispanai savaip patobulino gvakamolės receptą ir į jį įtraukė česnakus, svogūnus, citrinų sultis bei druską.

Šiuo metu pikantiškoji gvakamolė valgoma ne tik Meksijoje. Šis sveikas išskirtinio skonio užkandis itin išpopuliarėjo JAV, o paskui ir visame pasaulyje.

Su kuo valgyti?

Gvakamolė dažnai valgoma su kukurūzų traškučiais, tačiau ja pagardinti galima daug kitų patiekalų. Ji suteiks ypatingo netikėto prieskonio. Gvakamolė patiekiama su įvairiais tortilijos suktinukais, takais. Šis pagardas taip pat puikiai tinka prie mėsos patiekalų, mėsainių ar salotų.

„Daugelis klaidingai galvoja, kad gvakamolė valgoma tik prie meksikietiškų patiekalų, tačiau dabar pasaulyje sparčiai išpopuliarėjusio, pusryčių karaliumi tapusi avokado skrebučio pagrindą taip pat sudaro įvairiausios gvakamolės improvizacijos“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Sumuštiniai su avokadais
Vida Press nuotr./Sumuštiniai su avokadais

Gvakamolę, kaip pagardą, galima naudoti bet kokiems sumuštiniams: ja galima tepti paskrudintą baltą duoną, tuomet dėti kelias juosteles keptos šoninės, salotos lapą ar bet kuriuos kitus mėgstamus produktus.

Gvakamolė puikiai tinka tiek su šaltais, tiek su karštais patiekalais.

Anot maisto ekspertės, gvakamolė puikiai tinka tiek su šaltais, tiek su karštais patiekalais. Pavyzdžiui, ją panaudoti galima netgi gaminant sočias mėsos sriubas. Į sriubos lėkštę įdėjus šaukštą gvakamolės, ji ne tik pagyvins patiekalo vaizdą, bet ir sušvelnins sriubos skonį, suteiks šiek tiek lengvumo ir šviežumo.

Iš gvakamolės ingredientų taip pat galima pasigaminti lengvą padažą salotoms. „Avokadą, citrinų sultis, svogūnų miltelius, kalendrą ir šaukštelį garstyčių sudėkite į trintuvą, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų ir gausite lengvą gardų padažą, kuriuo galėsite apšlakstyti mėgstamas salotas“, – pataria V. Juodkazienė.

Klasikinis gvakamolės receptas

Ingredientai:

  • 2 sunokę avokadai;
  • 1 žalioji citrina;
  • 1 mažas raudonasis svogūnas;
  • 1 pomidoras;
  • 1 arbat. šaukšt. susmulkintos šviežios kalendros;
  • druskos;
  • aitriųjų pipirų miltelių arba dribsnių.

Gaminimas:

1. Avokadus perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir išskobkite. Minkštimą sudėkite į dubenėlį ir gerai sutrinkite (galima trinti šakute arba trintuvu).

2. Avokadų masę sumaišykite su smulkiai supjaustytais svogūnais ir pomidorais, pagardinkite citrinos sultimis, prieskoniais ir dar kartą gerai išmaišykite.

Tinklaraščio archyvo nuotr. /Meksikietiški tacos su tofu ir gvakamole
Tinklaraščio archyvo nuotr. /Meksikietiški tacos su tofu ir gvakamole

6 įdomūs faktus apie gvakamolę:

  • Manoma, kad pirmieji pradėję gaminti gvakamolę buvo actekai. Šis pavadinimas kilo iš žodžių āhuaca („avokadas“) ir mulli („padažas“). Ispanai taip pat pamėgo āhuaca-mulli, tik tarė savaip ir taip mus pasiekė pavadinimas gvakamolė.
  • Avokadai, be kurių gvakamolės paruošti būtų neįmanoma, XX a. pradžioje dėl savo žalios, nelygios odos dažnai buvo vadinami „aligatoriaus kriauše“. Kol jiems prigijo avokadų pavadinimas, jie vadinti ir „sviestinėmis kriaušėmis“.
Vida Press nuotr./Avokadai
Vida Press nuotr./Avokadai
  • Gvakamolė Jungtinėse Amerikos Valstijose yra tokia populiari, kad net turi savo dieną. Lapkričio 14-ąją JAV kasmet minima nacionalinė gvakamolės diena.
  • Kai kuriuose netradiciniuose gvakamolės receptuose vienas iš pagrindinių ingredientų yra grietinė. Sakoma, kad šis netikėtas gvakamolei produktas ilgiau išlaiko ją ryškios žalios spalvos ir apsaugo nuo parudavimo.
  • Dar viena gvakamolės atmaina mantequilla de pobre (ispaniškai „vargšo žmogaus sviestas“) nepasiturinčių Meksikos gyventojų naudojamas kaip sviesto pakaitalas. Vis dėlto nors ir vadinamas „sviestu“, jis vartoti pradėtas gerokai anksčiau nei tikras sviestas.
  • Kaip ir dera gvakamolės tėvynei, Meksikoje siekiama net pasaulio Gineso rekordų. 2013 m. beveik pusė tūkstančio moksleivių Tansitaro mieste pasiekė didžiausios gvakamolės porcijos, sveriančios net 2670 kilogramų, pasaulio rekordą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius