Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pučia pilvą? 5 pagrindinės priežastys

Išsipūtęs pilvukas tikrai nedžiugina. Tačiau kaip jo atsikratyti? Priežasčių, kodėl kaupiasi dujos, gali būti išties daug, tačiau sutiksite, kad viena pagrindinių – netinkama mityba.
Pilvo skausmai
Pilvo skausmai / Vida Press nuotr.

Ką galite padaryti? Pirmiausia pasistenkite identifikuoti, kas sukelia didžiausias problemas. Pavyzdžiui, jeigu vakare mėgaujatės vaisiais ir uogomis, kitą rytą galite ne itin apsidžiaugti savo išsipūtusiu pilvuku.

Pavojingiausi produktai

  • Ląsteliena (kai jos vartojate per daug arba per mažai);
  • Pieno produktai;
  • Sėklos ir ankštiniai produktai;
  • Lapinės salotos;
  • Gazuoti gėrimai ir kramtomoji guma.

Visgi, kaip sako specialistai, kiekvieno mūsų organizmas labai individualus – jeigu jūsų artimam žmogui dujos kaupiasi valgant sėklas, nebūtinai taip bus ir jums. Esmė – stebėti savo organizmą ir atkreipti dėmesį, kaip jis reaguoja į vieną ar kitą maisto produktą, kad galėtumėte jį pašalinti iš savo raciono. Tiesa, atsisakydami vieno produkto turėtumėte jam surasti pamainą, kad nenukentėtų maistinė vertė.

Dujų kaupimuisi įtaką turi ir kava, įvairių rūšių kopūstai, lęšiai, avinžirniai, pupelės, aitrus, riebus, iki galo neišvirtas maistas, alkoholis, kai kurie prieskoniai ir vaisiai – obuoliai, vynuogės, persikai ir pan.

Valgote skubėdami

Jeigu valgote greitai, skubėdami, gerai nesukramtote maisto, o tai labai svarbu jūsų savijautai. Visų pirma paklauskite savęs, kodėl jūs valgote skubėdami? Kas tam daro didžiausią įtaką? Emocijos, stresas? Patariama valgyti susitelkus būtent į šį veiksmą, stebėti savo emocinę būseną, kruopščiai sukramtyti maistą. Taip jūs greičiau pajausite sotumo jausmą, nepersivalgysite.

Kai kurių medikamentų vartojimas

Tam tikri vaistai veikia mūsų virškinimo sistemą, dėl ko gali kamuoti išsipūtęs pilvas. Labai svarbu atkreipti dėmesį į savo organizmą, taip pat, pasitarti su gydytoju, kuris padės rasti geriausią variantą jūsų savijautai.

Žarnyno problemos

Nors įprastai pilvo pūtimas siejamas su mityba, tačiau svarbu pastebėti, kaip dažnai jus kamuoja ši problema. Gali būti, kad tai organizmo signalas, kad kažkas su juo negerai. Pavyzdžiui, tokią ligą kaip dirgliosios žarnos sindromas, kuri kamuoja gana daug žmonių, gali išduoti būtent besikaupiančios dujos. Kiti sveikatos sutrikimai, tarkime, celiakija, kiaušidžių vėžys, taip pat turi įtakos išsipūtusiam pilvui.

Valgote per daug cukraus ir krakmolo

Dažnas krakmolo ir cukraus vartojimas gali būti dujų kaupimosi organizme priežastis. Reikėtų žinoti, kad stresas, antibiotikai, alinančios dietos, aplinkos teršalai daro didelę įtaką virškinimo sistemai: visa tai mažina gerųjų bakterijų kiekį žarnyne. Joms sustiprėti ir daugintis padeda ne cukrus ir krakmolas (jų daug gauname iš duonos, picos, baltųjų ryžių, pyragaičių, bulvių), bet angliavandeniai, kurių yra vaisiuose, daržovėse, lęšiuose, nerafinuotuose grūduose...

Kokios priemonės suvaldo išsipūtusį pilvą?

Tikinama, kad padėti gali ramunėlės, anyžiai, mėtos, pankoliai, kmynai, taip pat – kruopšti mityba. Gerkite šių žolelių nuovirą, naudokite kai kuriuos prieskonius gamindami maistą, kad sumažintumėte pilvo pūtimą. Specialistai sako, kad jeigu problema labai didelė, reikėtų kreiptis į gastroenterologą ir neskubėti patiems nusistatyti diagnozės. Tik gydytojas gali atrasti priežastį ir geriausią būdą pasveikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius