-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslų daktarė S.Čapkauskienė – apie medžiagų apykaitą: kodėl ji lėtėja ir kas gali suaktyvinti?

Visi norime jaustis sveiki ir stiprūs, o tam reikia ne tik fizinio krūvio, bet ir tinkamos mitybos. Kai suderiname sportą ir mitybą, rezultatas gali tikrai pradžiuginti ir teigiamai paveikti mūsų medžiagų apykaitą. Apie ją galime išgirsti įvairių stereotipų ir pastebėjimų, tarkime, kad egzistuoja stebuklingas maistas, kuris ją pagreitins.
Mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė
Mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė / Mariaus Žičiaus ir 123RF nuotr.

Tiesa ta, kad iš tikrųjų medžiagų apykaitą teigiamai veikia ne konkretūs maisto produktai, bet mūsų kasdienio gyvenimo ypatumai. Apie tai kalbamės su biomedicinos mokslų daktare Sandrija Čapkauskiene, kuri paaiškino, kas yra metabolizmas ir kodėl nereikėtų aklai tikėti, kad kuris nors maistas užtikrins idealų medžiagų apykaitos darbą.

– Papasakokite, kaip reikėtų suprasti terminą „metabolizmas“?

– Terminas metabolizmas reiškia medžiagų apykaitą, vykstančią visose organizmo ląstelėse, kurios tikslas užtikrinti gyvybę. Mūsų medžiagų apykaita yra atsakinga už maistinių medžiagų, gautų iš suvalgytų maisto produktų, pavertimą „degalais“. Tai suteikia organizmui energijos, kurios reikia kvėpavimui, judėjimui, maisto virškinimui, kraujo cirkuliacijai ir pažeistų audinių bei ląstelių atstatymui.

Šiek tiek svarbios informacijos apie mūsų bazinę medžiagų apykaitą. Dauguma mano, kad energijos sunaudojimas tai, ką mes valgome, o išeikvojimas – ... ši dalis dažnai suprantama neteisingai. Manoma, kad didžiąją dalį energijos mes išnaudojame būdami aktyvus.

Jei mes tik gulėsime lovoje visą dieną ir naktį, mes išnaudosime iki 70 proc. visos energijos kaip ir įprastai – kvėpuojant, susitraukinėjant širdžiai, vykstant termoreguliacijai ir cheminiams procesams mūsų ląstelėse.

Kitas 30 proc. pasiskirsto į pasyvų ir aktyvų energijos sunaudojimą. Pasyvusis energijos sunaudojimas – tai mūsų kasdieniniai judesiai: ėjimas į darbą, namų tvarkymas, judėjimas ofise ar koks nors lengvas užsiėmimas (mezgimas, tapymas, žvejyba). Daugeliui žmonių, kurie nėra fiziškai aktyvūs ir nesilanko sporto klube, pasyvioji energija ir sudaro likusius 30 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius