Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laidų ciklas „Rūpinkis savimi“: ką valgyti, kad jaustumės žvalūs ir išlaikytume norimą kūno svorį?

Nuo gegužės 23-iosios portale 15min startuoja šeštadieninis laidų ciklas „Rūpinkis savimi“. Šiose laidose lankysimės pas įvairiausių sričių specialistus ir kalbėsime apie tai, kas rūpi kiekvienam mūsų: sveiką gyvenseną, mitybą, sportą, miegą, grožio procedūras – kaip rūpintis savo veido, kūno oda ir plaukais. Pirmoje laidoje – pokalbis su sveikos mitybos eksperte, dietologe, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autore Vaida Kurpiene apie tai, ką valgyti, kad jaustumės žvalūs, energingi ir išlaikytume norimą kūno svorį? Bei sveikesnės šaltibarščių versijos receptas.

Sveikos mitybos specialistę kaip pirmąją pašnekovę pasirinkome ne atsitiktinai. Artėja vasara, o šiuo metų laiku svorio klausimai tampa kaip niekad aktualūs. Be to, ir dešimtą savaitę besitęsiantis karantinas čia paliko pėdsaką.

Nemažai buvo tų, kurie per karantiną gyrėsi įvairiausiais pasiekimais – nuo to, kad pradėjo sportuoti, iki to, kad perskaitė daug knygų. Ir kažkur ten per vidurį sugulė pasiekimai virtuvėje: įvairiausi net iš nuotraukų nosį glostantys ir seilę nuryti priverčiantys patiekalai ir kepiniai. Tiesa, ne vieną jau teko išgirsti skundžiantis: priaugau svorio.

Taigi šiandien su dietologe V.Kurpiene ir kalbamės apie tai, kodėl vieni gali valgyti viską ir neturėti jokių problemų dėl svorio, o kitiems cinamonines bandeles reikia skaičiuoti? Kokių produktų turėtume atsisakyti ir kokius įtraukti į savo kasdienę mitybą?

Žinome, kad cukrus, miltai jokios naudos neatneša. Dar ne taip seniai buvo vengiama ir riebalų, o dabar vis dažniau kalbama apie tai, kad juos (žinoma, geruosius riebalus) būtina įtraukti į savo mitybą. Kiek ir kokių jų turėtume suvartoti kasdien?

VIDEO: „Rūpinkis savimi“: ką valgyti, kad jaustumės žvalūs ir išlaikytume norimą kūno svorį?

– Vaida, tai kodėl vieni gali valgyti viską, o kiti turi skaičiuoti?

– Tai, kad gali valgyti viską ir bet kiek, yra iliuzija. Yra įvairių amerikiečių laidų, kuriose liekniems, viską valgantiems žmonėms, keletui savaičių reikia susikeisti valgiaraščiais su apkūnesniais žmonėmis. Tada ir paaiškėja tiesa, kad tai yra didžiulis mitas, kaip mes valgome. Tik tiek, kad tie žmonės, kurie mano, kad valgo viską, jie intuityviai labai gerai jaučia sotumo jausmą, tai čia mamai ir tėčiui ačiū, kad nepagadino vaikystėje. Jie intuityviai vieną dieną pavalgo mažiau, kitą daugiau, ir tas kiekis išsilygina.

Žmonės, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra praradę tą įgimtą sotumo jausmą, natūralu, kad jie susiduria su didesnėmis problemomis. Čia guodžia tik tai, kad tai lemia ne genai ir ne ligos, o tai, ką ir kiek dedame į lėkštę ir, aišku, į burną (šypsosi).

– Vienas norės numesti galbūt du kilogramus, kitas – daugiau. Ką svarbu žinoti, nuo ko žmogui pradėti?

– Tie, kurie svarsto numesti du kilogramus, turėtų gerai pagalvoti, ar yra pasiryžę keisti savo įpročius, mitybos būdą, ieškoti naujų patiekalų. Nes jeigu ne, tada kyla tokia nuolatinė kova ir visada jautiesi savimi nepatenkintas. Tie minus du kilogramai yra tipinis svoris, kurį kiekviena moteris nori numesti arba priaugti.

Jeigu kalbame apie daugiau kilogramų, reikėtų labai aiškiai susidėlioti savo planą – ir ne tik valgiaraščio, bet ir to, kaip jūs tai darysite. Nes faktas, kad reikės keistis. Jeigu tik sugalvoju, kad maitinsiuosi sveikiau, bet nesugalvoju, kaip tai padarysiu, kaip susidėliosiu savo kasdienę rutiną, tada tai neįvyksta. Blogiausia – ne tas likęs svoris, o tas kankinantis vidinis jausmas, kad negaliu to padaryti.

Išmesti produktus iš savo raciono reikia tik tokiu atveju, jeigu mes turime alergiją.

– Kokius produktus žmogus turėtų išmesti iš savo įprasto valgiaraščio? O gal tiesiog jų vartoti mažiau?

– Tai čia ir klausimas – išmesti juos ar vartoti mažiau. Išmesti produktus iš savo raciono reikia tik tokiu atveju, jeigu mes turime alergiją, bet ji gali būti ir labai vertingam produktui – pavyzdžiui, žuviai, arba dėl kitų sveikatos būklių gydytojai rekomenduoja vieno ar kito produkto nevartoti.

Visais kitais atvejais aš vis dėlto rekomenduočiau neišmesti, o riboti, nes jeigu mes išmetame, tai labai greitai jie grįžta atgal ir dažniausiai dideliais kiekiais. Nuvažiuoji pas mamą ir prisišveiti, nes gi – paskutinį kartą (šypsosi). Ir taip iki kito „paskutinio karto“, kuris vėl ganėtinai greitai ateina.

Dauguma žino, kas yra sveika, kas nesveika, bet yra ir iliuzijos. Pavyzdžiui, žmogus sako: aš nevalgau cukraus, bet stiklainiukais valgo medų arba suvalgo dėžutę datulių, kuriose – 65–80 g cukrų, ir galvoja, kad čia viskas gerai. Tai, deja, taip nėra. Taigi reikėtų žiūrėti bendrą kiekį.

Taip pat reikėtų persižiūrėti dienos valgiaraštį, kad jame vertingų produktų būtų daugiau, o menkaverčių – mažiau. Šiandien daugelis žino, kas yra greitieji angliavandeniai, kurie kenkia sveikatai. Ir nebūtinai tik cukrus. Tarkime, tie patys rūkyti, vytinti produktai, įvairūs konservai irgi gali labai blogai veikti mūsų sveikatą, jei yra valgomi dideliais kiekiais. Jei mažais kiekiais – kartais nieko tokio suvalgyti ką nors ir iš šių produktų.

Rūkyti, vytinti produktai, įvairūs konservai irgi gali labai blogai veikti mūsų sveikatą, jei yra valgomi dideliais kiekiais.

Ir dar vienas dalykas – produktai turėtų būti kuo paprastesni. T. y., jeigu mėsa – tai mėsa, o ne kumpis, jeigu žuvis – tai žuvis, o ne žuvies konservai, jeigu daržovės – tai tikros daržovės, o ne daržovių traškučiai. Kuo produktas paprastesnis, natūralesnis, tuo jis teiks didesnį sotumo jausmą, geriau veiks mūsų sveikatą ir geriau virusams atsispirsim (šypsosi).

Taigi tie, kurie valgo vertingesnį maistą, ne tik gali išlaikyti savo liekną liemenį, bet ir būti geresnės sveikatos.

– Tai ar gerai suprantu, kad, jei kartais leisime sau bandelę, saldainį, gabalėlį šokolado ar net torto, tai nepakenks bendrai visumai?

– Čia klausimas – kiek dažnai ir kiek. Nes standartiniame torto gabalėlyje (200 g) yra apie 1000 kalorijų. Vyrams paros kalorijų norma yra 2000, moterims – mažiau – apie 1600, aišku, priklauso nuo fizinio aktyvumo.

Aš pati kasdien valgau po mažą desertą ir nuo to mano svoris niekaip nesikeičia. Kitas dalykas, jei mes nevalgysime desertų, bet valgysime koldūnus ir picą, geriau nebus.

Klaidingas yra klausimas: kiek aš galiu suvalgyti saldumynų? Arba – kiek dažnai galiu valgyti picą? Reikia žiūrėti visos savaitės racioną. Ir, kai manęs klausia, kaip atrodo ideali diena, ką valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei, irgi sunku pasakyti, nes dienos irgi turi skirtis: vieną dieną turėtų dominuoti žuvis, kitą – mėsa, trečią – pieno produktai, tarkime, varškė, ir t. t.

Jei visos septynios iš eilės dienos bus vienodos, tai bus nei vertinga, nei sveika. Tiesa, svorį tikrai galima numesti net ir vienodai maitinantis, bet labai daug energijos ir sveikatos nebus.

Valgyti vienodą maistą yra viena dažniausių klaidų, dėl ko žmonės atauga svorį.

Valgyti vienodą maistą yra viena dažniausių klaidų, dėl ko žmonės atauga svorį, nes jie tada pradeda keisti valgiaraštį: viską, ką iki tol valgė, užbraukia, nes neva viskas buvo blogai, nors dažniausiai taip nėra, ir tada pasirenka kelis sveikus patiekalus ir valgo juos tol, kol nusibosta. O kai nusibosta, vėl grįžta prie senojo valgiaraščio.

Pažiūrėkite, mus visur supa maistas, net ne maisto prekių parduotuvėse, dėl to neskaniai valgyti arba būti alkanam yra didelė kančia, kuri anksčiau ar vėliau baigsis. Todėl reikia bandyti naujus receptus ir rasti tai, kas bus ir vertinga, ir sotu, ir skanu. Ir juos kaitalioti. Taip galime pasiekti puikių rezultatų, ir ilgam.

Apie tai, kiek kartų turėtume valgyti per dieną, kokius riebalus ir kiek jų vartoti, bei sveikesnių šaltibarščių receptas ir kuo naudingi į juos dedami produktai – aukščiau esančiame laidos „Rūpinkis savimi“ įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius