Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 21

Jelena savo kiemą keičia kasmet: sodui naujos gėlės kaip moteriai – suknelės

Klaipėdos rajone, Budrikuose, su šeima gyvenanti Jelena Zaiko už savo sukurtą kiemo aplinką jau gavusi ne vieną įvertinimą. 2013 m. sodyba pripažinta gražiausia Klaipėdos rajone, prieš keletą metų jai suteiktas Šimtmečio sodybos titulas. Tačiau pati šeimininkė sako, kad kasmet jos kiemas, kuriame jau išbandyta daugelis kraštovaizdžio stilių, neatpažįstamai pasikeičia. Taip įvyko ir šiais metais.
Jelenos Zaiko kiemo aplinka
Jelenos Zaiko kiemo aplinka / Asmeninio albumo nuotr.

Kiemas patyrė kelias metamorfozes

Paklausta, kas Jelenai aplinkoje svarbiausia, moteris nedvejodama atsako: „Kad būtų malonu būti savame kieme, kad būtų jauku, kad pas mus norėtų atvykti svečiai ir mėgautųsi aplinka. Aš neseku kraštovaizdžio madų, darau viską intuityviai, iš širdies, taip, kaip man atrodo, kad bus gražu.

Idėjos gimsta visaip – ir labai spontaniškai, ir apgalvotai. Kartais kažką pamatau ir pagalvoju, kad būtų gražu tai turėti savo kieme, kartais tiesiog nusiperku augalą, kurio labai noriu, ir pradedu eksperimentuoti, kur jis gražiausiai augs. Kol randama jam vieta, gali tekti ir kelis kartus persodinti. Nors visi kraštovaizdžio specialistai pataria neskubėti, nepirkti augalų spontaniškai, o ir pati taip visiems patariu, kartais man nesigauna pačiai sekti šiuo patarimu. Kai nuvažiuoju į medelyną ir pamatau kokį nors patinkantį augalą, negaliu susilaikyti neįsigijusi.“

Beje, prieš metus 44 metų moteris pati pradėjo studijuoti kraštovaizdžio dizainą. Ši specialybė neturi nieko bendra su jos pirmąja buhalterės profesija. Studijuoti paskatino draugai, vis klausinėjantys jos patarimų ir teigiantys, kad Jelena turi šiai sričiai talentą. Ar tai taps jos profesine veikla, kol kas moteris nespėlioja.

„Šiemet mano sodas linksta prie natūralistinio stiliaus, nes pastebėjau, kad tokia aplinka reikalauja mažiausiai priežiūros. Esu pakeitusi daug stilių – buvo ir akmenukai pilami, buvo ir kaimo stilius, ir angliškas stilius, turbūt esu išbandžiusi visus įmanomus stilius, nes mėgstu keisti aplinką. Palyginus, koks buvo kiemas, kai laimėjome gražiausios sodybos titulą, šiandien jis pasikeitęs kardinaliai. Tuomet kieme stovėjo autentiškos šimtametės rogės, ant sienų kabojo senoviniai ratai, o medžiai ir krūmai dar buvo visai nedidukai, nes neturėjome pinigų iš karto įsigyti didelį medį, sodinome viską mažų gabaritų.

Dabar krypstu į natūralų kraštovaizdį, dominuoja ramios spalvos, nes ir noriu sukurti ramybės oazę. Panašu, kad gaunasi, nes visi, kas atvažiuoja, sako, kad pas mus taip gera, jog nesinori išvažiuoti. Pernai atsirado dar vienas naujas pomėgis – kuriu puokštes iš savo užaugintų gėlių, todėl pasisodinau daugiau skinamų gėlių. Šiemet kieme atsirado jurginų, kurie nepelnytai nuvertinti. Mes juos laikome močiučių gėlėmis, tiesa, ir priežiūra jų sudėtingesnė, bet dabar yra pasakiško grožio jurginų veislių. Taip juos pamilau, kad sukūriau naują gėlyną vien jurginams“, – pasakojo Jelena.

Asmeninio albumo nuotr./Jelenos Zaiko kiemo aplinka
Asmeninio albumo nuotr./Jelenos Zaiko kiemo aplinka

Daugiau nei 1500 augalų rūšių

Prieš keletą metų ji bandė suskaičiuoti, kiek augalų rūšių auga jos kieme. Tuomet buvo per 1500, šiemet jų dar daugiau. Augalai kieme žydi nuo pat ankstyvo pavasario (pirmosios snieguolės išlenda dar vasario mėnesį) iki vėlyvo rudens. Pernai paskutinę puokštę iš savo kiemo gėlių moteris padarė per Kūčias – gruodžio 24-ąją.

„Turiu ir hortenzijų, ir rožių, ir įvairių varpinių augalų, visko. Visi augalai, kurie šiuo metu yra „ant bangos“, aš juos turiu. Dabar, studijuodama, mokausi sudaryti lenteles, pagal kurias augalai derinami pagal aukštį, žydėjimo laiką. Aš sodindama nieko panašaus nedariau, viskas vyko spontaniškai. Jau tik po to pastebėjusi, kad kuriame nors gėlyne tam tikru metu yra mažai žydinčių gėlių, pasižiūriu, kas tuo metu žydi, ar tinka spalviškai, ir pasodinu.

Naujų gėlių ir augalų mano kieme atsiranda kasmet. Kaip moteriai reikia naujų suknelių ar papuošalų, taip sodui reikia naujų augalų, naujų vėjų. Man būtų neįdomu, jeigu kiekvienais metais jis atrodytų taip pat. Laiko jo priežiūrai skiriu nemažai – kasdien pasikapstau, bet nėra taip, kad jam aukoju visą laisvalaikį. Turiu ir kitokių pomėgių. Reikia aplinką suprojektuoti taip, kad liktų laiko viskam ir priežiūra būtų maloni, o ne varginanti. Jeigu tik ravėsi, laistyti, sodinsi, sodas nustos džiuginti. Jis taps nemielas“, – įsitikinusi pašnekovė.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius