-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lašiša ant grilio: glazūruota, marinuota ar kepta ant lentelės

Vasara ir įsibėgėjantis grilio sezonas skatina leistis į eksperimentus – kepsninėje ruošiame pačius įvairiausius patiekalus. Ko gero, puikiai žinote, jog dalis kepsninių tinka ir picoms kepti, ir troškiniams ruošti, o jei kepsite daugelio mėgstamą lašišą, siūlome vieną itin įdomų jos paruošimo būdą.
Grilyje kepta lašiša
Grilyje kepta lašiša / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė teigia, jog per savaitę valgant dvi porcijas riebios žuvies, tokios kaip lašiša, gaunama užtektinai organizmui reikalingų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Jos gerina atmintį bei padeda kovoti su nuovargiu, gali padėti atsipalaiduoti, netgi pristabdyti su senėjimu susijusius procesus. Be to, lašiša – kokybiškas baltymų, kurie yra viena iš pagrindinių organizmo „statybinių“ medžiagų, šaltinis.

Kelios svarbios taisyklės

Kepsninių ekspertas Vadimas Amosovas teigia, kad nors lietuviai žuvį valgo vis aktyviau, visgi dažnai nemoka jos tinkamai paruošti.

Ekspertas dalijasi keliais patarimais, kaip tinakamai iškepti žuvį. Jis sako, kad lašiša bus itin sultinga ir skani, jei ją kepsime ant kedro lentelių. Šis medis turi daugybę eterinių aliejų, kurie žuviai suteikia ne tik išskirtinio kvapo, bet ir skonio.

Svarbiausia taisyklė ruošiant lašišą – jos neperkepti.

„Lašiša, kaip ir daugelis kitų žuvies rūšių, puikiai tinka kepti ne tik keptuvėje ar orkaitėje, bet ir ant grilio. Svarbiausia taisyklė ruošiant šią žuvį – jos neperkepti, porcijomis supjaustyta žuvis paprastai kepa vos 10–15 minučių, priklausomai nuo dydžio. Jos temperatūrą geriausiai matuoti specialiu termometru – iškepusios žuvies vidinė temperatūra turėtų siekti 55 laipsnius“, – teigia ekspertas.

Vida Press nuotr./Grilyje kepta lašiša
Vida Press nuotr./Grilyje kepta lašiša

V.Amosovas siūlo kepsninėje pasigaminti lašišą pagal abejingų nepaliksiantį receptą. Be druskos ir pipirų, šiam patiekalui dar reikės tik apelsinų ir rudojo cukraus

Ant kedro lentelių kepta lašiša

Ingredientai:

  • lašišos gabaliukų, supjaustytų porcijomis;
  • aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • rudojo cukraus;
  • 1 apelsinas.

Gaminimas:

1. Pirmiausia V.Amosovas nupjausto lašišos kraštus bei aliejumi ištepa kedro lentelę.

2. Žuvies gabalėlius jis apibarsto druska, pipirais ir ruduoju cukrumi, kuris kepimo metu leis žuviai gražiai apskrusti bei karamelizuotis. Tuomet ant lašišos gabaliukų užspaudžia apelsinų sulčių. Galiausiai ant lentelės deda žuvies gabalėlius ir kepa ant vidutinės ugnies įkaitintoje kepsninėje.

3. Kepimo metu ekspertas ant žuvies vis papildomai pabarsto cukraus bei išspaudžia dar apelsinų sulčių. Žuvį V.Amosovas kepa maždaug 15 minučių, kol vidinė jos temperatūra pasiekia apie 55 laipsnius. Tuomet ekspertas lašišos gabaliukus gražiai išdėlioja į lėkštę.

V.Amosovas taip paruoštą lašišą siūlo patiekti su mėgstamu garnyru – salotomis, įvairiausiomis kruopomis ar šviežiomis bulvėmis.

Jūsų dėmesiui – dar keli ant gyvos ugnies keptos lašišos receptai:

Lašišos kepsnys su padažu
Receptas: Kepta lašiša su žolelių ir citrinos padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
5.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 800.00 g (filė su oda)
Svogūnai: 1.00 vnt. (geriau šalotinis, supjaustytas labai plonais žiedais)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių sukapotų)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sukapota)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š. (galite keisti ir nerūkyta)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 250C laipsnių temperatūros.

2. Nedideliame kepimo inde, kuriame kepsite lašišą, sumaišykite svogūno žiedus, pusę abiejų rūšių žievelių tarkių ir šaukštą alyvuogių aliejaus.

3. Lašišos filė pabarstykite druska ir klokite į kepimo indą bei aptepkite jame jau paruoštu mišiniu. Kepkite 30–35 min.

4. Kol žuvis kepa, nedideliame dubenėlyje sumaišykite labai smulkiai kapotas žoleles, česnaką, aliejų, likusius žviebelių tarkius ir citrusinių vaisių sultis, įberkite paprikos miltelių, dar šiek tiek druskos. Gautu padažu apliekite iškepusią žuvį ir patiekite ant stalo.

Suskleisti
Lašiša su itališku kumpiu kepsninėje
Receptas: Kepsninėje kepta lašiša su itališku kumpiu ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Kumpis: 8.00 riekės (plonų riekelių vytinto itališko, geriausia minkštesnio, tokio, kaip pancetta)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šviežiai grūstų)
Alyvuogių aliejus: 0.25 st. (rozmarino aliejui)
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės šviežio; rozmarino aliejui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (rozmarino aliejui)
Kaip gaminti

1. Iki vidutinės temperatūros – apie 180 laipsnių – įkaitinkite orkaitę arba iškūrenkite kepsninę iki žarijų.

2. Susmulkinkite česnaką ir rozmariną. Mažame prikaistuvyje ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir aliejų, kaitinkite ant vidutinės temperatūros apie 3 minutes, kol česnakas paruduos. Neuždelskite, nes ir nukėlus nuo karščio aliejus dar kaitins česnakus. Padalinkite aliejų į dvi dalis ir leiskite atvėsti.

3. Didesniame dubenyje sumaišykite gabalėliais supjaustytą lašišą su paruoštu aliejumi (lašišos gabalėliai – tokio dydžio, kad būtų galima suvynioti į kumpį ir užmauti ant medinio iešmelio). Sumaišykite su druska ir pipirais. Ant lentos išdėliokite lašišos gabalėlius ir kiekvieną įvyniokite į kumpio riekelę. Užnerkite kiekvieną gabalėlį ant medinio iešmelio, kad tarp kepsnelių liktų tarpai.

4. Kepkite, kol lašiša lengvai trupės nuo šakutės įsmeigimo.

5. Patiekite su likusiu česnako ir rozmarino aliejumi pavilgymui.

Kam nedera lašiša ir kumpis – darykite tą patį be kumpio.

Suskleisti
Ant lentelės keptas lašišos kepsnys
Receptas: Ant lentelės keptas lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 13
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (t.y. 2 kepsniai (su oda) – maždaug po 200 g)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š. (Dižono; glazūrai)
Medus: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (glazūrai)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (glazūrai)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių; glazūrai)
Kaip gaminti

Nežinau, ar tokias medines lenteles galima pasigaminti patiems, bet maniškės – pirktos. Pasirinkti galima iš keleto rūšių medžio: kedro, uosio… Lenteles prieš kepant maistą reikia išmirkyti vandenyje: ne trumpiau nei 2 valandas, bet patariu mirkyti daug ilgiau – net iki 8 valandų. Kuo ilgiau mirkysite, tuo stipresnį dūmo aromatą turės kepamas maistas. Beje, lenteles galima mirkyti nebūtinai vandenyje, bet, pavyzdžiui, baltame ar raudoname vyne! Kiekvieną kartą kepant gausite vis kitą.

Lenteles galima naudoti keletą kartų – po kelių kepimų jos tiesiog sudega... Jei kepsite maistą ant lentelių naudodami tiesioginę ugnį, lentelės apanglės greičiau, ir jas panaudosite gal kokius 2 kartus… Užtai taip iškeptas maistas turės labai stiprų dūmo kvapą. Bet jei kepant naudosite konvektorių (specialią keramikinę perdangą kamado stiliaus griliuose), tai lentelės tarnaus 4–5 o gal ir daugiau kartų. Dūmo skonis, tiesa, bus mažumėlę silpnesnis.

Panaudotas lenteles išdžiovinkite, sudėkite į plastiko maišelį, kad nepurvintų kitų daiktų ir nesipurvintų pačios, ir laikykite kol prireiks kitam kepimui. Net ir panaudotas lenteles prieš kepimą vėl išmirkykite, nugramdykite prieš tai kepto maisto likučius, jei tokių liko. Jei kepant maistą tepsite glajumi, jis, žinoma, nutekės ir prikeps ant lentelių, todėl gal verta su glajais žaisti ne naudojant naujas, o jau kartą kitą panaudotas lenteles.

Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius.

Įkūrę grilį, kai temperatūra jau būna pasiekusi norimą (aš dažniausiai įkaitinu iki 200 laipsnių), pirmiausia ant grotelių 3–4 minutes pakaitinkite pačias lenteles. Neišsigąskite, kai iš grilio ims verstis dūmai, o lentelės ims spragsėti: jos juk keletą valandų mirko vandenyje! Tada lenteles apverskite, ir iškart ant jų dėkite kepimui paruoštą maistą. Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius. Žuvį dėkite su oda, ji kepant greičiausiai prilips prie medžio, bet ją prikepusią gana lengvai nugramdysite. Žuvį pakaks pabarstyti druska, pipirais, galite šiek tiek pašlakstyti citrinos sultimis.

O jei sugalvosite pasilepinti šventiškesniu patiekalu, paruoškite lašišos kepsnius ir patepkite juos medaus glazūra. Taip iškeptą kepsnį patiekiau su virtomis šviežiomis bulvėmis, virtais šparagais, perpus perpjauta ir ant grotelių paskrudinta česnako galva, ir apkepintais špinatais bei lapiniais burokėliais.

1. Visus glazūros ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.

2. Kai grilius įkais ir apkeps viena lentelės pusė (kaip aprašyta anksčiau), apverskite lenteles kita puse, patepkite jas trupučiu aliejaus ir klokite lašišos kepsnius odele į apačią. Pabarstykite druska, pipirais ir gausiai patepkite glazūra.

3. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite apie 12–15 minučių (priklausomai nuo žuvies gabalėlio dydžio ir storio).

4. Nuimkite nuo lentelių papuoškite šviežio čiobrelio šakelėmis ir patiekite iškart su mėgstamomis daržovėmis.

Suskleisti
Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Suskleisti
Lašišų ir ananasų kepsneliai
Receptas: Lašišų vėrinukai, kepti ant grotelių
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 24
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė)
Ananasai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt.
Sultys: 3.00 valg. š. (apelsinų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Makaronai: 400.00 g (ryžių)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.

3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Lašišos kepsnelis
Receptas: Lašišų kepsneliai medaus-garstyčių marinate
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 185
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 4.00 vnt. (pjausniai su oda)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Garstyčios: 2.00 valg. š. (marinatui; idealiai tinka Dižono garstyčios)
Medus: 1.00 valg. š. (marinatui, skysto)
Citrinos sultys: 3.00 valg. š. (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia pasigaminkite marinatą: dubenėlyje sumaišykite medų su garstyčiomis, supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir išsukite iki vientisos masės. Nebijokite šio mišinio ragauti – jis turi būti saldžiarūgštis su ryškiai juntamomis garstyčiomis. Jei tik norite, koreguokite marinato skonį pagal savo norus.
  2. Kiekvieną lašišos pjausnį iš abiejų pusių aptepkite marinatu ir palikite pusvalandžiui šaldytuve pasimarinuoti.
  3. Pasiruoškite kiekvienam kepsneliui po dvigubą folijos lapą, ištepkite vidinę pusę aliejumi. Ant folijos gabalėlio dėkite pjausnį, pabarstykite druska, pipirais ir užlankstykite foliją it voką. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite „vokelius“ su pjausniais apie 15–20 min.
  4. Iškepusius kepsnelius, kuriems nebereikės jokio papildomo padažo, patiekite su citrinos riekelėmis ir a) lengvomis šviežiomis salotomis; b) keptais pomidorais ir/ar brokoliais.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius