Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: agurkinė sriuba, kurią išvirti – juokų darbas

Dar nuo darželio (o gal ir mokyklos?) laikų turiu vieną mylimą sriubą – tai agurkinė. Tas sūrus raugintų agurkų rūgštumas, susimaišęs su prieskoninių daržovių saldumu, bulvių minkštumu ir perlinių kruopų slidumu, man tiesiog siejasi su kulinarinio komforto jausmu. Juk visi turime savo kulinarinio komforto pojūčius, tiesa? Ir dauguma tų pojūčių, beje, atėję būtent iš vaikystės.
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Tai sriuba, kurią pagaminti – juokų darbas, o vasario mėnuo kaip tik tinkamas tam metas, nes reikia paskubėti naikinti raugintų agurkų atsargas. Verdant šią sriubą tereikia laikytis keleto paprastų taisyklių.

Visų pirma, perlines kruopas patartina prieš verdant išmirkyti. Pamerkite jas iš vakaro, tuomet tikrai neužtruksite ilgai sriubą virdami.

Kita taisyklė – agurkai: juos dėkite į sriubą pačioje pabaigoje, kai visos kitos daržovės (morkos, bulvės) bei kruopos bus minkštos. Jei agurkus sudėsite virimo pradžioje, nieko jiems neatsitiks, bet rūgščiame skystyje sunkiau suminkštės daržovės. O be to, agurkams tikrai pakaks tų 3–4 minučių, kad paskleistų aromatą ir suteiktų unikalų skonį sriubai.

Agurkų kiekį recepte užrašyti labai sunku: vieni agurkai sūresni, kiti rūgštesni... Pradėkite nuo mažiau ir ragaukite. Jei manote, kad trūksta rūgštumo, įdėkite dar, arba įpilkite šlakelį skysčio, kuriame agurkai rūgo. Jei sriuba išėjo pernelyg rūgšti, įberkite šiek tiek druskos – ji subalansuos sriubos skonį. Taip pat nepamirškite, kad sriubą dar gardinsite grietine, kuri papildomai suteiks sriubai rūgštumo.

Nidos Degutienės nuotr. /Tradicinė agurkinė sriuba
Nidos Degutienės nuotr. /Tradicinė agurkinė sriuba

Agurkinė sriuba

Ingredientai (4 asm.):

  • šlakelis aliejaus arba sviesto;
  • 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas;
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 1 didelė morka, supjaustyta kubeliais;
  • 1/4 saliero šaknies, supjaustytos kubeliais;
  • 1/2 stiklinės perlinių kruopų, išmirkytų pernakt;
  • 2 bulvės, supjaustytos kubeliais;
  • 1,5 litro sultinio arba vandens;
  • 2 lauro lapai;
  • raugintų agurkų pagal skonį, smulkiai supjaustytų arba sutarkuotų stambia tarka;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus. Kai šie suminkštės ir truputį apskrus, suberkite česnakus, po pusės minutės – morkas ir salierus. Kepinkite maišydami, kol daržovės karamelizuosis. Suberkite išmirkytas ir nusausintas perlines kruopas, toliau maišydami pakepinkite kelias minutes. Suberkite bulves, dar minutę pakepinkite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įmeskite lauro lapus, pasūdykite, užvirinkite. Virkite uždengę ant silpnos ugnies, kol daržovės suminkštės, o kruopos bus al dente.

2. Pabaigoje sudėkite pjaustytus raugintus agurkus, pavirkite apie 2–3 minutes, paragaukite. Jei trūksta, įberkite druskos, įpilkite šlakelį raugintų agurkų sunkos, pagardinkite juodaisiais pipirais. Patiekite su grietine.

Nidos Degutienės nuotr. /Tradicinė agurkinė sriuba
Nidos Degutienės nuotr. /Tradicinė agurkinė sriuba

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius