Sumanaus taupymo planas
Daugiau straipsnių

Ką apie jus papasakotų naminių atsargų lentyna?

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Sausį, kone pilkiausią metų mėnesį, kai po šventinės karštinės kišenėse švilpauja vėjai, dažnas ieško sprendimų, kaip mažiau išlesti ir daugiau sutaupyti. Pavyzdžiui, stabteli atidžiau patyrinėti namuose esančių maisto atsargų, gamina iš ilgai negendančių maisto produktų, kurių pravartu turėti kiekvienam.

Produktų lentyna

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ilgo galiojimo produktai jau tapo neatsiejama kasdienio prekių krepšelio dalimi.

„Planuojant apsipirkti, visada naudinga iš anksto susižiūrėti, kokių ilgo galiojimo produktų yra spintelėse ir tik tuomet kruopščiai suplanuoti, ką dar būtina įsigyti. Pardavimų duomenimis, dažniausiai pirkėjai renkasi ryžius, avižinių kruopų gaminius, grikius, perlines, manų kruopas, populiarios ir įvairiausios konservuotos daržovės. Siekiantiems dar daugiau sutaupyti, rekomenduojame atidžiau sekti kainų leidinius, iš kurių galima sužinoti apie šios kategorijos prekėms taikomus ypatingus pasiūlymus“ – sako V. Budrienė.

Taigi, ar žinote, ką apie jūsų maisto atsargų pasirinkimus pasakytų namų lentynos?

123RF.com nuotr./Lentyna
123RF.com nuotr./Lentyna

Strategas, kuris visad su planu

Būtent taip namų šeimininką, kuris apsipirkinėdamas visad pagalvoja apie galimas maisto produktų „draugystes“, apibūdintų ilgai negendančių maisto atsargų lentyna.

Šiuose namuose mėgstančių gaminti pirkiniai pasakoja apie racionalius ir apgalvotus sprendimus: saulėje džiovinti pomidorai čia visad išgelbės makaronus, vytinta dešra, medžiotojų ar kabanosi dešrelės tiks užkandžiui prieš rimtus pietus, abrikosų džemas nudžiugins blynus ar ekspromtu gimusius desertus, konservuotas kalakutienos paštetas ir silkės filė su burokėliais – sumuštinius, o anksčiau pirkti lazdyno ar graikiniai riešutai, migdolai, razinos, džiovinti abrikosai ar džiovintos slyvos taps puikiu užkandžiu praalkusiam ar pietų laukiančiam namiškiui.

Makaronų apkepas su moliūgu ir trijų rūšių sūriu

4 porcijoms reikės:

400 g moliūgo,

350 g makaronų,

50 ml pieno,

2 valg. š. maltų džiūvėsėlių,

1 valg. š. sviesto,

2 valg. š. alyvuogių aliejaus,

po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų,

po 50 g tarkuoto Parmezano, Čederio ir sūrio su Mėlynuoju pelėsiu.

Nuluptą moliūgą supjaustykite maždaug 1,5 cm storio griežinėliais.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, sudėliokite vienu sluoksniu moliūgo griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite apie 20 min., kol taps minkšti ir pradėję skrusti.

Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, sudėkite sviestą, visą sūrį ir ant labai mažos ugnies pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sudėkite į gautą mišinį apie 2/3 šakute sutrinto kepto moliūgo, pamaišykite, kol gausite tirštą gelsvą padažą.

Makaronus išvirkite, nukoškite, suberkite į didelį dubenį, ant viršaus pilkite sūrių-moliūgo padažą ir labai gerai išmaišykite.

Makaronų masę į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo formą aukštesniais kraštais. Ant viršaus padėliokite likusių kepto moliūgo gabalėlių, pabarstykite džiūvėsėliais.

Kepkite orkaitėje apie 15 min., kol viršus paskrus. Visai į pabaigą galite įjungti grilio režimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Pirkėjas iš bėdos

Jei jūsų namuose visad papildytos grikių, avižinių dribsnių, makaronų ar avinžirnių atsargos, bet pamiršti prie jų derantys prieskoniai ar kiti priedai, atsarginių prekių lentyna apibūdintų jus kaip pirkėją iš bėdos. Naujiems metams nepamaišytų ir platesnis pirkinių akiratis, tuomet kurti ir gaminti pavyktų kur kas turtingesnį meniu. Itin svarbu, kad namuose esantys produktai derėtų vieni prie kitų ir žadintų norą pagaminti praktiškų ir gardžių patiekalų.

Grikių salotos su saulėje džiovintais pomidorais

4 porcijoms reikės:

500 g grikių,

1,5 stiklinės vandens,

po saujelę šviežių bazilikų, krapų ir petražolių,

saujos vyšninių pomidoriukų,

pusės stilinės susmulkintų saulėje džiovintų pomidorų,

1 skiltelės česnako,

1 susmulkinto agurko,

2 valg. š. alyvuogių aliejaus,

1 citrinos sulčių,

po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Grikius nuplaukite ir užpilkite šaltu vandeniu. Užkaiskite, pasūdykite ir virkite maždaug 20 minučių.

Dubenyje sumaišykite stambiai supjaustytus bazilikus ir kitas žoleles, agurkus, pomidorus, saulėje džiovintus pomidorus, citrinos sultis ir alyvuogių aliejų. Gerai išmaišykite, suberkite atvėsusius grikius ir vėl išmaišę pagardinkite druska ir pipirais.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Pasiruošęs visiems gyvenimo atvejams

Jei jūsų naminių atsargų lentyna turtinga konservuotais kukurūzais, persikais, ananasais ar vyšniomis, spintelėje visad budinčiomis apelsinų sultimis, o šaldiklyje pavyktų surasti šaldytų žemaičių blynų ar ledų, esate tikras atsargų meistras!

Jums nebaisūs ne tik netikėtai užgriuvę svečiai, bet ir sausio pūgos: kaip jauku turėti gardžių atsargų namuose užklupus „kažko skanaus“ norui.

Greitas ir sotus pyragas su daržovėmis

Reikės:

1 pakelio šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,

2 mažų jaunų cukinijų,

4 morkų,

5 kiaušinių,

250 ml grietinėlės,

trečdalis baltagūžio kopūsto,

2 valg. š.sviesto,

saujos šviežių petražolių,

po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų ir muskato riešuto,

1 valg. š. Pesto padažo.

Atšildykite bemielę sluoksniuotą tešlą ir išklokite ja kepimo formą. Tešlą subadykite šakute ir iškepkite.

Kol kepa tešla, pasiruoškite įdarą. Nulupkite cukinijas bei morkas ir supjaustykite griežinėliais, kopūstą sutarkuokite stambia trintuve.

Keptuvėje įkaitintame svieste pakepinkite morkas ir pusę kiekio cukinijų. Įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir troškinkite apie 10 min. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir pesto padažu.

Pasūdykite, pagardinkite muskatais, kapotomis petražolėmis.

Ant atvėsusio tešlos lakšto sukrėskite atvėsintas daržoves, supilkite kiaušinių plakinį ir uždėkite cukinijos griežinėlių.

Pyragą kepkite apie 15 min. gerai įkaitintoje orkaitėje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje

Skanaus!

Papildyti ir pradžiuginti žingeidžią ir reiklią namų lentyną ilgiau galiojančiais maisto produktais, pažymėtais CLEVER prekės ženklu, visuomet galite IKI parduotuvėse.

Pavadinimas CLEVER reiškia „protingas“ ir atspindi šio prekės ženklo filosofiją, kad apsipirkimas gali būti išmintingas. Smagaus namų lentynų pildymo!