Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginekologė apie mitybą nėštumo metu: kodėl reikėtų vengti pelėsinio sūrio ir mėtų arbatos?

Kiekviena nėščioji rūpinasi būsimo vaiko sveikata. Šiuolaikiniame pasaulyje informacijos yra labai daug, todėl sunku atsirinkti, kas naudinga, o ko vertėtų vengti.
Kaip taisyklingai maitintis nėštumo metu
Kaip taisyklingai maitintis nėštumo metu / 123RF.com nuotr.

Vaikelio laukimas – tai džiaugsmingas ir atsakingas laikas kiekvienai mamai. Būsimos mamos dažnai ieško informacijos, kaip elgtis, ką vartoti, kad šis laikotarpis praeitų sėkmingai. Daugybė informacinių šaltinių kartais gali apsunkinti supratimą, kas yra mitas, o kas – realybė. Šiame straipsnyje atsakysime į dažniausiai užduodamus klausimus, apie mitybą nėštumo metu.

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė

„Pagrindinis mitybos principas nėštumo metu – visavertis maistas. Tai reiškia, kad maistas turi būti kuo įvairesnis, šviežias, turintis kuo daugiau baltymų, papildantis mamos racioną vitaminais ir mikroelementais“, – sako klinikos „Biofirst“ gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė.

Sveika mityba reikalinga visais gyvenimo etapais, tačiau nėštumo metu jos svarba išauga. Aptarkime keletą mitų.

– Ar besilaukianti moteris turi valgyti už du?

– Šis mitas neteisingas. Besaikis valgymas, nesubalansuota mityba gali būti nėštuminio diabeto, toksikozės ir kitų komplikacijų priežastimi. Nėštumo metu kalorijų poreikis padidėja tik 200–300 kcal (100 g varškės arba 200 g jogurto).

Normalų kūno masės indeksą turinti moteris turėtų priaugti 11–15 kg, turinti antsvorį – 7–11 kg, nutukusi – 5–9 kg kūno svorio. Būtų puiku nėštumo metu per savaitę priaugti 200 g, per mėnesį – 1,5–2 kg. Energijos turėtume gauti: 20 proc. iš baltymų, 30–35 proc. iš riebalų, 45–50 proc. iš angliavandenių. Tai reiškia, kad turėtume daugiau valgyti šviežių vaisių ir daržovių, teikiant pirmenybę ekologiškiems produktams.

– Ar galima būsimai mamai valgyti šaltai rūkytų, vytintų mėsos gaminių?

– Rūkyti ar vytinti mėsos gaminiai (dešros, kumpiai) turi padidintą riebalų, druskos, įvairių priedų kiekį. Todėl gali sutrikti virškinimas, blogėti savijauta.

– Mitas ar tiesa, kad negalima valgyti lašišos, tuno, ikrų, sušių? Ar galima valgyti žuvį?

– Tunas, kardžuvė, ryklys ir kitos stambios jūros žuvys gali turėti padidintą gyvsidabrio kiekį, kas gali pakenkti vaisiaus nervų sistemos vystymuisi.

Žalia žuvis gali būti ūmios toksoplazmozės šaltinis, kuri sukelia vaisiui smegenų, nervų sistemos, akių patologiją. Todėl šių produktų patartina vengti.

– Koks jūsų požiūris į mocarelą, fetą, pelėsinį sūrį nėščiai moteriai?

– Nepasterizuoto pieno produktai nėščiai moteriai nerekomenduotini, nes gali turėti listeriozės sukėlėjų. Tai brandinti ar žalio pieno sūriai, pavyzdžiui, bri, kamamberas, pelėsiniai, rikotos, minkštieji ožkos pieno sūriai.

Leistinas nekenksmingas kofeino kiekis nėščiai moteriai yra iki 200 mg per parą.

Kietieji sūriai, tokie kaip čederis ar gouda, yra saugūs nėštumo metu, nes jų sudėtyje mažai vandens, todėl nėra tikėtina, kad bakterija galėtų daugintis. Pusiau minkšti sūriai, pavyzdžiui, mocarela, leidžiami vartoti, jei įsitikinama, kad jie pagaminti iš pasterizuoto pieno.

123RF.com nuotr./Kavinukas
123RF.com nuotr./Kavinukas

– Mitas ar tiesa, kad nepatartina gerti kavos? Koks kavos kiekis pavojingas?

– Svarbu suprasti, kad žalingas poveikis atsiranda ne dėl puodelio kavos, bet dėl suvartojamo kofeino kiekio per parą. 2017 metų atliktos sistematinės literatūros apžvalgos duomenimis, leistinas nekenksmingas kofeino kiekis nėščiai moteriai yra iki 200 mg per parą. Pavyzdžiui, viename puodelyje kavos kofeino kiekis gali svyruoti nuo 95 iki 165 mg kofeino, žaliojoje arbatoje – 25–30 mg, juodojoje arbatoje 25–50 mg.

Nepamirškime, kad ir kiti maisto produktai gali turėti kofeino; tai juodasis šokoladas – 40 mg, pieniškas šokoladas – 20 mg kofeino.

– Ar aviečių lapų arbata gali pakenkti nėštumo eigai?

– Aviečių lapai turi salicilo rūgšties, todėl aviečių lapų arbata skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą. Sudėtyje esantys purinai gali paveikti inkstų funkciją, sukelti podagros paūmėjimą, todėl ši arbata nėra rekomenduotina.

– Ar tiesa, kad melisos ir mėtų arbatos sukelia persileidimą?

– Melisos, mėtų arbatos ramina, plečia kraujagysles, gerina apetitą, atpalaiduoja žarnyno, skrandžio spazmus. Jos skatina tulžies išsiskyrimą, slopina pykinimą ir vėmimą. Tačiau didelis šių arbatų kiekis gali sukelti galvos skausmą, alerginį nosies gleivinės paburkimą ar net persileidimą.

– Ar galima gerti nealkoholinį alų?

– Nealkoholis alus neturi arba turi minimalų alkoholio kiekį, tačiau jame gausu rūgimo produktų, aldehidų, fuzelių. Skoniui pagerinti naudojami įvairūs priedai, dažikliai, konservantai. Todėl šis produktas nėščiosioms nerekomenduotinas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Renkatės nealkoholinį alų, sidrą ar vyną vietoj alkoholio? Štai ką būtina žinoti

Išvados: nėštumo metu svarbu rinktis šviežią, ekologišką maistą, valgyti reguliariai, suvartoti pakankamą skysčių kiekį (1,5–2 l per parą), mažinti riebalų, druskos kiekį.

Taip pat rekomenduojama, jei vartojate, vartoti tik ekologiškus ir etiškus nėščiosioms skirtus maisto papildus. O visais jums rūpimais klausimais reikėtų konsultuotis su jus prižiūrinčiu gydytoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius