TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Režisierius R.Abdulajevas: „Telieka sėdėti ir žiūrėti, kaip kažkas pardavinėja tavo filmą“

Internete – daugybė platformų, kurios leidžia nemokamai žiūrėti nelegaliai įkeltus filmus. Nuo nelegalaus platinimo labiausiai nukenčia filmų kūrėjai, negalėdami užsidirbti iš savo kūrybos. Taip pat stinga lėšų ir ateities projektams. Apie patirtas filmų vagystes ir apie tai, kur ir kaip yra platinami pavogti filmai, pasakoja kino režisierius Ruslanas Abdulajevas.
Ruslanas Abdulajevas
Ruslanas Abdulajevas / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip manote, ar įmanoma visiškai sustabdyti nelegalų filmų platinimą?

– Manau, kad kol kas ne.

– Ko trūksta, kad tai būtų padaryta?

– Pasauliniuose įstatymuose trūksta numatytų priemonių, kurios pažabotų piratavimą. Na, pavyzdžiui, mūsų filmo „Tu mano deimantas“ įrašą kompaktiniame diske platina interneto platformoje „eBay“ ir mes, kaip to filmo kūrėjai, nieko negalime padaryti.

Piratavimo bylos – priskiriamos pareigūnams, kurie galbūt net nėra su tuo susidūrę.

Mes bandom kreiptis į Lietuvos policiją, o ji tiesiog nutraukia tyrimą, sakydama, jog negali nieko tirti, nes net nežino, nuo ko pradėti. Lietuvos pareigūnai nežino, kaip su tuo kovoti, tai, manau, reikėtų kažkokio atskiro padalinio, kuris specializuotųsi ties piratavimu, nes dabar piratavimo bylos priskiriamos pareigūnams, kurie galbūt net nėra su tuo susidūrę.

– Kaip lietuviški filmai patenka į tarptautinę nelegalią filmų rinką?

– Nėra didelės paslapties. Kada atiduodi filmą į kažkokią platformą (nesvarbu: televizinę ar internetinę), jau nuo tos sekundės tavo filmą gali atsisiųsti. Taip yra dėl to, nes tos platformos neturi tinkamos apsaugos nuo „piratų“.

Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Abdulajevas
Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Abdulajevas

– O kuris jūsų filmas daugiausia nelegaliai platinamas?

– Piratus labiau domina filmas „Tu mano deimantas“: jis buvo pavogtas iš televizinės platformos, tada atsidūrė Rusijos rinkoje, o iš jos labai plačiai pasklido į Indijos ir į Amerikos rinkas.

Pareigūnai, kurie seka nelegalius platinimus, teigė, kad filmas „Tu mano deimantas“ per maždaug pusę metų buvo parsisiųstas jau apie 19 milijonų kartų, tai įsivaizduokit, kokį nuostolį mes, kaip prodiuserinė kompanija, patyrėm. Dėl filmų vagysčių prodiuserinės kompanijos įsiskolina ir net bankrutuoja.

– Kaip vyksta nelegaliai filmus platinančių žmonių paieškos Lietuvoje?

– Sužinojus, kad filmas yra pavogtas, policijai rašomas pareiškimas, ir tada ji žiūri, ar pradėti ikiteisminį tyrimą. Šiuo metu procesas nevyksta, nes mes kreipėmės dėl „eBay“ platformoje mūsų filmo pardavinėjamų kompaktinių diskų ir pateikėme visą informaciją, tačiau sulaukėme atsakymo, kad jie atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą, ir tokį jų atsakymą mes skundžiam prokuratūroje.

Plačiau negaliu pakomentuoti: čia jau reiktų klausti policijos, kodėl jie atsisako pradėti tyrimą, kai yra akivaizdus nusikaltimas. Telieka sėdėti ir žiūrėti, kaip kažkas pardavinėja tavo filmą.

Filmas „Tu mano deimantas“ per maždaug pusę metų buvo parsisiųstas jau apie 19 mln. kartų, tai įsivaizduokit, kokį nuostolį mes patyrėm.

– Kur dar yra platinamas jūsų filmas?

– Mes žinome, kad jis kažkokiame Rusijos mieste, vietiniame kino centre, buvo rodomas nelegaliai. Tai jūs įsivaizduokit, kaip viskas nevaldoma ir nekontroliuojama. Mes mažai ir tikėjomės, kad su šalim agresore galėsim pakovot, tačiau tikimės, kad išeis išspręsti „eBay“ situaciją.

Na, bet kokiu atveju esame pirmoji prodiuserinė kompanija, kuriai pavyko Lietuvoje nubausti piratus, taigi, tuo džiaugiamės ir stengsimės ir toliau juos gaudyti. Na, o mano, kaip kūrėjo, prašymas yra leisti kūrėjams užsidirbti.

– Minėjote, jog pavogti filmai pridaro labai daug nuostolių. Taigi, kaip nedingsta motyvacija kurti toliau?

– Didžiausia motyvacija – komandai likusi skola. Paskui, aišku, eina ir kūrybinė motyvacija. Manau, čia – kaip sporte: kol nėra rezultato, kol nėra tos pirmosios vietos, tol reikia stengtis. Aš irgi turiu tokį tikslą. Ir judėsime į priekį tol, kol nepasieksime „Oskaro“.

Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Abdulajevas
Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Abdulajevas

– Kuo ypatingas jūsų trečiasis filmas ir kaip jis jums padės išlipti iš skolų?

– Filmas ypatingas tuo, kad tokio lietuviško filmo dar nėra. Tai – išgyvenimo filmas, kriminalinė drama apie savęs išbandymą, norą ištrūkti iš mirtinos situacijos. Kol kas galiu atskleisti tik tiek, kad filme vaidins profesionalūs aktoriai, taip pat pažadu įdomų siužetą, o daugiau informacijos atskleisim „Maobori“ socialiniuose tinkluose.

Filmas vadinsis „Duobėje“ ir kino teatruose pasirodys liepos pradžioje.

Vilniaus universiteto Jaunųjų žurnalistų draugija (VU JŽD) – moksleivius ir studentus vienijanti iniciatyva, kurios tikslas suburti įvairių žurnalistinių interesų turinčius jaunuolius iš visos Lietuvos ir leisti jiems išpildyti savo kūrybinį potencialą praktikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius