-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antikovidinė dieta: specialistė atkreipia dėmesį į kelias produktų grupes

Kai kalbama apie mitybos įtaką imunitetui, dažniausiai prisimenami produktai, turintys vitamino C, cinko ir kitų naudingų mikroelementų, stiprinančių mūsų imuninę sistemą. Dietistė, Klaipėdos valstybinės kolegijos lektorė Aušra Šunokaitė pateikia kitokią imunitetą stiprinančios dietą. Ji pataria atkreipti dėmesį į produktus, kurių su imunitetu dažniausiai nesiejame.
Peršalimas
Peršalimas / 123RF.com nuotr.

Pasak A.Šunokaitės, nors dažnai galima išgirsti tokius terminus, kaip sveika ar nesveika mityba, iš tiesų mityba nėra nei sveika, nei serganti. Mityba gali būti pilnavertiška, subalansuota arba tenkinanti organizmo poreikius.

„Pandemijos laikotarpis, be abejo, įnešė sumaišties į nusistovėjusią rutiną, paliesdamas ir valgymo įpročius. Vengdami susibūrimo vietų, daug žmonių renkasi maistą išsinešimui, kiti – sukasi pagal savo galimybes virtuvėje. Tačiau pandemija nepalietė visada besikeičiančio produktų sezoniškumo. Mityba tamsiuoju metų laikotarpiu turėtų, visų pirma, nepakenkti organizmui, o vėliau galime pradėti ieškoti gilesnės mitybos prasmės ir savo raciono paįvairinimo“, – teigė pašnekovė.

Mūsų imunitetas tiesiogiai susijęs su tinkama žarnyno būkle, t.y. jame gyvenančių bakterijų ir kitų mikroorganizmų sudėtimi. Sveika mikrobioma suteikia mums imuniteto galią.

Pasak dietistės, mikroorganizmai gyvenantys žarnyne, sudaro 70–80 proc. mūsų imuniteto, todėl būtina pasirūpinti, kad žarnynas gautų įvairių maistinių medžiagų, kurios praturtintų žarnyno mikrobiomą, nes ji savo ruožtu stimuliuoja imuninę sistemą, skaido potencialiai toksiškus maisto junginius ir sintetina tam tikrus vitaminus bei aminorūgštis, įskaitant B grupės vitaminus ir vitaminą K. Pavyzdžiui, pagrindiniai fermentai, reikalingi vitamino B12 pagaminimui, randami mūsų bakterijose, o ne augaluose ar gyvūnuose.

Koks gi geriausias maistas žarnynui?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius