Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įpročiai, kuriuos mokslininkai pripažino veiksmingais norint numesti svorio

Kiek kartų patikėjote patarimais, kaip numesti svorio, tačiau pastangos buvo bevaisės? O gal net dar daugiau priaugote nei numetėte? Tačiau šie penki mitybos įpročiai, pasak mokslininkų, iš tiesų veikia, rašo portalas eatthis.com.
Antsvoris
Antsvoris / 123RF.com nuotr.

Pasitikrinkite savo motyvaciją

Žinia, svarbiausias žingsnis, kurį reikia žengti prieš pradedant sėkmingą svorio metimo kelionę, – į kasdienį gyvenimą įtraukti sveikus mitybos pokyčius. Svorio metimas iš tiesų yra kelionė, nes tai ilgalaikis įsipareigojimas. Čia būna ir pakilimų, ir nuosmukių, ir kliūčių. Todėl pirmiausia savęs paklauskite: ar esate pasirengę skirti laiko pakeisti savo mitybos įpročius? Ar esate pasirengę padidinti savo aktyvumo lygį? Ar turite pakankamai laiko, kurį galėtumėte skirti savo dienotvarkėje, kad atliktumėte šiuos pakeitimus?

Apžvalginiai moksliniai straipsniai patvirtina, kad, norint numesti svorio, būtina turėti motyvacijos bei vidinio ryžto tai daryti nuosekliai, o taip pat įsipareigoti sau laikytis nusimatytos programos.

Formuluokite adekvačius lūkesčius

Mes visada visko norime čia ir dabar, tačiau tai neįmanoma. Metant svorį, kad šis procesas vyktų sveikai, svarbu sau iškelti lūkestį, kuris iš tiesų pasiekiamas. Pavyzdžiui, nesitikėkite, kas per savaitę numesite 10 kg. Taip pat daug sveikiau formuluoti trumpus tikslus – kiek svorio noriu numesti per savaitę, užuot galvojus apie galutinį tikslą. Jei galutinis tikslas yra pernelyg tolimas, sunkiai pasiekiamas, iš karto pasmerksite save nesėkmei.

Taigi, puiki idėja yra išsikelti nedidelius tikslus. Jei nepasieksite kurio nors iš užsibrėžtų tikslų, nebūkite sau per daug griežti. Pasinaudokite nesėkme kaip mokymosi patirtimi apmąstydami, kodėl nepavyko. Išlikite pozityvūs ir apgalvokite, kaip galite pasiekti kitą tikslą. Tyrimai rodo, kad per dvejus metus tik 19 proc. asmenų pasiekia savo išsikeltus tikslus.

Rinkitės sveiką maistą

Su amžiumi įprasta priaugti svorio. Svoris auga nepastebimai, tačiau vieną dieną mes suvokiame, kad jo jau gerokai per daug. Todėl geriausia imtis priemonių, užkertančių kelią antsvoriui, iš pat pradžių.

Tyrimai rodo, kad sveikos mitybos pasirinkimas gali padėti išvengti svorio augimo ir sumažinti riziką susirgti lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip diabetas, širdies ligos ir kt. Svarbu, kad mitybos racione būtų pilno grūdo maisto produktų, riešutų, vaisių, daržovių ir sveikų baltymų. Sumažinkite arba išbraukite iš mitybos perdirbtus maisto produktus, saldžius gėrimus bei produktus, gatavus mėsos gaminius ir baltus miltus.

Mitybos ir fizinio aktyvumo pusiausvyra

Sveika mityba ir fizinis aktyvumas – sveikiausia sąjunga Žemėje ir sveiko gyvenimo būdo pagrindas. Būtent šis derinys padeda efektyviausiai deginti kalorijas. Be to, būdami aktyvūs, išliksite sveiki ir gerai jausitės, tai padės sumažinti streso poveikį ir suteiks energijos.
Kuo aktyviau sportuosite, tuo daugiau kalorijų jūsų kūnas sudegins. Sportas kartu su sveika mityba leis palaikyti „kalorijų deficitą“, o juk svorio metimo procese svarbu suvartoti mažiau kalorijų, negu jų išeikvojate.

Paverskite tai gyvenimo būdu

Svarbiausia nesustoti, kai pasieksite norimą rezultatą. Įpročiai, kurių laikėtės mesdami svorį, turėtų išlikti visam gyvenimui. Sveikas svorio metimas nėra susijęs su konkrečia lieknėjimo programa ar dieta. Tai gyvenimo būdas, kurį sudaro sveikos mitybos įpročiai, reguliarus fizinis aktyvumas ir streso valdymas.

Suformavę gerus įpročius, susijusius su mityba ir fiziniu aktyvumu, savo svorio kontrolę išlaikysite visą gyvenimą. Ir tam dažnai nereikia specialaus laiko. Pavyzdžiui, palikite automobilį toliau nuo tos vietos, į kurią vykote, kad galėtumėte pasivaikščioti, prie darbo stalo stovėkite, o ne sėdėkite, atlikite paprastus pratimus namų ruošos metu, visada rinkitės laiptus, o ne liftą ir pan. Norint, kad svoris negrįžtų, svarbu ir toliau mankštintis bei išlaikyti sąmoningumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius