-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dietologė B.Jarašūnė – apie kepenų svarbą: koks maistas joms padeda, o koks kenkia?

Mityba turi didžiulę įtaką bendrai mūsų savijautai, tad gydytojai įspėja, kad netinkami mitybos pasirinkimai ilgainiui gali pakenkti mūsų sveikatai. Kepenys, kurios atlieka itin svarbų darbą mūsų organizme ir kasdien padeda atsikratyti toksinų, dažnai nukenčia dėl tokių pasirinkimų kaip sveikatai nepalankių riebalų ar rafinuotų angliavandenių kupinas maistas, alkoholis, be reikalo naudojamų papildų gausa.
Dietologė Barbora Jarašūnė kalba apie tai, kas naudinga kepenims
Dietologė Barbora Jarašūnė kalba apie tai, kas naudinga kepenims / Asmeninio archyvo ir 123RF nuotr.

Su gydytoja dietologe Barbora Jarašūne kalbamės apie tai, kaip maitintis ir ką turime žinoti apie maisto produktus, norėdami užtikrinti sklandų kepenų darbą ir gerai jaustis.

Asmeninio albumo nuotr./Barbora Jarašūnė
Asmeninio albumo nuotr./Barbora Jarašūnė

– Papasakokite, kokį vaidmenį atlieka kepenys?

– Turbūt atsimenate iš biologijos pamokų, kad kepenys yra organizmo „laboratorija“. Kepenys – gyvybiškai reikšmingas organas. Jos priima ir perdirba visas iš žarnyno su krauju gautas maisto medžiagas ir kitus junginius (pavyzdžiui, vaistus), gamina krešėjimo veiksnius ir kitus kraujo baltymus, tulžį, cholesterolį, padeda reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje ir atlieka daugiau reikšmingų funkcijų.

– Kaip mityba gali paveikti kepenų veiklą?

– Atsižvelgiantį į mūsų kasdienius pasirinkimus, maistas gali veikti neutraliai, apsunkinti kepenų veiklą arba padėti joms tinkamai funkcionuoti. Be to, per infekuotą maistą galime užsikrėsti ir infekcinėmis kepenų ligomis, pavyzdžiui, hepatitu A ar echinokokoze.

Kai kurios kepenų ligos yra įgimtos, t. y. nesukeltos gyvensenos ypatumų, tačiau mityba gali pasunkinti jų eigą (pvz., hemochromatozė, Vilsono liga), todėl tokiems pacientams būtina specifinė ilgalaikė dieta.

– Papasakokite, koks maistas padeda kepenims, o koks – kenkia?

– Sveikos kepenys gali susidoroti su kasdieniais iššūkiais – epizodiniu didesniu maisto kiekiu, saikingu alkoholio ar būtinų vaistų vartojimu. Visgi nuolat vartojant pernelyg gausius maisto, alkoholio, vaistų ir papildų kiekius, rizikuojama sutrikdyti sklandų kepenų darbą.

Labiausiai nepalankūs kepenų sveikatai mitybos veiksniai:

1. Ilgalaikis nesaikingas alkoholio vartojimas. Primenu, kad saikingu alkoholio vartojimu laikoma iki 1 standartinio alkoholio vieneto per dieną moterims ir iki 2 standartinių alkoholio vienetų vyrams (apytiksliai skaičiuojant, 1 standartinis vienetas atitiktų mažą bokalą alaus, mažą taurę vyno (120 ml), stiklelį (30–40 ml) stipraus gėrimo).

123RF.com nuotr./Moteris su taure
123RF.com nuotr./Moteris su taure

2. Produktai ir gaminiai, turintys gausų rafinuotų angliavandenių, pridėtinio cukraus, ypač fruktozės, kiekį. Pirmiausia tai – visi saldūs gėrimai (gazuoti ir sultys), nesaikingi kiekiai saldumynų, baltų miltų produktų. Pernelyg didelė apkrova rafinuotais angliavandeniais lemia nealkoholinio kepenų suriebėjimo vystymąsi.

3. Perkeptas, gruzdintas, apskrudęs maistas ir „transriebalai“ (etiketėse žymimi kaip „iš dalies hidrinti“) – didžiulis krūvis kepenims, nes visas su tokiu maistu gaunamas žalingas medžiagas kepenys turi nukenksminti.

4. Supelijęs maistas gali turėti aflatoksino, kuris pirmiausia pažeidžia kepenis ir netgi gali lemti kepenų vėžio vystymąsi. Taigi, vengtini visi net menkiausią pelėsio žymę turintys riešutai, sėklos, grūdai ir jų gaminiai (duona ir kt.).

5. Pernelyg didelis bet kokio maisto kiekis, lemiantis asmens nutukimo vystymąsi. Nutukimas tiesiogiai susijęs su kepenų suriebėjimo rizika.

6. Nesaugūs maisto produktai, sukeliantys riziką užsikrėsti hepatitu A (šiuo metu su tuo dažniausiai susiduriama keliaujant egzotinėse šalyse ir užsikrečiama per nešvarų vandenį, termiškai neapdorotas jūros gėrybes ir kt.), echinokokoze (nenuplautos uogos, daržovės, maisto gamybos higienos pažeidimai – pavyzdžiui, nenusiplovus rankų po bendravimo su šunimis) ir kiti.

123RF.com nuotr./Rankų plovimas
123RF.com nuotr./Rankų plovimas

Sklandžią kepenų veiklą galintys palaikyti maisto produktai:

  • kryžmažiedės daržovės (kopūstai, brokoliai, lapiniai, Briuselio kopūstai ir kitos);
  • kitos tamsiai žalios lapinės daržovės, kiaulpienės lapai, salierai;
  • česnakas, svogūnai, porai;
  • uogos (ypač miško – mėlynės, spanguolės) ir citrusiniai vaisiai;
  • nesūdyti riešutai ir sėklos;
  • alyvuogių aliejus;
  • riebi žuvis;
  • avižos;
  • prieskoniai: raudonėlis, šalavijas, kalendra, rozmarinas, ciberžolė, karis, citrusinių vaisių žievelės, kmynai, krapai ir kiti;
  • žalioji arbata;
  • kava.

– Mitai ir tiesa apie „kepenų valymą / detoksikaciją“. Ar tikrai maistas gali „išvalyti kepenis“?

– Kepenų „išvalyti“ neįmanoma – galima tik sudaryti tinkamesnes sąlygas joms atsistatyti įvykus pažeidimams. Sutrikus kepenų veiklai netikslinga ar netgi žalinga imtis savigydos, „valymosi“ dietų, badavimo, papildų vartojimo be gydytojo konsultacijos.

Saugiausia, kaip galime sau pagelbėti, – reguliariai valgyti saikingas įvairaus maisto porcijas ir kuo dažniau rinktis sveikatai palankų gaminimo būdą – virimą, troškinimą, virimą garuose ar kepimą orkaitėje. Maistas „neišvalys“ kepenų, tačiau tam tikri anksčiau išvardinti produktai gali joms padėti sklandžiau atlikti savo darbą.

123RF.com nuotr./Vidaus organai
123RF.com nuotr./Vidaus organai

– Kokie negalavimai išduoda, kad turime problemų su kepenimis ir jau
reikėtų kreiptis į specialistą?

– Visi suprantame, kad geltoni akių obuoliai ir oda (gelta) yra vaizdingas signalas dėl didelio kepenų veiklos sutrikimo. Kiti ryškūs kepenų ligų simptomai gali būti odos niežulys, išmatų spalvos pasikeitimai (blyškios ar baltos išmatos), šlapimo spalvos pokyčiai (tamsi spalva).

Mažiau specifiniai požymiai: nuovargis, apetito praradimas, pykinimas ir vėmimas, pilvo skausmas, tinimai (pilvo apimties didėjimas, kojų tinimas), diskomfortas po dešiniuoju šonkaulių lanku, polinkis į greitą kraujosruvų formavimąsi. Pasireiškus šiems simptomams būtina kreiptis į gydytoją dėl kepenų veiklos įvertinimo.

– Kokias kepenų ligas gali sukelti netinkama mityba?

– Pagrindinės su maitinimusi susijusios kepenų ligų grupės:

nealkoholinis kepenų suriebėjimas, galintis išsivystyti ir į ūminį steatohepatitą (kepenų uždegimą) bei į kepenų cirozę;

alkoholinis kepenų pažeidimas (ūminis ir lėtinis alkoholinis hepatitas, alkoholio sukeltas kepenų suriebėjimas, alkoholinė kepenų cirozė).

Kitos: kepenų vėžys, kuris gali išsivystyti iš kepenų cirozės, būti susijęs su aflatoksinu ar kitais pažeidimais;

infekcinės kepenų ligos (virusinis A hepatitas, echinokokozė ir kitos).

Kepenų veiklą pagerinsime vengdami alkoholio, perdirbto maisto, persivalgymo.

– Ar verta vartoti kokius nors papildus, kad pagerintume kepenų veiklą, ar tai tėra mitas?

– Gydant kepenų ligas dažniausiai skiriami silimarino (veikliosios medžiagos, gaunamos iš margalapio margainio), fosfolipidų, vitamino E papildai. Atkreipiu dėmesį, kad papildus turėtų paskirti gydytojas, nurodydamas dozę ir vartojimo trukmę. Kepenų veiklą pagerinsime vengdami alkoholio, perdirbto maisto (kuriame gausu cukrų, žalingų – perkeptų, chemiškai pakeistų – riebalų), persivalgymo.

Kepenis „nudžiugins“ saikingos maisto porcijos, reguliariai vartojamos mano išvardintos daržovės ir nebūtinų papildų bei vaistų vengimas. Noriu ypač atkreipti dėmesį į įvairius internetu įsigyjamus papildus lieknėjimui bei sportui – kolegos gastroenterologai patvirtins, kad kasmet tenka gelbėti ne vieną tokį papildų entuziastą. Priminsiu, jog maisto papildus rekomenduojama įsigyti tik iš sertifikuotų šaltinių ir dėl jų vartojimo pasitarti su gydytoju ar farmacininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius