-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vaistai ir vitaminai nėščiosioms: ką vartoti pavojinga ir kaip gydytis nuo peršalimo?

Vaistų vartojimas nėštumo metu reikalauja ypatingos specialistų priežiūros. Vaistininkai pataria visuomet perspėti, jei perkami preparatai bus skirti besilaukiančiai moteriai, mat yra vitaminų ir netgi vaistažolių arbatų, kurios nėštumo metu gali būti žalingos ir būsimai mamai, ir bręstančiam vaisiui. Apie tai išsamiau rašoma pranešime žiniasklaidai.
Būsimoji mamytė
Būsimoji mamytė / Fotolia nuotr.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės-vedėjos Editos Stankevičiūtės, bet kokių vaistų vartojimas – net ir augalinių ar homeopatinių – nėštumo metu gali būti pavojingas, o ypač, jei vaistai neatsakingai vartojami ankstyvosiomis nėštumo savaitėmis.

„Pavojingiausias laikas yra nėštumo pradžia – iki 12-os savaitės. Šiuo laikotarpiu geriausiai nevartoti jokių vaistinių preparatų, jei jų neskyrė gydytojas“, – sako E.Stankevičiūtė.

„Gintarinės vaistinės“ nuotr./Edita Stankevičiūtė
„Gintarinės vaistinės“ nuotr./Edita Stankevičiūtė

Naudingi ir pavojingi vitaminai

Vėlesniu laiku, praėjus pirmiesiems mėnesiams, galima ir, jei paskirta, reikia vartoti tam tikrus medikamentus. Tačiau vaistininkė pabrėžia, kad renkantis preparatus nėštumo metu, reikia juos vertinti ypatingai atidžiai: skaityti sudėtį, o geriausia, visus vartotinus vaistus rinktis su gydytojo arba vaistininko priežiūra, nes yra vitaminų, kurie nėštumo kenkia.

„Kenksmingi gali būti, pavyzdžiui, maisto papildai, kuriuose yra daug vitamino A.Nustatyta, kad šis vitaminas turi įtakos vaisiaus augimui ir jo perteklius gali sąlygoti vaisiaus vystymosi sutrikimus. Taip pat nevertėtų atsainiai žiūrėti į B grupės vitaminus, mineralų magnio ir cinko vartojimą“, – sako E.Stankevičiūtė.

Naudingieji, pasak vaistininkės, nėščiosioms yra vitaminai C ir D, folio rūgšties, kalcio bei geležies preparatai, tačiau savo nuožiūra pradėti juos vartoti nėštumo metu nepatartina. Taip pat nereiktų savivaliauti renkantis populiariuosius, labai dažnai vartojamus peršalimo simptomams malšinti skirtus preparatus ar nereceptinius nuskausminamuosius.

„Perkant bet kokius vaistus būtina įspėti vaistininką, jei medikamentai bus vartojami nėštumo metu, kad specialistas galėtų tinkamai įvertinti galimą vaisto riziką ir naudą. Net jei ir renkatės, iš pažiūros, nekaltus augalinės kilmės preparatus arba nuskausminamuosius, prie kurių epizodinio vartojimo esate įpratę. O jei vartojate gydytojo skirtus vaistus, ypač nėštumo metu svarbu tikrinti ne tik jų veikimą, bet ir tarpusavio suderinamumą, kad vaistų veikliosios medžiagos nesukeltų neigiamų reakcijų organizme“, – patarė specialistė.

Kaip malšinti skausmą ir peršalimo simptomus?

Vis tik, užpuolus netikėtoms ligoms ar skausmui, nėštumo metu galima gydytis natūraliomis priemonėmis. Saugiausias nuskausminamasis vaistas besilaukiančioms, pasak vaistininkės, yra paracetamolis, tačiau juo piktnaudžiauti negalima, o pradėti vartojimą derėtų tik paskyrus gydytojui.

Peršalimui gydyti vaistininkė pataria rinktis vaistažoles: aviečių lapus, gyslotį, medetkas, tačiau yra ir tų, kurių reiktų vengti. Gydomosios arbatos, kurių sudėtyje yra eterinių aliejų, pavyzdžiui, šalavijų, čiobrelių, mėtų, ramunėlių, petražolių, imbiero bei jų skleidžiami aitrūs kvapai gali dirginti gimdos gleivinę. Taip pat svarbu atsakingai vartoti medų – bičių produktai gali kelti alergines reakcijas, tad medų vartoti patartina retkarčiais ir nedideliais kiekiais.

Peršalimui gydyti farmacininkė pataria rinktis vaistažoles.

„Slogą ir kosulį taip pat galima gydyti natūraliomis priemonėmis: nosį galima plauti jūros vandeniu, kosulį galimą gydyti šiltomis arbatomis ir palaikant tinkamą drėgmę gyvenamose patalpose, gerklės skausmą – skalaujant šiltu jūros vandeniu ir medetkų nuoviru. Jei pakyla temperatūra, tačiau nesiekia 38 laipsnių, reiktų leisti organizmui su virusais kovoti pačiam ir nesiimti jokių priemonių temperatūrai mažinti.

Bendrai – kiekviena nėščioji turi tinkamai ilsėtis ir išsimiegoti – miegas padeda organizmui gydyti pačiam save. O jei gydytojas paskyrė tam tikrų preparatų, reiktų tikrinti ne tik jų veikimą, bet ir tarpusavio suderinamumą, kad vaistų veikliosios medžiagos nesukeltų neigiamų reakcijų organizme“, – reziumuoja vaistininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius