-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto produktai, kurie labiausiai ramina ir atpalaiduoja

Kadangi daugelio mūsų gyvenimuose netrūksta streso, nerimo ir skubėjimo, verta žinoti, kad tinkama ir subalansuota mityba gali gerokai palengvinti prastos savijautos simptomus.
Rudeniška sriuba puodelyje
Rudeniška sriuba puodelyje / Vida Press nuotr.

Taigi, kokius produktus verta valgyti dažniau?

Daržovių sriuba

Tikinama, kad sriuba padeda kovoti su virusais, infekcijomis, ramina. Geriausia skanauti pomidorų, paprikų, morkų sriubas ir jas gardinti tokiais prieskoniais kaip česnakas, čiobreliai, rozmarinai ir kitos žolelės. Be to, šilta, neriebi daržovių sriuba puikus maistas siekiantiems gyventi sveikiau.

Medus

Jame gausu triptofano, kuris įveikia nerimą ir ramina nervus. Medus išties puikus šiuo sezono metu, nes kovoja ir su peršalimo simptomais. Skanėste aptiksime ir kalio, kovojančio su streso hormonais, raminančio visą nervų sistemą.

Riešutai

Riešutuose gausu gerųjų riebalų ir įvairių vitaminų, mineralų. Ypatingasis – selenas, kuris užkerta kelią depresijai, nerimui, nuovargiui. Štai kodėl verta kasdien suvalgyti saujelę riešutų, kurie dar ir ilgam užtikrins sotumo jausmą.

Špinatai

Špinatuose aptiksime magnio, kuris atpalaiduoja kūną ir sielą, apsaugo nuo nervinio išsekimo, raumenų įtampos ir skausmų. Valgykite tiek šviežius, tiek apdorotus špinatus, tiesa, stenkitės rinktis ekologiškus.

Shutterstock nuotr./Salotos su špinatais
Shutterstock nuotr./Salotos su špinatais

Juodasis šokoladas

Ne veltui apie jį atsiliepiama taip teigiamai – gabalėlis juodojo šokolado gali priversti nusišypsoti net ir pikčiausią niurzgą. Valgant šokoladą gauname tokių laimės hormonų kaip serotoninas, endorfinai, dopaminas, dėl to galime pajausti palengvėjimą ir streso sumažėjimą. Šokoladas padeda reguliuoti kraujospūdį, susidoroti su stresu ir išvengti sezoninės depresijos, stiprina širdį. Skanaukite iki 30 g per dieną.

Bananai

Šiuose puikiuose vaisiuose gausu kalio ir magnio, kurie puikiai atpalaiduoja raumenis, ramina nervų sistemą. Bananai gerina nuotaiką, padeda įveikti depresiją, nes juose itin gausu amino rūgšties triptofano. Būtent dėl jo organizme gausėja serotonino – laimės hormono. Jeigu jums bananai nepatinka, panašiai veikia avokadai.

Avižos

Galbūt dažniau pradėsite pusryčiams rinktis avižų košę? Tai išties puikus pasirinkimas. Avižų košėje gausu natūralių antioksidantų, kurie mums dovanoja jaunystę, saugo nuo vėžinių susirgimų, kovoja su laisvaisiais radikalais, stiprina imunitetą, išvaiko infekcijas ir (o tai itin svarbu) atremia neigiamą aplinkos poveikį mūsų organizmui (t.y. sušvelnina streso ir įtampos kupinas dienas ir pan.) Nepakeičiamos aminorūgštys būtinos normaliai centrinės nervų sistemos veiklai. Todėl skanaukite košės į sveikatą!

Žalioji arbata

Žaliajai arbatai tenka daug liaupsių. Sakoma, kad ji padeda lieknėti, tačiau tai tikrai ne vienintelis jos privalumas. Ji mažina nuovargį ir teikia energijos, gerina fizinę ir protinę veiklą, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Šioje arbatoje daug A, C, K, P, E ir B grupės vitaminų, taip pat eterinių aliejų ir mineralinių medžiagų: geležies, magnio, mangano, natrio, fluoro, jodo, fosforo, aminorūgščių.

Arbatoje esantis teinas stimuliuoja nervų sistemą, širdies ir kraujagyslių veiklą. Teinas veikia kur kas švelniau nei kofeinas, kurio yra kavoje, be to, neužsilaiko organizme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius