-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medicinos mokslų daktarė apie intymumą nėštumo metu ir po gimdymo: „Natūralu, kad moters lytinis potraukis gali sutrikti“

Seksas nėštumo metu vis dar apipintas stereotipais, tačiau medicinos mokslų daktarė, akušerė-ginekologė ir seksualinės medicinos gydytoja Lina Mockevičienė sako, kad nėštumo laikotarpis – ypatingas, tad reikėtų džiaugtis gyvenimu ir nepamiršti intymios sferos taip pat.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Nors kiekvienas nėštumas ir savijauta jo metu yra individuali, tačiau jeigu nėra jokių patologijų, moteris jaučiasi gerai, sekso tikrai nereikia bijoti.

„Intymūs santykiai padeda vienas kitam parodyti meilę ir sukuria artumą poroje. Be to, nėštumo metu tiek vyras, tiek moteris gali visiškai atsipalaiduoti, nes jiems nebereikia jaudintis dėl nepageidaujamo nėštumo, nereikia naudoti apsisaugojimo priemonių.

Lytiniai santykiai nėštumo metu, jei nėštumas yra nerizikingas, turėtų išlikti tokie patys. Be to, šiuo laikotarpiu moteriai ypač reikia šilumos ir rūpesčio. Mokslininkai teigia, kad seksas teigiamai veikia nėštumo eigą dėl išskiriamų laimės hormonų endorfinų, o tai svarbu besivystančio vaiko sveikatai“, – apie sekso naudą kalba gydytoja.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Mockevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Mockevičienė

– Papasakokite, kuo seksas naudingas nėštumo metu?

– Seksas treniruoja mažojo dubens raumenis ir paruošia moterį gimdymui, pašalina įtampą dubens ir kryžkaulio srityje. Jo metu organizmas gamina oksitociną, kuris yra reikalingas gimdymui. Be to, tokia „fizinė veikla“ yra lyg gera treniruotė, o moters orgazmą galima prilyginti aromaterapijai ar muzikos terapijai dėl išskiriamų laimės hormonų.

Nerekomenduojama turėti lytinių santykių paskutinėmis nėštumo savaitėmis.

Jeigu vaisius pernešiojamas, praėjus gimdymo terminui net patartina užsiimti intymiais santykiais, nes spermoje esantys prostaglandinai skatina gimdos kaklelio atsidarymą.

– Tačiau lytinių santykių kai kada vengia tiek vyrai, tiek moterys. Kodėl taip nutinka?

– Kartais moteris vengia lytinių santykių dėl pakitusių kūno formų, nors daugumai vyrų suapvalėjusios formos, priešingai, yra labai gražios ir patrauklios.

Taip pat dėl pakitusios gimdos padėties kartais santykiai gali būti skausmingi. Gali varginti ir kryžkaulio skausmai, o tai apsunkina lytinį aktą.

Kitas dalykas, reikėtų šnekėti apie nėštumo trimestrus, kurie skirtingai paveikia moters savijautą ir libido. Štai pirmasis trimestras dažniausiai būna sudėtingas dėl to, kad moteris kenčia nuo pykinimo ir nuovargio. Taip pat reikėtų paminėti, jog pirmieji trys mėnesiai yra tas laikas, kada dažniausiai ištinka persileidimai.

Tačiau jeigu nėštumas yra fiziologinis (nekomplikuotas), jaudintis, kad tam įtaką gali padaryti lytiniai santykiai, tikrai nereikia, kadangi neturime duomenų, kad seksas sukeltų persileidimo riziką.

Antrasis trimestras – laikas, kai tiek vyrai, tiek moterys gali atsipalaiduoti ir mėgautis intymiu gyvenimu. Dažnai poroms kyla klausimas, ar sekso metu negalima pakenkti kūdikiui. Galite tikrai nusiraminti, kadangi vaisius yra visiškai saugus.

Vida Press nuotr./Pora lovoje
Vida Press nuotr./Pora lovoje

Lytinių santykių metu vaisius gali jausti tik švelnią vibraciją – jį supa saugi aplinka – vaisaus vandenys, tad jis tikrai nenukentės ir nesupras, kas vyksta.

Galbūt sudėtingiausi santykiai yra nėštumo pabaigoje, kadangi dėl pasikeitusių formų gali būti sunkiau judėti ir atrasti abu partnerius tenkinančią pozą. Šiuo momentu rekomenduočiau šaukštelio pozą.

– Kada reikėtų atsisakyti sekso nėštumo metu?

– Bet kuriuo atveju, lankantis pas ginekologą nereikėtų bijoti pasišnekėti apie intymų gyvenimą, užduoti klausimus, į kuriuos nežinote atsakymo. Lytinių santykių gali tekti atsisakyti dėl daugelio priežasčių. Kiekvienas atvejis yra individualus ir aptariamas su moterimi.

Dažniausiai pasitaiko sekso atsisakyti dėl to, kad nėščioji kraujuoja, jai gresia persileidimas, jeigu nutekėjo vaisiaus vandenys, yra placentos pirmeiga ir yra kraujavimo rizika. Nerekomenduojama turėti lytinių santykių paskutinėmis nėštumo savaitėmis, nes tada gimdos kaklelis praviras, ir tai yra puikūs infekcijos vartai.

Reikėtų paminėti ir tai, kad jeigu moteris patyrė ne vieną persileidimą, nėštumas pradėtas pagalbiniu būdu, pirmajame trimestre gali prireikti susilaikyti. Laisviausias laikas, kaip jau minėjau, antrasis trimestras.

– Būna, kad moteriai dingsta noras mylėtis arba ji to negali daryti dėl savo ir kūdikio sveikatos, ką reikėtų daryti?

– Visais atvejais reikia šnekėti su savo antrąja puse. Jeigu pora negali mylėtis – yra kitų artumo priemonių: apsikabinimai, bučiniai, glamonės, laikas kartu su vyru. Jeigu santykiai skausmingi, galite bandyti ieškoti kitų prieinamų pozų, kurių metu neskauda.

Jeigu moteris gali, bet nenori mylėtis, reikia kalbėtis ir ieškoti priežasčių, kodėl ji nenori? Visais atvejais reikėtų šeimos palaikymo ir supratimo, o jeigu situacija nesikeičia, ieškokite pagalbos kreipdamiesi į specialistus – ginekologą, seksologą.

– Kai moteris pagimdo natūraliai ir kai jai atliekamas cezario pjūvis, kada jau galima sugrįžti prie intymaus gyvenimo?

– Bendrąja prasme dažniausiai po gimdymo praėjus 2 mėnesiams jau galima sugrįžti į seksualinį gyvenimą. Svarbu, kad moteris jau būtų nustojusi kraujuoti, nebebūtų infekcijos pavojaus, o gimda sugrįžtų į normalią padėtį.

Moteris turi turi gerai jaustis tiek fiziologiniu, tiek anatominiu, tiek hormoniniu požiūriu. Tačiau pirmuosius du mėnesius visoms moterims lytiniai santykiai būna skausmingi, nes dubens organai, makštis grįžta į normalią padėtį.

Natūraliai pagimdžiusi moteris greičiau atsistato nei kūdikio susilaukusi po cezario pjūvio. Dažnai operacijos randas būna skausmingas ir gyja ilgiau, taigi skausmingi santykiai gali užsitęsti nuo 4 iki 6 mėnesių.

Reikėtų pažymėti, kad moterims, kurioms nėštumo metu kirpta tarpvietė, o ji kerpama į dešinę pusę, intymūs santykiai gali būti skausmingi net iki pusės metų. Tad nors intymų gyvenimą galite pradėti praėjus porai mėnesių po gimdymo, santykiai kurį laiką gali būti skausmingi. Tačiau svarbu kalbėti ne tik apie fiziologinius dalykus, bet ir apie hormoninį disbalansą.

Nors intymų gyvenimą galite pradėti praėjus porai mėnesių po gimdymo, santykiai kurį laiką gali būti skausmingi.

– Ką reikėtų žinoti apie hormonų disbalansą, dėl kurio, sakote, sumažėja potraukis?

– Moterų, kurios maitina krūtimi, organizme yra labai aukštas prolaktino kiekis, todėl jų potraukis gali sumažėti. Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad turėtumėte nutraukti žindymą.

Libido ir makšties drėgmę galima susigrąžinti ir kitais būdais, nes dėl jos sausumo gali būti skausmingi lytiniai santykiai ir kilti nenoras mylėtis. Pavyzdžiui, tokiais atvejais taikoma PRP terapija, galima naudoti žvakutes su hialuronu, kurios padeda atstatyti makšties drėgmę ir kitos, tarkime, lazerinės procedūros, injekcijos.

Tačiau būna atvejų, kai potraukis nesugrįžta ir dvejus metus, todėl nereikėtų į tai numoti ranka. Tokiais atvejais atliekami individualūs hormoniniai tyrimai, o gavus atsakymus yra paskiriamas gydymas. Pavyzdžiui, kai moteris maitina kūdikį krūtimi, sumažėja moteriškojo hormono estrogeno, o tai gali lemti sutrikusį potraukį. Gali būti sutrikusi skydliaukės veikla, itin sumažėjęs testosterono kiekis, ir visa tai atsilieps seksualiniam gyvenimui. Visi hormoniniai sutrikimai individualūs ir gydomi pagal situaciją hormoniniais vaistais, padėti gali kontraceptinės priemonės, natūralūs žoliniai preparatai, fitoestrogenai.

Iš kitos pusės, kol moteris maitina, o mėnesinės dar neatsinaujinusios arba nereguliarios, hormoniniai tyrimai nėra būtini, stengiamės padėti vietinėmis priemonėmis.

Taip pat reikėtų kalbėti apie psichologinius niuansus ir pagalbą vienas kitam – moteriai reikia leisti pailsėti, išsimiegoti, paskaityti knygą, pasivaikščioti, pamedituoti. Geri tarpusavio santykiai ir supratingumas čia vaidina didelį vaidmenį, juk kai moteris yra pervargusi, galvoja kaip pamaitinti ir pasirūpinti mažyliu, koks seksas gali rūpėti?

– Dažnai po gimdymo moterys skundžiasi, kad makštis išplatėja, todėl intymus gyvenimas tampa nebetoks malonus. Ką galima padaryti?

– Daugkartiniai gimdymai, ilgas išvarymo laikotarpis, stambus vaisius turi įtakos makšties relaksacijai ir yra susiję su lytiniais santykiais. Kaip suprasti, kad makštis išplatėjo? Man dažnai moterys sako, kad atsikelia iš vonios, o iš makšties bėga ir kapsi vanduo – tai plačios makšties sindromas.

Tokiais atvejais rekomenduojami Kėgelio pratimai, kurie sutraukia mažąjį dubenį, daroma ir lazerio terapija, kuri stimuliuoja kolageną ir elastiną – tai medžiagos, turinčios sutraukiamąjį efektą. Moteris gali ir sporto klube atlikti pratimus, kurie stiprina mažąjį dubenį. Būna, kai išvardintos priemonės nepadeda, tuomet rekomenduojamas operacinis gydymas.

Šalia plačios makšties dažniausiai kamuoja ir šlapimo nelaikymas, kuriuo skundžiasi dažna moteris. Šlapimo nelaikymas gali būti įvairaus intensyvumo – kartais jis nelaikomas, kai čiaudima, kosėjama, kitais atvejais, kai išbėga gausesnis jo kiekis, tenka nešioti specialius įklotus. Įdomu ir tai, kad šlapimo nelaikymą gali išprovokuoti šaltis. Ką galima padaryti? Stiprinti makšties raumenis ir užkirsti kelią šlapimo nelaikymui gali padėti jau minėti Kėgelio pratimai, lazerio procedūros taip pat patariama vengti kofeino, palaikyti sveiką kūno svorį. Jeigu minėtis priemonės nepadeda, tuomet gydytojai rekomenduoja atlikti operaciją.

Tapkite projekto „Mes turėsim kūdikį!“ dalimi! Laukiame jūsų istorijų, kaip žinią apie kūdikį pranešėte savo vyrui ar artimiesiems. O galbūt esate tas asmuo, kuriam šią žinią pranešė, ir norite pasidalyti savo reakcija, išgyvenimais? Pildykite žemiau matomą anketą ir mūsų žurnalistai susisieks su jumis, pakalbins ir pasidalins jūsų šeimos istorija su visais!
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius