-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistė V.Kurpienė: kaip sveikai pasiruošti atsargų žiemai? Svarbios detalės šaldant gėrybes

Šaldyti, konservuoti, marinuoti, o gal rauginti? Būdų prisiruošti žiemai daržovių, uogų ir žolelių yra tikrai ne vienas, tačiau ne visi jie sveiki. Ką apie tai vertėtų žinoti?
Agurkai žiemai
Agurkai žiemai / 123RF.com nuotr.

Į aktualius klausimus atsako mitybos specialistė Vaida Kurpienė

„Pirmas dalykas, kurį aš visada rekomenduoju – tai įsigyti kuo geresnį ir didesnį šaldiklį. Dar nėra išrasto geresnio būdo išlaikyti naudingąsias produktų savybes, kaip kad šaldant, tiesa, reikia žinoti kelias svarbias taisykles.

Roberto Daskevičiaus nuotr./Vaida Kurpienė.
Roberto Daskevičiaus nuotr./Vaida Kurpienė.

Štai prieskonius patarčiau šaldyti porcijomis ir paskleistus, kad jie nesušaltų į vieną gabalą. Tada jie sušals pabiri ir juos beliks suberti į maišelius. Geriau rinktis maišelius, nes indeliai nėra tokie kompaktiški, užima daug vietos, todėl paskui atrodo, kad šaldiklyje niekas netelpa. Maišeliai puikiai prisitaiko vienas prie kito, todėl į šaldiklį telpa kur kas daugiau.

Kitas variantas, kuris patogus ir naudingas labai užimtiems žmonėms, – pasigaminti koncentruotų sultinių, kuriuos dažniausiai perkame. Tam galite rinktis pačius įvairiausius žalumynus, pavyzdžiui, krapus, kurie gali būti ir peraugę. Juos virkite labai mažame kiekyje vandens. Vėliau koncentruotą sultinį užšaldykite ledukų formelėse, o kai ledukai sušals, perberkite juos į maišelį.

Būtina užsirašyti datą ant kiekvieno šaldyto produkto, kad vėliau patys nepasimestumėte. Kuo ilgiau laikomi produktai, tuo labiau mažėja maistinė vertė, todėl patariu daugelį jų suvartoti iki naujo sezono.

Dabar prasidės ir grybų metas – juos taip pat galite užšaldyti. Pavyzdžiui, baravykus reikia nuvalyti, supjaustyti gabaliukais, padėti ant kepimo popieriaus ar medinės lentelės ir užšaldyti, o vėliau bus galima perkelti į maišelius. Kitus grybus reikėtų apvirti ir tada šaldyti. Šaldytus grybus suvartoti patariama per pusmetį.

Labai svarbu pasirinkti kuo greitesnę užšaldymo funkciją – kuo greičiau produktas sušąla, tuo daugiau išlaiko vertingųjų medžiagų, susidaro mažiau vandens kristalų, ir jis atšildytas yra skanesnis, vertingesnis, gražiau atrodo. Tai galioja viskam – ir uogoms, ir žalumynams, ir grybams.

Kokią šaldymo klaidą žmonės daro dažniausiai?

Būna, kad prideda į šaldiklį daug visokiausių daržovių, žalumynų ir pamiršta. Patariu rinktis greito užšaldymo stalčių ir šaldyti porcijomis, kurios turi būti nedidelės ir kuo plonesniu sluoksniu paskleistos stalčiuje. Sušąla viena porcija – tada dėkite kitą porciją.

Taip daryti reikia dėl to, kad mažesnės porcijos atšaldomos labai greitai, tad išsaugomos visos naudingosios medžiagos. Procesas trunka daug ilgiau, kai mes į šaldymo stalčių prikišame labai daug produktų ir laukiame, kol jie sušals, be to, nukenčia maisto skonis, vertė ir vaizdas.

Fotolia nuotr./Šaldytos daržovės
Fotolia nuotr./Šaldytos daržovės

Dažna kita klaida – netinkama tara, pasirinkta šaldymui. Ką tai reiškia? Žmonės naudoja visokius maišelius ir net jeigu tai yra maistinis maišelis, nereiškia, kad jis tinka šaldymui. Šaldymui skirta tara yra specialiai pažymėta snaigės ženklu. Jeigu to ženklo nėra, o vaisius, daržoves ir uogas šaldysite tam nepritaikytoje plastikinėje taroje, tuomet į jūsų maistą pateks sintetinės kenksmingos medžiagos.“

Ką dar galime išbandyti be šaldymo?

„Jeigu daržovių nešaldome, tuomet patarčiau rauginti – tai skanu ir sveika. Raugti galite ne tik agurkus ar kopūstus, bet ir pomidorus, žiedinius kopūstus ir visas kitas daržoves, kurios turi kietesnę formą. Raugintos daržovės yra ypač sveika, todėl puikiai tinka valgyti žiemą (aišku, valgyti reikia ne tik jas, bet ir kitas, šaknines daržoves).

Patarčiau atrasti tinkamus marinavimo receptus – tikrai yra tokių, kuriuose naudojami maži kiekiai acto, druskos, cukraus.

Kalbant apie marinavimą, ne kartą esame girdėję, kad tai nesveika. Pirmiausia, žmonės linkę pervirti daržoves, konsistencija primena košę, todėl naudingųjų medžiagų lieka mažai. Pirma taisyklė – apdoroti produktus būtina, tačiau nereikia persistengti, stebėkite, kad jie išlaikytų struktūrą, ir nepervirkite. Kitas dalykas – acto kiekis. Yra receptų, kuriuose reikalaujama pusės stiklinės ir daugiau acto, o jis labai dirgina virškinamąjį traktą ir kenkia mūsų organizmui. Šaukštas ar du tikrai nieko tokio, tačiau stiklinėmis vartoti nereikėtų.

Taip pat dažnai žmonės „perdozuoja“ ir cukraus bei druskos. Juos būtina riboti ir vartoti kuo mažiau. Taigi, jeigu produktai perverdami, pridedama acto, cukraus, druskos dideliais kiekiais, tuomet rezultatas tikrai nekoks ir kenkiantis jūsų sveikatai. Patarčiau atrasti tinkamus marinavimo receptus – tikrai yra tokių, kuriuose naudojami maži kiekiai acto, druskos, cukraus.

O prieš ruošdami atsargas žiemai, atsirinkite tinkamus produktus, t. y. jie neturi būti suvytę ar apkartę“, – pataria mitybos specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius