-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Kurpienė: kaip cholesterolis susijęs su miegu, stresu ir persidirbimu

Dietistė Vaida Kurpienė nuotolinėje paskaitoje išdėstė naujausius mokslinius faktus apie cholesterolį. Pasirodo, maistas turi tik nedidelę įtaką cholesterolio koncentracijos padidėjimui, tačiau nepelnytai pamiršti kiti itin svarbūs veiksniai.
Cholesterolis
Cholesterolis / 123RF.com nuotr.

Kuo naudingas cholesterolis

Pasak lektorės, dažniausiai girdime apie cholesterolio žalą sveikatai, tačiau verta žinoti ir tai, kad jis, kaip ir kitos medžiagos, kurios gaminamos mūsų organizme, yra mums reikalingas. Cholesterolio turi kiekviena mūsų ląstelė, tai statybinė mūsų ląstelių medžiaga. Cholesterolis dalyvauja vitamino D sintezėje, lytinių hormonų testosterono ir estrogeno, antinksčių hormonų gamyboje, pakankamas jo kiekis labai svarbus nėštumo metu. Taip pat cholesterolis susijęs ir su gliukozės įsisavinimu bei jos kiekio kraujyje šuoliukų kontrole, su skysčiu balansu, jis reikalingas atminčiai, kaulų tankiui palaikyti ir pan.

„Ilgai buvo manoma, kad kuo žemesnis cholesterolio lygis, tuo geriau, tačiau pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau tyrimų, kurie teigia, kad jeigu mūsų organizme yra per žemas cholesterolis, tai gali būti susiję su smegenų veiklos pablogėjimu, ypač vyresniame amžiuje, nes 25 proc. mūsų smegenų bendros masės sudaro cholesterolis. Pasak naujausių tyrimų, jeigu vartojame per mažai riebalų ir mūsų organizme cholesterolio lygis labai žemas, tai gali paskatinti Alzheimerio ligos atsiradimą. Taip pat žmogus gali būti dirglesnis, blogesnės nuotaikos“, – pasakojo dietistė.

Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė
Karinos Krisikaitytės nuotr./Vaida Kurpienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius