Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 maistinės medžiagos, palaikančios energiją visą dieną

Energija yra su maistu gaunamos kalorijos, tačiau jos gali būti labai skirtingos. Jau pirmoje dienos pusėje galima suvartoti visą paros kalorijų normą, tačiau negauti reikalingų maistinių medžiagų, dėl to likti alkanam.
Maisto gaminimas
Maisto gaminimas / 123RF.com nuotr.

Portalas bud-v-forme.ru išvardino 5 maistines medžiagas, kuriomis mes pasisotiname nepersivalgydami.

Amino rūgštys

Tiek gyvuliniai, tiek augaliniai baltymai, patekę į mūsų organizmą, skyla iki amino rūgščių. Iš jų savo ruožtu sintezuojami nauji baltymai – statybinė medžiaga raumenų audiniams ir kaulams. Savarankiškai organizmas negali pasigaminti amino rūgščių – jų mums būtina gauti iš maisto.

Geriausias baltymų šaltinis yra gyvulinės kilmės: mėsa, žuvis ir pieno produktai. Iš augalinių produktų baltymų daugiausiai turi ankštiniai, špinatai ir bolivinės balandos kruopos.

Polinesočiosios riebalų rūgštys

Jos svarbios tinkamai lipidų apykaitai. Šiandien mokslininkai teigia, kad mūsų organizmai nėra naudingi produktai su sumažintu riebalų kiekiu, kaip buvo manoma anksčiau. Riebalai mums reikalingi, tiesa, tokie, kurie turi tinkamą omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykį.

Fiziologiškai teisingiausia proporcija – 3:1. Tačiau šiuolaikinėje mityboje ši proporcija paprastai būna iškreipta (6:1 ar net 10:1). Todėl būtina į mitybos racioną įtraukti maisto produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgšties.

Norėdami gauti jos pakankamai, turėtumėte reguliariai vartoti riebios žuvies ir augalinių aliejų (alyvuogių, saulėgrąžų, linų, rapsų).

Sudėtiniai angliavandeniai

Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis mūsų organizmui ir ypač smegenims. Tačiau svarbu vengti paprastųjų angliavandenių, kadangi jie, skirtingai nuo sudėtinių, greitai suvirškinami ir pasisavinami todėl nesuteikia ilgalaikio sotumo jausmo.

Sudėtinių angliavandenių (krakmolo ir maistinių skaidulų) gausu ankštiniuose, pilno grūdo produktuose ir kitokiame augaliniame maiste.

Fitokomponentai

Šiandien mitybos specialistai vis dažniau kalba apie tam tikras augaluose (daržovėse ir vaisiuose) esančias medžiagas, kurios atlieka organizme specifinę funkciją. Prie jų priskiriami flavonoidai, pasižymintys hipoglikeminiu poveikiu, t. y. reguliuojantys staigius cukraus kiekio šuoliukus kraujyje, o tai savo ruožtu apsaugo nuo alkio priepuolių.

Flavonoidų, o taip pat beta-karotino, vitaminų A ir C šaltinis šaltinis – vaisiai, daržovės, žalumynai, įvairūs prieskoniai, vaistažolės.

Antioksidantai

Deguonis, kuris būtinas organizmui, kad vyktų normali medžiagų apykaita, turi pašalinį poveikį: oksidaciniai procesai neigiamai veikia bendrą organizmo būklę. Todėl būtina su maistu gauti pagrindinių antioksidantų, neutralizuojančių šiuos procesus, – vitaminų A, E ir C, beta-karotino, seleno ir kalcio.

Antioksidantų šaltinis – įvairūs vaisiai, daržovės, žolės. Daug vitamino E turi riešutai, grūdai, augaliniai ir gyvuliniai riebalai. Norint papildyti organizmą selenu, reikėtų vartoti dumblių, žuvies, kepenėlių ir grūdų. Kalcio gausu pieno produktuose, žuvyje, kiaušiniuose, žaliose daržovėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius