Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Geriau tai žinoti: kasdieniai įpročiai, kurie gali pažeisti jūsų kepenis

Kasdieniai mūsų įpročiai daro didžiulę įtaką mūsų savijautai. Ką turėtume žinoti, kad tinkamai pasirūpintume kepenimis ir užtikrintume jų sveikatą?
Kepenys
Kepenys / 123RF.com nuotr.

Puslapyje webmd.com aptariami įpročiai ir dalykai, kurie neigiamai veikia kepenis. Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį kasdieniame gyvenime? Štai patarimai, į kuriuos verta įsiklausyti.

Cukrus

Per didelis cukraus kiekis ne tik kenkia dantims – jis gali pakenkti ir kepenims. Per didelis rafinuoto cukraus ir fruktozės gausus kukurūzų sirupo kiekis gali sukelti kepenų ligas. Kai kurie tyrimai rodo, kad cukrus gali būti toks pat žalingas kepenims kaip alkoholis, net jei neturite antsvorio. Tai dar viena priežastis riboti maisto produktus su pridėtiniu cukrumi, pavyzdžiui, gazuotus gėrimus, pyragaičius ir saldainius.

123RF.com nuotr./Priklausomybė nuo cukraus
123RF.com nuotr./Priklausomybė nuo cukraus

Kai kurie žoliniai papildai

Net jei ant papildų etiketės parašyta „natūralus“, tai gali būti jums netinkama. Tyrimai atskleidžia, kad kai kurios žolelės, vaistažolės gali trukdyti kepenims tinkamai funkcionuoti, o tai gali sukelti hepatitą ir kepenų nepakankamumą. Prieš vartodami vienokius ar kitokius papildus visada turėtumėte pasitarti su gydytoju ar vaistininku.

Beje, kaip rašo tacorelish.com, žurnale „Hepatology“ atlikto tyrimo duomenimis, per pastaruosius aštuonerius metus vaistažolių papildai sukėlė net 16 proc. kepenų ligų atvejų

Papildomi kilogramai

Papildomi riebalai gali kauptis kepenų ląstelėse ir sukelti nealkoholinę kepenų suriebėjimo ligą. Didesnė tikimybė susirgti nealkoholine kepenų suriebėjimo liga kyla tada, jei turite antsvorio arba esate nutukę, sergate cukriniu diabetu, nepaisote sveikos mitybos gairių ir vartojate daug cukraus, riebalų, nesportuojate ir pan. Gera žinia ta, kad sveikas gyvenimo būdas daro stebuklus, todėl verta pasirūpinti savo sveikata. Ši kepenų liga gali peraugti į cirozę, todėl medikai įspėja laiku imtis priemonių ligai valdyti.

Per daug vitamino A

Kaip rašoma webmd.com, vitamino A galima gauti iš augalų, pavyzdžiui, šviežių vaisių ir daržovių, ypač raudonos, oranžinės ir geltonos spalvos. Tačiau jei vartojate papildus, kuriuose yra didelės vitamino A dozės, tai gali būti problema jūsų kepenims. Prieš pradėdami papildomai vartoti vitamino A, pasitarkite su gydytoju. Savarankiškai nusprendę vartoti vitaminus ar papildus galite sau pakenkti.

Gaivieji gėrimai

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie geria daug gaiviųjų gėrimų, dažniau serga nealkoholine suriebėjusių kepenų liga. Tyrimai neįrodo, kad gėrimai buvo priežastis, tačiau gazuoti ir saldūs gėrimai neabejotinai daro įtaką sveikatai. Pavyzdžiui, juose dažniausiai yra daug cukraus, kuris neigiamai veikia kepenis.

123RF nuotr./Limonadas
123RF nuotr./Limonadas

Tam tikri vaistai

Gydytojai įspėja, kad vaistus reikia vartoti taip ir tokį kiekį, kaip nurodė jus gydantis specialistas. Jeigu jums skauda nugarą, galvą arba esate peršalę, dažnai griebiatės skausmą malšinančio vaisto. Įsitikinkite, kad išgėrėte reikiamą kiekį! Jei netyčia išgėrėte per daug ko nors, kas turi paracetamolio, pavyzdžiui, tabletę nuo galvos skausmo ir dar kažką nuo peršalimo, o abiejose yra paracetamolio, tai gali pakenkti kepenims. Patikrinkite dozę ir kiek galima išgerti per vieną dieną.

Alkoholis

Specialistai pabrėžia, kad saugaus kiekio alkoholio nėra, todėl rekomenduoja į tai atsižvelgti. Kepenims alkoholis kenkia, kadangi gali sukelti įvairius jų pažeidimus ir ligas.

Raudona mėsa

Kaip rašoma tacorelish.com, 2018 m. tyrime nustatyta, kad valgant daug raudonos mėsos ir perdirbtų maisto produktų gali būti rimtai pažeistos kepenys ir atsirasti atsparumas insulinui. Be to, dalyviams valgant didesnį kiekį raudonos ir perdirbtos mėsos, 50 proc. padidėjo rizika susirgti nealkoholine kepenų suriebėjimo liga.

123RF.com nuotr./Šviežia malta mėsa
123RF.com nuotr./Šviežia malta mėsa

Rūkymas

Rūkymas kenkia ne tik plaučiams, bet ir kepenims. 2018 m. žurnale „American Journal of Gastroenterology“ atlikto tyrimo duomenimis, rūkymas net 46 proc. padidina kepenų suriebėjimo riziką. Kuo šis įprotis labiau dominuoja, tuo rizika tampa didesnė.

Kaip ir kiti kepenis žalojantys įpročiai, rūkymas didina oksidacinį stresą. Kadangi kepenys stengiasi suskaidyti toksinus, šios pavojingos cheminės medžiagos žudo sveikas kepenų ląsteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius