Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl nuolat jaučiatės pavargę, be energijos? Pagrindinės mieguistumo ir nuovargio priežastys

Jei visados esate išsekę – tai gali būti mieguistumas arba nuovargis, tačiau tarp jų yra didelis skirtumas. Jei esate mieguisti, paprastai užtenka gerai išsimiegoti ir jūsų energija kaipmat atsistatys. Jei esate pervargę, net ir gerai išsimiegoję neturėsite daug energijos ir sunkiai imsitės ką nors daryti.
Nuovargis
Nuovargis / 123RF.com nuotr.

Yra nemažai mieguistumo ir nuovargio priežasčių. Tai gali būti neišsimiegojimas, prasta miego kokybė, prastas maitinimasis arba sveikatos sutrikimas – štai keletas dažniausių priežasčių, dėl ko galite jaustis pervargę.

Netinkamas miegas

Jei dienomis jaučiatės pervargę, pirmiausia turite pažiūrėti į tai, kaip miegate. Pradėkite nuo to, kiek laiko miegate. Suaugęs žmogus turėtų išmiegoti nuo septynių iki devynių valandų, vaikai turėtų miegoti dar ilgiau.

Miego kokybė yra tokia pat svarbi kaip ir laikas, kurį paskiriate miegui. Jei knarkiate ir dėl to prabundate naktį po kelis kartus – jūsų miegas tampa fragmentuotas, ir smegenys nepatenka į gilesnes, labiau pailsinančias miego fazes. Tokiu atveju galite jaustis mieguisti dienos metu.

Dėl išsiderinusio ritmo miego kokybė stipriai nukenčia ir galite jausti nuovargį.

Jei manote, kad miego ar jo kokybės trūkumas yra pagrindinė problema – pabandyti nusistatyti miego grafiką ir stengtis griežtai jo laikytis gali būti sprendimo būdas. Mūsų kūnas turi vidinį laikrodį, kuris reguliuoja organų veiklą, o reguliarus ciklas – einant miegoti ir keliantis tuo pačiu ar panašiu laiku – padeda šį laikroduką sureguliuoti.

Jei jūsų miego ritmas dažnai keičiasi, kūnas pradeda nesuprasti, kada jam reikia dirbti ir būti žvaliam, o kada ilsėtis. Gali sutrikti ir kitų organizmo funkcijų veikla. Dėl išsiderinusio ritmo miego kokybė stipriai nukenčia ir galite jausti nuovargį.

Tai yra ypač svarbu, jei dirbate naktinėmis pamainomis. Darbas naktimis ir neturėjimas aiškaus grafiko gali būti itin žalingas jūsų kūnui ir padidinti širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Įsivedus grafiką ir stengiantis imituoti dienos–nakties ciklą, nepriklausomai nuo to, kas už lango, labai padeda sureguliuoti naktinių darbuotojų vidinį laikrodį, kuris būtų suderinamas su jų darbo grafiku.

Netinkamas maitinimasis

Jei kasdien negaunate pakankamai maisto medžiagų ar negeriate pakankamai daug vandens, tai gali būti jūsų nuovargio priežastis. Pasitikrinkite dėl šių medžiagų:

Kalorijos. Jei per dieną suvartojate mažiau nei 1000 kcal, tai gali sulėtinti jūsų medžiagų apykaitą ir sukelti nuovargį dėl nepakankmao energijos kiekio. Geriausia būtų laikytis 2000–3000 kcal per dieną, jei esate vyras, ir 1600–2400 kcal per dieną, jei esate moteris.

Baltymai. Organizmui negaunant pakankamai baltymų, raumenys negali atsistatyti. Be baltymų, net paprastas pasivaikščiojimas gali jus neproporcingai nuvarginti. Jei jaučiatės taip, kad galėtumėt griūti ir nebeatsikelti palipę laiptais ar pasivaikščioję parke – vertėtų sunerimti. Rekomenduojama paros norma yra 0,8 g baltymų vienam kilogramui. Jei sveriate 70 kilogramų – per dieną stenkitės suvartoti apie 56 g baltymų.

Produktai, kuriuose gausu baltymų / 123rf.com nuotr.
Produktai, kuriuose gausu baltymų / 123rf.com nuotr.

Angliavandeniai. Miltiniai gaminiai, batonas, makaronai, ryžiai, saldūs sausi pusryčiai… Šiems produktams trūksta maistingų medžiagų ir skaidulų, todėl jie virškinami lėtai. Jie gali suteikti trumpą energijos šuolį, kuriam pasibaigus galite jaustis tik dar labiau pavargę.

Kai vartojate angliavandenius, organizmas išskiria insuliną, kuris sumažina cukraus kiekį kraujyje, dėl to jaučiamas nuovargis. Bandykite angliavandenių nepadauginti ir derinti juos su kitu, daugiau maistingų medžiagų turinčiu maistu.

Vanduo. Kai negeriate pakankamai vandens, pradedate iš lėto dehidratuoti. Dėl to jūsų širdžiai sunkiau pumpuoti kraują ir tiekti deguonį bei maisto medžiagas kūnui, dėl ko galite jausti nuovargį. Stenkitės išgerti bent keletą litrų vandens per dieną.

Fizinio aktyvumo trūkumas

Žinote tą jausmą, kai atrodo guli visa dieną lovoje, bet vis tiek jautiesi pervargęs? Nejudrumas gali būti to priežastis. Mažo intensyvumo fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, pasivaikščiojimas gali sumažinti jūsų nuovargį. Nesvarbu, kada vaikščiosite, ryte ar vakare, tačiau pabandykite paskirti tam laiko kasdien.

Geriausia, jei užsiimsite fiziniu aktyvumu pavalgę, kas padės jūsų kūnui pernešti gliukozę iš kraujo į ląsteles. Nebūtina pulti daryti atsispaudimų ar atsilenkimų, lengvas pasivaikščiojimas padės sumažinti mieguistumą, kurį kartais jaučiame gerai pavalgę.

Vida Press nuotr./Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi
Vida Press nuotr./Ėjimas teikia daug naudos, laimės – irgi

Organizmo būklė

Tam tikri organizmo pakitimai ar problemos irgi gali būti jūsų nuovargio priežastis.

Chroniškas nuovargio sutrikimas charakterizuojamas kaip ekstremalus mieguistumas ir nuovargis, trukdantis kasdieniam gyvenimui. Dažniau pasitaiko moterims nei vyrams, ypač prieš menopauzę sumažėjųs hormonų kiekiui.

Nėštumo metu organizmas patiria didelį stresą ir hormonų kaitą. Tai gali sukelti mieguistumą ir nuovargį. Dažniausiai, kol organizmas prisitaiko, jaučiamas tik pirmąjį trimestrą, nors kai kuriais atvejais energijos lygis gali išlikti žemas viso nėštumo metu.

Mažakraujystė – tai raudonųjų kraujo kūnelių arba hemoglobino trūkumas. Jei jūsų kraujyje nėra pakankamai hemoglobino, raumenys ir organai negauna pakankamai deguonies, dėl to galite jaustis pervargę.

Skydliaukės problemos taip pat gali kelti nuovargį. Jei jūsų skydliaukė ne itin aktyvi, nuovargis yra vienas iš simptomų, tačiau jei ji itin aktyvi – tai gali padidinti jūsų kraujospūdį, dėl kurio bus sunku užmigti, taigi kentės jūsų miego kokybė.

Diabetas taip pat gali trukdyti jūsų poilsiui. Jei jūsų cukraus lygis kraujyje aukštas, gali tekti dažnai keltis naktį šlapintis, taip sutrinka jūsų miego ritmas ir miego kokybė.

Jei jūsų kraujyje nėra pakankamai hemoglobino, raumenys ir organai negauna pakankamai deguonies, dėl to galite jaustis pervargę.

Stresas ir psichologinės bėdos

Jei su jūsų organizmu fiziškai viskas tvarkinga, tačiau vis tiek jaučiatės pervargę, galbūt reikėtų atidžiau pažvelgti į savo nuotaikas ir bendrą savijautą.

Stresas gali neleisti užmigti naktį, dėl ko dieną galite vaikščioti apsnūdę. Ilgalaikis stresas taip pat alina organizmą ir gali kelti nuovargi ar net sukelti nervinį išsekimą.

Taip pat nuovargis yra dažnas depresijos ar nerimo sutrikimo simptomas. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad nemiga gali pabloginti ir taip esančią depresiją ar nerimą, ir ratas užsisuka, kol atveda prie negerų pasekmių.

Jei galvojate, kad jūsų nuovargis yra susijęs su depresija ar nerimu, būtinai kreipkitės į specialistą. Gydytojas galės jums padėti susitvarkyti grafiką ar išrašyti vaistų, padėsiančių užmigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius