Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Pirmasis voveraičių skonio tango – su makaronų „insalata“

Romoje – pragariškas karštis. Panašiai kaitina saulė ir Lietuvoje. Kai tokiomis sąlygomis reikia dirbti, būtina atsakingai susidėlioti dienos valgiaraštį. Sunku pagalvoti, kad galima būtų valgyti mėsą ir net žuvį. Kaitrią birželio dieną kuo puikiausiai tiktų grybų patiekalai. Tačiau šįmet net grybų šalyje Lietuvoje voveraičių mažai. Meteorologai prognozuoja, kad vasarą numatoma sausra gali sunaikinti paskutinę dar miškuose likusią grybieną.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Todėl savaitgalį lankydamiesi Lietuvoje suskubome Druskininkų turguje nusipirkti voveraičių. Tiesa, dzūkiškos voveraitės buvo kitokios nei paprastai – mažutės, tamsiai rudos, sausos. Paprastai voveraites Lietuvoje gamindavome su karštais pastos patiekalais.

Italijos dietologai kasmet per karščius rekomenduoja nepakeičiamą patiekalą – ataušintą šaltą pastą. Aukštos kokybės per bronzos formas perleistos Gragnano pastos parsigabenome iš Kampanijos gastronominio turo. Svarbu šią pastą išvirti itin kietai – al dente. Išvirus ataušinti, palikti valandai šaldytuve ir patiekti kaip makaronų salotas – insalata di pasta fredda.

Voveraičių nevirėme ir šįkart. Nuplovėme, įmetėme į keptuvę. Kai visiškai išsausėjo, pašlakstėme tyru alyvuogių aliejumi, pasūdėme ir pabarstėme juodaisiais pipirais bei lietuviško daržo krapais. Tuomet atšaldėme. Patiekdami ant stalo dar pagardinome pelėsiniu sūriu ir itin maistingomis bacche di goji – dygliuotojo ir kininio ožerškio uogomis. Ir aromatingiausia lietuviška žole – krapais.

Česnakas itin reikalingas organizmui, kai karščio metu produktai genda ir atsiranda rizika apsinuodyti.

Mūsų energijos resursus kasdien papildo polifenolių kupinas tyras alyvuogių aliejus iš Abrucų. Juo pradedame kiekvieną dieną, skaniname daržoves ir salotas. Gamindami padažus vos kelioms minutėms į šiek tiek pakaitintą aliejų būtinai įmetame natūralaus antibiotiko – česnako. Jis itin reikalingas organizmui, kai karščio metu produktai genda ir atsiranda rizika apsinuodyti.

Ketvirtadienio vakarienės patiekalai privalo būti ne tik sveiki, bet ir skanūs. Iš Kampanijos gastronominio turo parsigabenome ne tik įvairių pastos formatų. Putplasčio dėžėje parsivežėme šviežutėlės buivolių mocarelos. Šioje pakuotėje galima transportuoti mozzarella di bufala savo išrūgose be šaldytuvo. Transportuotos šaldytuve mocarelos jau seniai nenaudojame. Parsigabenome baltos mocarelos ir šiek tiek parūkytos ant platano lapų.

Baltoji puikiai tinka šaltam patiekalui caprese. Tai tipiškas Kaprio saloje gimęs receptas: mozarella, pomidoras ir bazilio lapai, tik šiam patiekalui paprastai naudojama karvės pieno mocarela. Kampanijos regione visi restoranai gamina šaltą užkandį, tik karvės pieno mocarelą keičia buivolių, o pomidorą – brandintu kumpiu Šiek tiek parūkytą mocarelą Kampanijos regiono gyventojai vadina provola, ją valgo rečiau negu baltąją. Derina su grilyje keptomis daržovėmis.

Mes vakarienei nusprendėme pasigaminti šaltos pastos patiekalą su balta nerūkyta mozarella di buffala. Jos faktūra priminė elastingą kieto paviršiaus sūrį, kurį paspaudus šakute trykštelėjo riebaus pieno čiurkšlė. Kampanijos patiekalų paslapčių mus išmokęs šefas Andrea patarė, kad mocarelą reikia suplėšyti, kad ant pennette ištrykštų pienas. Tai geriausias šviežios ir tik pačios šviežiausios mocarelos testas.

Užsigėrėme šaltu Kampanijos baltuoju vynu „Fiano di Avelino“ ir lengvai gazuotu „Ferrarelle“ vandeniu, kuris puikiai padeda suvirškinti grybus ir buivolių mocarelą.

Pieštukų formos pasta su buivolių mocarela – Pennette con la mozzarella di bufala

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g pennette formos pastos;
  • 12 vynuoginių pomidoriukų;
  • pluoštas šviežių bazilikų;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako.

Gaminimas:

1. Kietai (al dente) išvirkite pastą. Stambiais kubeliais supjaustykite mozarella di bufala.

2. Pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, įmeskite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite į šiltą aliejų pusiau perpjautus pomidoriukus. Pakepinkite juos sutraiškydami, papildykite pastos virimo vandeniu, įmeskite perpus perpjautus bazilikų lapelius.

3. Suverskite į padažą nukoštą ir ataušintą pastą, gerai išmaišykite, palikite valandai šaldytuve.

4. Sudėkite į keramikinį indą visą pastą, suberkite mozarella di bufala kubelius. Patiekdami užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, šviežių baziliko lapelių.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pieštukų formos pasta su buivolių mocarela
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pieštukų formos pasta su buivolių mocarela

Calamarata su dzūkiškomis voveraitėmis

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g per bronzos formą perleistos pastos „callamarata“;
  • 500 g šviežių voveraičių;
  • 100 g pelėsinio sūrio;
  • 50 g bacche di goji – dygliuotojo ir kininio ožerškio uogų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • pluoštas krapų;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Kietai (al dente) išvirkite pastą.

2. Tyrame alyvuogių aliejuje lengvai pakepinkite česnako skiltelę, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite voveraites, lengvai pakepinkite, pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Sudėkite atšaldytą pastą į padažą, išmaišykite, o tada palikite šaldytuve valandą.

4. Supjaustykite kubeliais pelėsinį sūrį.

5. Sudėkite pastą į lėkštes, užberkite pelėsinio sūrio kubelius, pabarstykite bacche di goji – dygliuotojo ir kininio ožerškio uogomis.

6. Susmulkinkite krapus ir pabarstykite jais pastą.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasta su dzūkiškomis voveraitėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasta su dzūkiškomis voveraitėmis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius